Logo image
Logo image

Itkeminen on merkki monista asioista

3 minuuttia
Tiesitkö, että ihmiset ovat ainoita olentoja, joiden kyyneleet vastaavat eri tunteita? Muiden nisäkkäiden kyynelillä ei ole tunneperäistä merkitystä.
Itkeminen on merkki monista asioista
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Itkeminen on fysiologinen prosessi, jota esiintyy kaikilla elävillä olennoilla. Mutta asia on eri silloin, kun ihminen kyynelehtii. Olemme ainoita, joilla itkeminen on tunteiden näyttämistä.

Tässä artikkelissa haluamme jakaa joitakin kiinnostavia seikkoja kyynelistä ja itkemisestä.

Itkeminen on hyväksi terveydelle

Vuosien ajan kyyneliä on pidetty heikkouden ja jopa manipuloinnin merkkinä.

Todellisuudessa kyynelillä voi ilmaista surua. Itkeminen tapahtuu siksi, että elimistösi vapauttaa eri kemikaaleja, jotka toimivat luonnollisena rauhoittajana. Toisin sanoen ne vähentävät tuntemasi tuskan määrää.

Kun nyyhkytät, elimistösi rauhoittuu. Syynä on se, että se vapauttaa oksitosiinia itkun jälkeen. Tämä kemikaali on luontainen puudutusaine.

Vaikka itkemistä ei ehkä tapahdu usein, se on silti tärkeää. Se estää silmien limakalvoja kuivumasta, mikä auttaa pitämään silmien kunnon moitteettomana.

Toinen tärkeä tekijä on kyynelten kyky taistella flunssaa vastaan. Kyyneleet tappavat joitakin bakteereja niiden sisältämän lysotsyymi-nimisen entsyymin ansiosta.

Tiivistettynä, itkeminen on hyvä tapa. Se auttaa pitämään sinut terveenä ja elimistösi toiminnan kunnossa.

Ovatko ilon ja surun kyyneleet sama asia?

Some figure

Tiedemiehet jakavat kyyneleet kolmeen eri luokkaan:

Peruskyyneleet

Nämä ovat niitä kyyneliä, jotka estävät sarveiskalvojasi kuivumasta kosteuttamalla silmiäsi. Ne pitävät silmäsi myös puhtaina.

Normaaleissa olosuhteissa ihminen erittää 1/5 teelusikallista (1.1 grammaa) kyyneleitä päivittäin. Ajan myötä määrä voi nousta tai laskea.

Refleksikyyneleet

Nämä kyyneleet johtuvat ärsytyksestä. Niitä aiheuttavat silmissä olevat vierasesineet tai ärsytystä aiheuttavat aineet.

Mikä tahansa voi aiheuttaa tämän tyyppisiä kyyneleitä. Tavallisimmat syyt ovat sipulit, kyynelkaasu, maalihöyryt ja syövyttävät kemikaalit.

Näiden kyyneleiden tarkoituksena on puhdistaa vierasesineet silmistäsi.

Tunneperäiset kyyneleet

Nämä kyyneleet perustuvat tunteisiin. Tunne voi olla mitä tahansa: iloa, surua, vihaa, raivoa jne.

Itkeminen seksin jälkeen

Monia ihmisiä itkettää orgasmin jälkeen. Tutkijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen siitä, mikä kyseisen ilmiön aiheuttaa, mutta jotkut ajattelevat, että itkeminen seksin jälkeen liittyy suoraan seksin synnyttämään hormonimylläkkään.

Toiset taas ovat kallistuneet sen puolelle, että kyseessä on psykologinen reaktio. Se voi heistä johtua monista syistä, kuten:

  • Kliimaksin saavuttamisen tunteesta.
  • Syyllisyydestä, kun he pettävät jotakuta toista.
  • Surusta, jonka aiheuttaa se, että he ovat huonossa suhteessa.

Jos saat tämän reaktion joka kerta, sinun kannattaisi ehkä analysoida parisuhdettasi. Sinun tulisi pohtia, tekeekö se sinut onnelliseksi.

Jos itket koska olet onnellinen, sitten ei ole huolta. Mutta jos syynä on se että olet onneton, sinun tulisi käyttää hetki suhteesi puntarointiin. Mieti, onko sinun kannattavaa pysyä kyseisen henkilön kanssa.

Miehet eivät itke yhtä paljon kuin naiset

Some figure

On väitetty jo iät ja ajat, että naiset itkevät enemmän kuin miehet. Asiasta on myös vitsailtu. On jopa tutkimuksia, jotka osoittavat että naiset itkevät neljä kertaa enemmän kuin miehet.

Tämä johtuu prolaktiini-nimisestä hormonista. Kyseinen hormoni saa ihmisen itkemään. Tätä hormonia esiintyy enimmäkseen naisen veressä ja kyynelissä.

Toisaalta naisten kyynelkanavien rakenne on erilainen kuin miesten. Näin ollen itkeminen on naisille helpompaa.

Eläimetkin itkevät

Myös eläimillä on kyky itkeä. Tavallisesti sen huomaa niiden päästämistä äänistä. Se voi näkyä myös eläimen kasvojen ilmeissä tai käyttäytymisessä.

Eläinten tapa näyttää tunteita vaihtelee lajista toiseen. Tämä johtuu jokaisen lajin limbisen järjestelmän erilaisesta kehityksestä.

Joillakin nisäkkäillä ja ihmisillä se on yhteydessä aivojen palkitsemiskeskukseen. Ihmisillä itkeminen perustuu kuitenkin tunteisiin.

Toisin sanoen eläinten on mahdotonta vuodattaa kyyneleitä, joilla olisi jokin syvempi tunneperäinen merkitys. Itkeminen on niillä seurausta ainoastaan toiminnallisesta välttämättömyydestä.

Kyyneleet ja niiden mielenkiintoiset ominaisuudet

Some figure

Kyynelille on olemassa lukuisia eri “tunneperäisiä” syitä: stressin helpotus, empatian ja myötätunnon osoittaminen, kivun tunteminen, huomion pyytäminen ja jopa ilon näyttäminen.

Kaikki kyyneleet perustuvat samaan fysiologiseen reaktioon. Ei ole väliä, luokittelevatko tutkijat ne ärsytyksen aiheuttamiksi vai eivät.

Tiedämme kuitenkin, että kyynelillä on tärkeä tehtävä. Ne suojelevat silmiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.