Näin alennat kolesterolia kotona

· maaliskuu 6, 2016

Ihmiskehossa on kahta erilaista kolesterolia: hyvälaatuista ja pahalaatuista. Hyvä kolesteroli tunnetaan HDL-kolesterolina, ja se muodostuu rasvasta, joka auttaa puhdistamaan verisuonia ja parantaa verenkiertoelimistön terveyttä. Pahalaatuinen LDL-kolesteroli puolestaan kertyy verisuonten seinämiin ja johtaa tukoksiin, heikentyneeseen verenkiertoon ja verisuonten kovettumiseen.

Vaikka maksa tuottaakin kolesterolia sisäisesti, jopa 20-30 % elimistössä esiintyvästä kolesterolista syntyy ravinnosta. Kolesterolia voikin kontrolloida syömällä oikein ja välttämällä kolesterolia sisältäviä ruokia. Tämän lisäksi voi kokeilla alta löytyviä vinkkejä kolesterolin kontrolloimiseen ja verisuonten puhdistamiseen.

Lisää nauttimiesi vitamiinien määrää

Alenna kolesterolia syömällä hedelmiä ja vihanneksia

E-, C- ja B-vitamiinit ovat erityisen tärkeitä verisuonten terveyden kannalta, sillä nämä vitamiinit auttavat pitämään suonet terveinä ja ehkäisevät kolesterolin kertymistä. Syömällä runsaasti vitamiineja sisältäviä ruokia voit ehkäistä tukosten syntymisen, korkean verenpaineen ja halvauksen syntymistä.

 • C-vitamiinia sisältävät ruuat. C-vitamiini estää kolesterolin kiinnittymistä verisuonten seinämiin. Lisää siis näitä ruokia ruokavalioosi:
  • Sitruuna
  • Appelsiini
  • Greippi
  • Mandariinit
  • Kiivi
 • E-vitamiinia sisältävät ruuat. E-vitamiini auttaa poistamaan pahalaatuista kolesterolia verenkierrosta. Syö etenkin näitä ruokia:
  • Pellava
  • Auringonkukansiemenet
  • Vehnänalkio
 • B-vitamiineja sisältävät ruuat. B6- ja B3-vitamiinit auttavat pitämään kolesterolitasot alhaisena ja pitävät maksan terveydestä huolta.

Vähennä kananmunien syömistä

Yksi kananmuna sisältää jopa 275 milligrammaa kolesterolia – suurin osa siitä sijaitsee keltuaisessa. Kananmunia voi syödä kohtuudella jopa silloin, kun kärsit korkeasta kolesterolista, mutta suosittelemme jättämään keltuaisen syömättä. Kananmunan valkuaisesta voi helposti valmistaa munakkaan ja muita perinteisiä herkkuja, etkä huomaa keltuaisen puuttumista lähes ollenkaan.

Vältä tyydyttyneitä rasvoja

Jätä pois roskaruoka niin alennat kolesterolia

Jos haluat vähentää kolesterolin määrää veressä, on tärkeää rajoittaa tyydyttyneiden rasvojen syömistä, sillä ne sisältävät paljon pahalaatuista kolesterolia. Tyydyttyneitä rasvahappoja löytyy etenkin punaisesta lihasta, voista, juustosta, täysmaidosta ja tietyistä öljyistä. Korvaa nämä tuotteet kalalla, kanalla, kasviperäisellä ravinnolla ja oliiviöljyllä.

Vältä ylipainoa

Ylipaino lisää riskiä sairastua moniin eri tauteihin ja ylipainoiset kärsivät normaalipainoisia herkemmin myös korkeasta kolesterolista ja siihen liittyvistä sairauksista. Ylipaino johtaa verenkiertoelimistön sairauksiin, kuormittaa sydäntä ja nostaa verenpainetta. Jos olet ylipainoinen, suosittelemme hakeutumaan ravitsemusasiantuntijan vastaanotolle, jotta voitte suunnitella terveellisen ruokavalion laihduttamisen avuksi.

Tee elämäntyylivalintoja

Alenna kolesterolia lopettamalla tupakointi

Liikunnan vähäisyys, alkoholin suurkulutus ja tupakointi ovat huonoja tapoja, joista tulee pyrkiä eroon, sillä ne nostavat pahalaatuisen kolesterolin määrää. Lopeta tupakointi, ala liikkumaan säännöllisesti ja tarkkaile alkoholinkulutustasi – omaksumalla terveelliset elämäntavat pysyt terveenä.

Syö raakaa valkosipulia

Raa’an valkosipulin syöminen on yksi parhaimmista tavoista alentaa kolesterolia. Valkosipuli sisältää antioksidantteja ja muita tärkeitä ravintoaineita, jotka puhdistavat verisuonia, pitävät ne joustavina ja ehkäisevät kolesterolin tarrautumista valtimoiden seinämiin. Syö raaka valkosipulinkynsi joka aamu tyhjään mahaan saadaksesi kaiken hyödyn irti valkosipulin terveysvaikutuksista.

Syö pellavansiemeniä

Alenna kolesterolia pellavansiementen avulla

Pellavansiemen on täynnä terveellistä Omega-3 -rasvahappoa, joka auttaa pitämään verisuonet puhtaina ja ehkäisee kolesterolin kertymistä. Nauti kourallinen pellavansiemeniä joka päivä ja varmistat, ettei pahalaatuinen kolesteroli kerry valtimoiden seinämiin tukoksia aiheuttaen. Lisää pellavansiemeniä salaatteihin, smoothieihin ja jälkiruokiin. Sen maku on mieto, joten se sopii lähes kaikkien ruokien kaveriksi.

Omenat

Omenoiden sisältämä pektiini auttaa alentamaan kolesterolia. Pektiini puhdistaa verisuonet ja ehkäisee kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin – näin tukoksia tai repeämiä ei synny.

Munakoisovesi ja pellavansiemenöljy

Alenna kolesterolia munakoison avulla

Munakoisosta valmistettu vesi on luonnollinen tapa tehostaa laihtumista ja vähentää kolesterolia. Pese munakoiso huolellisesti, älä kuori. Sekoita kaksi ruokalusikallista pellavansiemenöljyä keskikokoiseen paloiteltuun munakoisoon. Keitä tilkka vettä ja kaada sekä öljy että munakoiso kattilaan, anna kiehua 20 minuuttia. Jäähdytä, lisää sitruunamehua ja nauti lasillinen ennen aamiaista.