Kiltteyden toteuttaminen hoitaa aivoja

tammikuu 25, 2017

Kiltteys päivittäisessä elämässä on tapa luoda kunnioittavampia ja herkempiä vuorovaikutustilanteita. Teot, joita määrittävät vastavuoroisuus ja joiden tarkoitus on ainoastaan hyvän luominen, parantavat ihmisen mielenterveyttä.

Nyt moni teistä lukijoista varmaankin miettii, että eikö eräs vanha uskomus olekaan totta – eikö siis olekaan niin, että hyvät teot eivät aina johda hyvin tuloksiin?

Vaikka saatat olla kokenut petetyksi tulemista ja pettymyksiä kerran jos toisenkin, yksi asia on varma: voit elää parempaa elämää, jos pidät kiinni harmoniasta sen välillä miltä sinusta tuntuu ja mitä teet.

Tämän lisäksi – ja tiedämme, seuraava toteamus saattaa yllättää sinut – aivosi ovat ohjelmoidut jo valmiiksi hyvän tekemiseen. Tämä ei aina kuitenkaan tunnu uskottavalta, sillä joka päivä muut ihmisen biologiset taipumukset, kuten esimerkiksi kateus tai inho, saattavat olla painoarvoltaan suuremmat.

Tällä kertaa kutsummekin sinut oppimaan lisää tästä kiinnostavasta aiheesta. Mistä on siis kyse kiltteydessä, ja miten se hyödyttää terveyttäsi? Jatka lukemista!

Aivosi ymmärtävät, että kiltteys on tärkeää

Mindfulness

Jerome Kagan on tunnettu professori Harvardin yliopistossa, ja hän on erikoistunut alueeseen, joka tunnetaan nimellä ”kiltteyden psykologia”.

Hänen mukaansa ihmiskunta on geneettisesti ohjelmoitu tekemään hyvää. Me kaikki olemme toisin sanoen tulleet tähän maailmaan sellaisen ”ohjelmiston” kanssa, joka mahdollistaa kiltteyden harjoittamisen. Kuten historia on kuitenkin osoittanut, tämän ei aina ole asioiden laita. Miksi kiltteyttä ei siis aina ole olemassa?

Jos ihmisen aivot ymmärtävät, että kiltteyden, myötätunnon ja kunnioituksen harjoittaminen ovat tärkeitä asioita, miksi niin moni ei tätä ymmärrä ja tekee aivan päinvastaisia valintoja? Kerromme asiasta seuraavassa.

Kiltteyden harjoittaminen mahdollistaa ihmiskunnan selviytymisen lajina

 • Charles Darwin muotoili aikoinaan saman väitöksen, jonka professori Kagankin esittää. Se menee näin: ihmisen aivot on ohjelmoitu harjoittamaan kiltteyttä, sillä tämä takaa lajin selviytymisen.
 • Tämän lisäksi kiltit teot mahdollistavat sen, että ymmärrämme tämän tosiasian: ihmisillä on paljon suurempi mahdollisuus selvitä, jos me kaikki tuemme toisiamme ryhmänä sen sijaan, että elämme yksinämme.
 • Ihmiset ovat empaattisia, sillä tämä mahdollistaa meidän tunnistaa toisten tarpeet. Siten se tekee mahdolliseksi avun antamisen ja sen varmistamisen, että ryhmä selviytyy.

Kukkien kastelu sydämin

Miksi kiltit teot eivät ole niin tavallisia kuin ne voisivat olla?

On kiinnostavaa miettiä sitä, että vaikka ihmiset ovat geneettisesti ohjelmoituja tekemään hyvää, käytöksemme yhteiskunnassa on tähän asti asettanut planeettamme vaaraan.

Sodat, ympäristön saastuttaminen, sosiaalinen epätasa-arvo, hyökkäykset ihmisoikeuksia vastaan… Miksi ihmiset käyttäytyvät tällä tavoin?

 • David Keltner on professori Berkeleyn yliopistossa, ja hän on myös Center for Kindness Studies -organisaation johtaja.
 • Hän selittää näin: se, miten yhteiskuntamme on rakennettu, on tehnyt meistä taipuvaisempia keskittymään individualismiin sen sijasta, että olisimme ryhmätietoisempia.
 • Kun ihmiset alkavat ajatella omien etujensa puitteissa, biologinen tasapaino siirtyy kateuteen, raivoon, väkivaltaan ja kilpailuun – ei siis koskaan kiltteyttä kohti.
 • Kiltteys ja halu edistää hyviä asioita eivät ole hyödyllisiä, jos sinä haluat vain korottaa omaa statustasi sekä saada itsellesi lisää varallisuutta ja sosiaalista tunnustusta.

Tämä on melkoisen masentava todellisuus.

Kiltteyden harjoittaminen huoltaa aivoja

Eräät psykologiset ulottuvuudet, kuten esimerkiksi inho, kateus ja se stressi, joka johtuu jatkuvasta kilpailusta, vaikuttavat ihmisen fyysiseen ja tunnetason terveyteen.

 • Jokainen on jossain vaiheessa elämäänsä mennyt näiden vikojen suuntaan.
 • Ihmisestä tulee vähitellen tietoinen siitä, että tällä tavalla toimiminen tai tunteminen on väärin, sillä se saa sinut kauemmaksi juuristasi tai ytimestäsi.
 • Aivosi tietävät täysin, että nämä biologiset taipumukset negatiivisiin tekoihin estävät ihmistä saamasta yhteyden toisiin sekä johtavat syvään ja epämiellyttävään yksinäisyyteen.
Kukka kämmenellä

Kiltteyden harjoittamisella on myönteisiä vaikutuksia sisäiseen tasapainoon, sillä se tuo sinulle rauhaa ja hyvinvointia.

 • Sillä ei ole väliä, jos muut ihmiset eivät ole tietoisia niistä pienistä kilteistä teoista, joita toteutat joka päivä.
 • Olet itse tietoinen niistä, ja tämä on tarpeeksi – se mahdollistaa olemisesi harmoniassa sekä sen tietämisen, mikä on oikein. Ja tämä on asia, joka on hyväksi kaikille.
 • Kiltteys ja myötätunto valaisevat eräitä kyvykkäitä alueita ihmisen aivojen limbisessä järjestelmässä.
 • Myötätuntoinen ihminen on intuitiivisempi ja reagoivampi sekä tietoisempi kaikesta siitä, mikä häntä ympäröi.

Et ehkä näe ympärilläsi suurta määrää kunnioitusta tai tekoja, jotka ovat täynnä aitoa kiltteyttä. Älä kuitenkaan anna tämän vaikuttaa sinuun siten, että luovuttaisit kiltteyden suhteen tai kopioisit saman välinpitämättömyyden, jonka näet muilla.

Usko tai älä, kiltteyden harjoittaminen on tarttuvaa. Älä siis unohda sitä, että sinä voit olla paras esimerkki lapsillesi, ystävillesi ja perheellesi.

Pienet teot voivat saada aikaan paljon, ja jos jokainen lisää päivittäisen kiltteyden voimaa, voimme nähdä tästä pidemmällä aikavälillä mahtavia tuloksia.

UUTISIA VERKOSSA