On tärkeää itkeä, kun se on tarpeen

Kuinka usein sinä itket? Tällä kertaa kerromme itkemisen tärkeydestä ihmisen hyvinvoinnille.
On tärkeää itkeä, kun se on tarpeen

Viimeisin päivitys: 06 helmikuuta, 2019

PsycNet -julkaisulle tehdyn tutkimuksen mukaan ihmisen kyyneleet ovat merkki siitä, että jotakin tärkeää tapahtuu parasta aikaa hänen elämässään. Jos pystyt itkemään, teet aivan varmasti rohkean ja helpottavan asian, mutta lisäksi itkeminen paljastaa monia seikkoja.

Tunne-elämän psykologian asiantuntijat suosittelevat, että katkeruutta tai suuria vaikeuksia tuottavina hetkinä ihminen itkisi. Tästä huolimatta monikaan ei tiedä, kuinka tärkeää itkeminen on ihmisen hyvinvoinnille.

Kyseinen tunne-elämälle helpotusta tarjoava asia on “välttämättömyys”, ja sitä ei siis kannata sulloa sisäänsä, peittää tai estää kädet nyrkkiin puristettuina.

Itkeminen tarjoaa helpotusta, ja se on terapeuttinen ja vapauttava asia. Itku antaa ihmiselle mahdollisuuden päästää pois ne asiat, jotka vaivaavat mieltä ja vahingoittavat sydäntä.

Tässä artikkelissa kutsummekin sinut miettimään sellaisia itkemisen ja kyyneleiden puolia, joista et ehkä aikaisemmin ole ollut tietoinen. Suosittelemme myös sitä, että terveytesi vuoksi et koskaan torjuisi tätä hyvin luonnollista asiaa, jonka olemme perineet esi-isiltämme.

Kaikki ne kerrat, kun olet itkenyt väärällä tavalla

Tämä on ihan todellinen juttu. On olemassa oikea ja väärä tapa itkeä. Ehkäpä tämä tieto saa sinut kummastuneeksi tai yllättyneeksi, sillä totuus on, että kukaan ei yleensä saa kattavaa opetusta tunneasioista. Niissä on silti kyse elintärkeistä asioista, ja tieto tunteista voi auttaa sinua jokainen elämäsi päivä.

Jotta voisit ymmärtää itkemisen tärkeyttä sen kannalta, mitä ihmisenä olo on, kerromme seuraavaksi eräistä kiinnostavista itkuun liittyvistä faktoista.

Japanin itkuhotellit

 

itkevä nainen

Japanissa saatat löytää hotelleja kuten Mitsui Garden tai Yotsuya-hotelli Tokiossa, joihin ihminen voi mennä ja varata huoneen vain itkeäkseen ja surrakseen.

 • Me elämme monet sellaisessa kulttuurissa, jossa tunteet ovat hyvin rajoitettuja, eikä aina ole soveliasta näyttää äärimmäistä iloa tai surua.
 • Japanilaiset ovat tunnettuja kovista vaatimuksistaan koskien työmoraalia, ja he asettavatkin hyvin tiukat rajat perheessään ja sosiaalisesti.
 • Kaikki tämä voi luoda äärimmäisen kovaa ahdistusta ja stressiä, jota ihmiset eivät sitten välttämättä osaa hallita tai poistaa.
 • Itkuhotellit tarjoavat mahdollisuuden kenelle tahansa varata huone ja käyttää sitä olonsa parantamiseen.
 • Huoneissa on mukavat sängyt, nenäliinoja, mahdollisuus rentouttaviin kylpyihin sekä musiikkia ja elokuvia, joista saa lohtua. Näin hotellivieraat voivat surra niin kauan kuin heidän tarvitsee, ja he voivat nyyhkiä ja huutaa tarpeensa mukaan.
 • Nämä huoneet ovat äänieristettyjä, joten yksityisyys on täysin taattu jokaiselle surijalle.
 • Suremisen jälkeen vieraat voivat käydä nukkumaan ja herätä seuraavana päivänä energisempinä  ja tuntien olonsa mukavammiksi. Näin he pystyvät tekemään tarvittavat muutokset tai ohjaamaan elämänsä paremmalla tavalla.

Näin voit itkeä “oikealla tavalla”

Japanin itkuhotellit ovat kiinnostava ja helpottava ilmiö, mutta ne eivät aina ole oikea ratkaisu. Ihmisellä on monia vaistoihin perustuvia käytösmalleja, jotka evoluution ansioista yhdistävät meidät ympärillämme oleviin henkilöihin.

On aina parempi surra jonkun toisen henkilön läsnäollessa.

 

itkeminen on hoidettu loppuun

Yleiset sosiaaliset toiminnot, kuten itkeminen ja jopa haukottelu, ovat voimakkaasti empaattisia asioita.

Tässä on yksi esimerkki: olet ulkona ystäviesi kanssa, ja joku heistä haukottelee. Pian kaikki muutkin ryhmässäsi tekevät näin, mutta et tiedä miksi.

 • Haukottelu tuo aivoille happea, mutta se on myös empaattinen toiminto, jonka ihmiset voivat jakaa läheisten henkilöiden kanssa.
 • Itkeminen on ehdottomasti sellainen toiminto, joka yhdistää ihmisiä sekä antaa heille hälytyksen siitä, että jotain tapahtuu.
 • Vaikka moni ihminen itkeekin vain yksityisesti, sillä he häpeävät tai haluavat välttää saamasta ei-toivottua huomiota, on kaikkein parasta surra jonkun toisen kanssa.
 • Vain tällä tavalla voit hyödyntää itkun tuottaman helpotuksen fyysisen vaikutuksen. Toisaalta samalla hyödyt siitä mukavuuden tunteesta, jonka sinulle läheinen ihminen voi tuoda halauksellaan ja hyvillä neuvoillaan.

Itkeminen ei kuitenkaan aina ole helppoa toisten seurassa. Saatat olla peloissasi, tai ehkäpä sinulla ei vain ole oikeaa ihmistä, joka sinua voisi lohduttaa ilman, että hän tuomitsisi sinua.

On kuitenkin niin, että itkeminen on silloin tällöin tarpeellista, ja se määrittää ihmisiä lajina. Jokainen kehon toiminto, joka ihmisellä on, on olemassa syystä, joten itkun pidättäminen ei ole luonnollista.

Jos yrität aina kätkeä kyyneleesi, kielteiset tunteesi tulevat vain jatkamaan kasaantumistaan sisälläsi.

 

kädet repivät sydämen

Käytä siis kyyneleesi hyödyksesi, ja tartu niiden tarjoamaan helpotukseen. Pystyt helpottamaan sopeutumistasi kipuusi, päästämään valloilleen tarpeesi nyyhkiä sekä antamaan äänesi murtua jokaisen kouristuksen myötä, ja sitten lopulta voit päästää pitkän huokauksen.

Itkun jälkeen elämäsi tulee näyttämään erilaiselta. Aivosi ovat rentoutuneemmat, ja pystyt tekemään päätöksiä selkeämmin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.