Mitä ahdistuneisuus on ja miten siitä pääsee eroon?

Ahdistuneisuus on itsesuojelumekanismi, joka kertoo tarpeesta tehdä muutoksia elämässä, koskivatpa ne sitten ympäristöä tai elämäntyyliä.
Mitä ahdistuneisuus on ja miten siitä pääsee eroon?

Viimeisin päivitys: 09 joulukuuta, 2018

Oletko koskaan kärsinyt ahdistuneisuudesta? Moni myöntää asian, mutta joillekin on hankalaa määritellä, mitä ahdistuneisuus on tarkalleen ottaen. Mikäli ei tiedä, mistä jokin asia muodostuu, on myös vaikea löytää siihen ratkaisua. Luonnonmukaiset parannuskeinot, rentouttavat kasvit, tunneterapiat, liikunta, ravintoainelisät…

Tarjolla on monia hyviä vinkkejä ahdistuneisuuden vähentämiseksi, mutta tässä artikkelissa me selitämme, mitä ahdistuneisuus tarkalleen ottaen tarkoittaa, ja siten autamme alkuun päästäksesi eroon ahdistuneisuudesta jokapäiväisessä elämässä, mikä parantaa henkistä ja fyysistä hyvinvointia mahdollisimman luonnollisella ja tehokkaalla tavalla.

Kyseessä ei ole vihollinen

Yleensä kun kärsimme terveyteen liittyvistä ongelmista, olivatpa ne sitten fyysisiä tai henkisiä, meillä on taipumuksena suhtautua ongelmaan kuin viholliseen. Lukuisat luonnonmukaisen lääketieteen asiantuntijat kuitenkin korostavat, että elimistö pyrkii aina hoitamaan itseään. Tämän vuoksi se saa meidät kiinnittämään huomiota huonoihin elintapoihin tiettyjen tuntemusten kautta, joita kutsumme sairauksiksi.

Jos sinulla on esimerkiksi kuumetta, elimistösi kertoo, että kehon lämpötila on noussut korkeaksi voidakseen taistella haitallisia bakteereja vastaan, jotka haluavat tehdä sinut sairaaksi.

Jos kärsit päänsärystä, saatat olla altistunut liialliselle ajatustyölle tai vaihtoehtoisesti elimistöösi on päässyt liikaa myrkyllisiä aineita.

Vastaavasti ahdistuneisuuden tunne nousee pintaan, jotta huomaisit tilanteen ja oppisit jotain itsestäsi.

ahdistuneisuus on tunne

Ahdistuneisuus on viestittäjän roolissa

Ahdistuneisuus ilmestyy elämääsi kertoakseen, että on olemassa jotain, jonka kiellät tai jota et halua kuulla tai hyväksyä, mutta jonka syvällä sisimmässä tiedät olevan totta. Kuulostaako seuraavista väittämistä mikään tutulta? 

 • En todellisuudessa nauti siitä, mitä teen
 • Tunnen oloni ylikuormittuneeksi, työskentelen enemmän kuin jaksaisin
 • Jokin estää minua tuntemasta oloani onnelliseksi
 • En tee sitä, mitä haluan tehdä
 • Välitän liian paljon siitä, mitä ystäväni ja perheeni ajattelevat minusta
 • Minun on vaikea ottaa vastuuta tai sitoutua
 • Haluan tehdä suuren muutoksen elämässäni, mutta se pelottaa minua
 • Minusta tuntuu, etten hallitse omaa elämääni

Ahdistuksesta kärsiville henkilöille on tyypillistä tuntea joitain yllä olevista tuntemuksista, mutta suurin osa ei ole vakavasti pohtinut näiden tuntemusten vaikutusta hyvinvointiin tai välttämättä edes koskaan kiinnittänyt niihin huomiota.

ahdistuneisuus on hyvinvoinnille haitallista

Mitä ahdistuneisuus siis on?

Voimme siis sanoa, että ahdistuneisuus on eräänlainen itsesuojelumekanismi ja jollain tavalla älykäs keino keskustella itsensä kanssa ja saada itsensä kuuntelemaan omaa kehoaan ja mieltään nähdäkseen, mitä on tekeillä. Mikäli kärsit ahdistuksesta, voit olettaa tarvitsevasi jonkinlaista muutosta. Todellista muutosta, joka liittyy joko ympäristöösi, elämäntyyliisi tai sinua ympäröiviin ihmisiin.

Vaikka kokeilisit lukuisia perinteisiä tai luonnonmukaisia hoitoja, et tule pääsemään eroon ahdistuneisuudesta ennen kuin pystyt todella tekemään muutoksen elämässäsi.

Ahdistuneisuuden pelko

Yksi suurimmista ongelmista ahdistuksesta kärsivillä ihmisillä on pelko tästä tunteesta. Kun he alkavat tuntea olonsa hermostuneiksi, heistä tulee vieläkin ahdistuneempia. Kun ymmärrät tämän ja kykenet pysymään rauhallisena, olet jo voiton puolella.

Saatamme tuntea vapinaa, hikoilua, kylmyyttä, sydämentykytystä, änkytystä, hengästyneisyyttä, näön heikkenemistä tai huimausta. Mitä on tehtävissä tällaisen kriittisen tilanteen aikana? Istahda alas, ota syvään henkeä äläkä tee asiasta isompaa kuin se oikeastaan on. Rauhoituttuasi voit pohtia, mikä aiheutti ahdistuneisuutesi.

ahdistus lievenee joogalla

Varoittavat merkit

Kehosi alkaa lähettää sinulle varoitussignaaleja ennen ensimmäisen ahdistuskohtauksesi laukaisemista. Mikäli opit tunnistamaan nämä tunnusmerkit, pystyt ehkäisemään ahdistuneisuutta tulevaisuudessa: 

 • Stressi
 • Unettomuus
 • Päänsäryt
 • Hermostuneisuus
 • Taipumus sairastua usein
 • Kärsimättömyys ja kontrollin puute

Jos tunnistat jotkut yllämainituista oireista tai olet pikkuhiljaa alkanut huomaamaan tuntevasi olosi ahdistuneeksi, suosittelemme, että alat miettimään, miten voisit tehdä muutoksia elämässäsi. Tämä auttaa vähentämään ahdistuneisuutta luonnollisella tavalla, parantaa elämänlaatua ja ehkäisee muiden, mahdollisesti vakavien sairauksien kehittymisen tulevaisuudessa.

Mikäli opit tuntemaan kehoasi ja kuuntelemaan itseäsi, ei kehosi enää tarvitse lähettää näitä signaaleja niin usein. Ei ole olemassa suurenmoisempaa lääkettä kuin tämän ohjeen noudattaminen käytännössä ja kehosi lähettämien viestien kuunteleminen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Ahdistuneisuustesti
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Ahdistuneisuustesti

Ahdistuneisuus on asia joita kaikki joskus koemme. Tee ahdistuneisuustesti ja määrittele, oletko ahdistunut ja pitäisikö asialle tehdä jotain!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.