Mitä voi tehdä sitrushedelmien kuorista

Mitä voi tehdä sitrushedelmien kuorista

Viimeisin päivitys: 12 maaliskuuta, 2019

Tiedätkö mikä osa sitrushedelmistä sisältää suuren määrän terveyteen vaikuttavia ominaisuuksia? Vastaus kysymykseen on niiden kuori. Sitrushedelmien kuorista on apua syövän ja verisuonisairauksien ehkäisyssä, nesteiden pidätyskykyyn liittyvien ongelmien ja rasvan kerääntymisen ehkäisyssä tai puolustuskykysi parantamisessa. Sitrushedelmien kuorista saa myös monia muita terveyshyötyjä.

Tästä syystä kerromme, kuinka käyttää sitruunan, appelsiinin, mandariinin, limen ja greipin kuoria hyödyntääksesi  niiden lääkinnälliset, kulinaristiset ja kosmeettiset edut.

On oleellisen tärkeää, että ne ovat kotona kasvatettuja tai orgaanisia hedelmiä, jotta voit olla varma, etteivät ne sisällä torjunta-aineita tai muita myrkyllisiä aineita, jotka ovat kerääntyneet niiden kuoriin.

Sitrushedelmien kuorista saat monia terveyshyötyjä.

Kuinka säilöä sitrushedelmiä

Ensimmäinen askel on pestä sitrushedelmä hyvin, kuoria se ja poistaa valkoiset osat sisäpuolelta, koska ne voivat olla karvaita.

Ensimmäinen tapa käyttää sitrushedelmien kuoria on raastaa ne ja käyttää ne raakana, koska tällä tavoin ne ovat aromaattisempia. Mutta jos haluat säilyttää ne käyttääksesi ne kerralla jonkin ajan kuluttua, voit pakastaa kuoren.

Toinen vaihtoehto on kuivata ne luonnollisella tavalla auringossa tai yhtä hyvin uunissa (matalassa lämpötilassa muutamia tunteja) ja murskata ne kahvimyllyn avulla.

Sitrushedelmien kuorista saat lääkinnällisiä hyötyjä

 • Tehokas antioksidanttinen toiminta, flavonoidipitoisuutensa ansiosta se auttaa sinua ehkäisemään ja hoitamaan luonnollisella tavalla syöpää, erityisesti iho- ja rintasyöpää samoin kuin minimoimaan riskiä sairastua verisuonisairauksiin.
 • Sen korkea C-vitamiinipitoisuus auttaa sinua saamaan vahvan immuunijärjestelmän.
 • Puhdistavia ja depuratiivisia vaikutuksia kehossasi, sisäisesti ja ulkoisesti. Ne auttavat myös ehkäisemään nesteiden pidätysongelmia.
 • Rentouttavia ja kevyesti rauhoittavia ominaisuuksia. Sitrushedelmät auttavat parantamaan mielialaa.
 • Parantaa ruuansulatusjärjestelmääsi, erityisesti rasvojen osalta.

Sitrushedelmien kuorista saat lisämakua resepteihisi

Sitrushedelmien kuoret, raakana tai kuivattuina, auttavat antamaan virkistävän ja erittäin aromaattisen kosketuksen resepteihisi, samoin kuin takaamaan lääkinnällisiä etuja ja helpottamaan ruuansulatusta:

 • Kakuissa, jälkiruuissa ja kekseissä: sekoita ne taikinaan tai käytä koristeena.
 • Ranskalaisissa salaatinkastikkeissa tai missä vain kastikkeissa tai mausteöljyissä.
 • Mausteena (valutettuna tai jauheena) maustamaan lihoja, kalaa, keittoja ja patoja.
 • Antamaan alkuperäistä kosketusta jääkuutioihin: lisää tuoretta sitrushedelmän kuorta veteen jääpalamuotissa.
 • Voit sokeroida koko kuoren tai vain osia siitä keittämällä niitä sokerin kanssa samalla tavalla kuin tehdessäsi siirappia. Dippaa ne sokeriin ja paista ne.

Sitrushedelmien kuorista voit valmistaa myös herkkuja.

Tehdäksesi siirappia: keitä kuori hunajan tai sokerin kanssa, kunnes puolet siitä on haihtunut. Pidä tämä siirappi jääkaapissa ja käytä se keittiössä lasten siirappina ja aikuisille vastustuskyvyn parantamiseksi sekä ehkäisemään virusten ja bakteerien aiheuttamia sairauksia.

Sitrushedelmien kuorien kosmeettiset käyttötavat

Sitrushedelmät edistävät solujen uudistumista.

Vitamiini- ja mineraalipitoisuutensa ansiosta sitrushedelmät auttavat sinua puhdistamaan ihoasi ja myös parantamaan sen rakennetta, ehkäisemään velttoutta, kosteuttamaan sitä ja ehkäisemään ryppyjen ilmestymistä, koska ne parantavat solujen uudistumista ja lisäävät kollageenin muodostumista.

Luonnollinen kuorinta: voit tehdä yksinkertaisen ja tehokkaan kuorinnan puhdistaaksesi ihosi ja auttaaksesi sitä uudistumaan sekoittamalla sokeria tai suolaa sitruunankuoreen tai -jauheeeseen sekä oliivi– tai manteliöljyyn (jos sinulla on kuiva iho) tai vaihtoehtoisesti aloe vera -geeliin (jos sinulla on rasvainen iho).

Deodorantti: Jos sekoitat sitrushedelmän kuoria mehuun, jota saat hedelmästä, seosta voidaan käyttää erittäin tehokkaana luonnollisena deodoranttina, jossa ei ole haitallisia aineita. Sinun tulee pitää se jääkaapissa muutamia päiviä tai pakastaa se ja käyttää vähitellen.

Kuvakokoelma: veronicasheppard, ecstaticist ja ecstaticist

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Jalat kauniimmiksi sitruunankuorilla
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Jalat kauniimmiksi sitruunankuorilla

Jalat väsyvät ja kärsivät päivittäisessä rasituksessa. Yllättävä jalkahoito löytyy sitruunankuorista! Lue artikkelista kuinka sitruuna hoivaa jalko... • Couto M, Aparecida L, Guidolin S. Quantificação de vitamina C e capacidade antioxidante de variedades cítricas. Ciência e Tecnologia de Alimentos. 2010; 30(1): 15-19.
 • Galindo Barragán R. Estabilidad de la vitamina C y la hesperidina de los coproductos del zumo y puré de naranja liofilizados. Valencia: Universidad Politécnica, 2019. http://hdl.handle.net/10251/129066
 • Soto L, Ojeda de Rodriguez G, Rojas, et al. Caracterización química del aceite esencial de toronja (Citrus paradisi L.). Rev. Fac. Agron. de la Universidad del Zulia. 2013, 30: 266-283.
 • Tenorio Domínguez M. Flavonoides extraídos de la cascara de naranja tangelo (Citrus reticulata x Citrus paradisi) y su aplicación como antioxidante natural en el aceite vegetal sacha inchi (Plukenetia volubilis). Scientia Agropecuaria. 2016; 7(4): 419-431.