Munakoisoveden hyödyt

Vuosisatoja on vierähtänyt siitä, kun ihmiset kuvittelivat munakoisojen olevan vaarallisia ja myrkyllisiä kasveja. Munakoisojen tummanpuhuva väri karkoitti ihmiset luotaan, mutta vähitellen munakoiso levisi yleiseen käyttöön ensin Intiassa ja sitten muualla maailmassa. Intialaiset huomasivat munakoisoilla olevan lääkinnällisiä vaikutuksia ja pian sitä käytettiinkin erilaisissa rohdoissa.

Nykyisin munakoisoa nautitaan ympäri maailmaa osana terveellistä ruokavaliota ja munakoison terveysvaikutukset ovat jo monen tiedossa. Munakoiso auttaa lievittämään verenkiertoelimistön sairauksia, reumasairauksien kipuja ja auttaa jopa parantamaan auringon polttamaa ihoa. 

Tässä artikkelissa tutustumme munakoison lääkinnälliseen vaikutukseen ja siihen, miten munakoisovettä valmistetaan ja nautitaan.

1. Munakoisovesi alentaa kolesterolia

Hyvä ja paha kolesteroli

Muutama vuosi takaperin yhdysvaltalainen maataloustaho suoritti tutkimuksen, joka todisti munakoisoveden alentavan tehokkaasti pahan kolesterolin määrää veressä. Tutkimuksen avainlöydökset kuuluivat seuraavasti:

 • Munakoison sisältämä antioksidantti, klorogeenihappo, alentaa tehokkaasti pahalaatuista kolesterolia eli LDL-kolesterolia.
 • Munakoisoveden nauttiminen stimuloi verenkiertoa ja ehkäisee plakin kertymistä verisuonten seinämiin, joka johtaa pitkällä aikavälillä valtimoiden kovettumiseen ja vaaralliseen valtimotautiin.
 • Munakoisovettä valmistettaessa on tärkeää jättää munakoison kuori kuorimatta. Kuori sisältää suuren määrän flavonoideja, jotka kohentavat verenkiertoelimistön terveyttä.

2. Munakoisovesi lievittää reumasairauksien kipuilua

 

 

Nivelreuma kädessä

Jos kärsit kivusta ja turvotuksesta nivelissä säännöllisesti, kokeile munakoisovettä. Nivelreuma vaikuttaa käsissä ja jaloissa ja se on tulehduksellinen nivelsairaus. Nivelreuma aiheuttaa nivelten jäykkyyttä, arkuutta ja turpoamista, ja nivelten liikkuvuus vähenee huomattavasti. Munakoisovettä juomalla voi lievittää reumasairauksien inhottavia oireita.

 • Klorogeenihappo vähentää tulehdusta ja turvotusta.
 • Munakoisovesi sisältää vitamiineja ja mineraaleja, jotka auttavat vahvistamaan niveliä, rustoa ja lihaksia. Nauttimalla munakoisovettä säännöllisesti saat aimo annoksen mm. A-, B1-, B2-, C- ja E-vitamiinia, sekä mineraaleja kuten kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja fosforia. Kaiken tämän lisäksi munakoiso sisältää myös foolihappoa, kuitua ja hiilihdyraatteja. Se ravitsee kehoa siis kaikilla mahdollisilla tavoilla.

3. Munakoisovedellä eroon ylimääräisestä rasvasta

Rasvasta eroon munakoisoveden avulla

Munakoison teho laihdutuksessa on todettu jo kauan sitten, mutta tiedätkö miksi munakoiso on niin tehokas rasvan karkoittaja?

Munakoisoa syödessäsi olet saattanut huomata, että siinä on lievän hapan maku. Maku syntyy tietyistä lääkinnällisistä yhdisteistä, jotka auttavat puhdistamaan kehoa ja stimuloimaan maksaa toimimaan tehokkaammin. Kun maksa on hyvässä kunnossa, se pystyy suodattamaan kuona-aineet paremmin ja poistamaan ne kehosta – samalla rasvanpoltto kiihtyy ja ylimääräinen rasva sulaa pois. Lisäksi munakoiso parantaa sappirakon toimintaa, mikä helpottaa ruuansulatusta ja polttaa vieläkin enemmän rasvaa.

Toinen mielenkiintoinen seikka munakoisossa laihtumisen kannalta on se, että munakoisovettä nauttimalla voit hitaasti pienentää vyötäröäsi ja päästä eroon makkaroista ja jenkkakahvoista. Munakoisovesi toimii diureettina ja puhdistajana, joten maha kutistuu nopeasti, kunhan muistat syödä terveellisesti ja liikkua veden nauttimisen lisäksi.

Näin valmistat terveellistä munakoisovettä

Tarvitset keskikokoisen munakoison ja litran vettä. Juoman valmistaminen on todella helppoa ja se onnistuu kiireessäkin.

Ainekset

 • 1 keskikokoinen munakoiso
 • 1 litra vettä
 • Puolikkaan sitruunan mehu

Valmistus

 • Pese munakoiso hyvin, älä kuori sitä, ja leikkaa siivuiksi.
 • Kiehauta vesi ja lisää munakoiso.
 • Kypsennä munakoisoa 20-25 minuuttia, kunnes se muuttuu hyvin pehmeäksi. Poista kattila liedeltä ja jätä munakoiso veteen tunnin ajaksi.
 • Kun tunti on kulunut, siivilöi neste ja kaada se lasipulloon tai tölkkiin. Suosi tummia astioita, sillä tumma väri pidentää säilyvyyttä, kun vesi ei altistu valolle.
 • Lisää lopuksi sitruunamehu ja sekoita hyvin.
 • Nauti munakoisovettä pitkin päivää. Yritä juoda lasi heti aamulla tyhjään mahaan, toinen ennen lounasta, kolmas iltapäivällä ja viimeinen lasillinen ennen illallista. Juo vettä seitsemän päivää putkeen, kerran kuussa ja pidä kuurien välillä kolmen viikon tauko. Alat huomata positiiviset vaikutukset nopeasti.