Logo image
Logo image

Kasvata sitruunapuu siemenestä

2 minuuttia
Kasvata sitruunapuu siemenestä
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Tiedämme, että sitruunapuut kukkivat ympäri vuoden ulkona aurinkoisilla ja lämpimillä alueilla. Mutta monet ihmiset eivät tiedä, että kuten monet muutkin kasvit, myös sitruunapuu on mahdollista kasvattaa sisätiloissa, ja näin pääsemme nauttimaan sen kallisarvoisista, terveellisistä hedelmistä.

Jos sinulla on mahdollisuus saada pistokas sitruunapuusta, on viljely helpompaa ja saatat jopa saada hedelmän lyhyemmässä ajassa. Pistokkaan alkuun saattaminen on kuitenkin erittäin hankalaa ja vaatii paljon työtä, jotta saataisiin hyviä tuloksia. Toisaalta, sitruunapuun kasvattaminen siemenestä voi olla hyvin palkitseva kokemus. Saattaa kuitenkin kestää kolmesta kuuteen vuoteen ennen kuin kasvi tuottaa hedelmää.

Sitrushedelmät, muiden muassa sitruunat, tarjoavat useita terveyshyötyjä, ja mikä olisikaan upeampaa kuin kasvattaa ne kotona. Hedelmät ovat tuoreita, parempilaatuisia ja puhtaita kaikenlaisista kemikaaleista. Haluaisitko sinä oppia, miten kasvattaa oma sitruunapuu siemenestä kotonasi? Jos haluat, niin jatka oppaamme lukemista ja selvitä, miten kasvatat oman sitruunapuusi!

Kuinka kasvattaa oma sitruunapuu: mitä tarvitset

Sitruuna

Some figure

On todella tärkeää valita luomusitruuna, koska toisenlaisen sitruunan siemenet voivat olla steriilejä. Mikä tahansa luomusitruunan siemen kelpaa, mutta jos ongelmasi on viileä ilmasto tai pieni tila, suosittelemme aloittamaan erityisestä sitruunalajikkeesta, jota kutsutaan nimeltä Meyer. Tämäntyyppinen sitruuna on pienempi ja sitä käytetään koristeena. Se soveltuu upeasti ruukkuviljelyyn sisätiloissa.

Ruukkumulta

Mikä tahansa ruukkumulta käy, mutta suosittelemme käyttämään turvemullan, perliitin, vermikuliitin ja orgaanisen lannoitteen sekoitusta.

Ruukku

Some figure

Idätykseen tarvittavan astian on hyvä olla 12-15 cm syvä ja alle 10 cm leveä halkaisijaltaan. Astiassa tulee olla vedenpoistoaukkoja. Muista, että sinun täytyy istuttaa puu uudelleen kun se on lähtenyt itämään ja että uuden ruukun tulee olla leveämpi kuin mitä se on syvä.

Auringonvalo

Sitruunapuu vaatii paljon auringonvaloa, erityisesti idätysvaiheessa. Se on paras sijoittaa lähelle aurinkoista ikkunaa tai puutarhaan, jotta se saisi riittävän määrän päivänvaloa. Jos puu ei saa riittävästi valoa asuinpaikassasi, voit käyttää kasvilamppua.

Miten sitruunan siemen idätetään?

  • Ensiksi sinun tulee kostuttaa ruukutusmulta. Laita osa mullasta astiaan ja lisää vettä kunnes multa on täysin märkää.
  • Leikkaa sitruuna auki ja valitse siemen, joka sinun mielestäsi on täynnä elämää. Laita siemen suuhusi ja imeskele sitä, kunnes sitruunan maku on kadonnut. Huomioi, että siemenen täytyy olla kostea idätettäessä, joten pidä sitä suussasi kunnes on aika istuttaa siemen.
  • Laita siemen multaan noin 1-2 cm syvyyteen ja peitä se mullalla. Kastele varovaisesti suihkepullolla.
  • Peitä astia muovikelmulla, jotta siemenet pysyisivät lämpiminä ja kosteina. Voit käyttää muovikelmua tai puhdasta muovipussia, jossa on muutama reikä.
  • Muista asettaa astia aurinkoiselle paikalle lämpimään. Sinun pitäisi tarkistaa usein, että multa ei pääse kokonaan kuivumaan. Huomaa, että liiallinen kuumuus tai kosteus taas voi aiheuttaa siemenen mätänemisen.
  • Kahden tai kolmen viikon kuluttua sinun pitäisi nähdä sitruunan versoja, jotka kohoavat mullasta. Poista muovikelmu ja aseta pieni kasvi paikalle, jossa se on suorassa auringonvalossa.
  • Muista pitää huolta kasvistasi joka päivä ja antaa sille runsaasti vettä, auringonvaloa ja orgaanista lannoitetta.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • De Jesús Vanegas, M. (2002). Guía Técnica Cultivo Del Limón Pérsico. Programa Nacional de Frutas de El Salvador.
  • Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). VERMICULITA. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Vermiculita].
  • Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). LIMONERO. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Citrus_%C3%97_limon].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.