Logo image
Logo image

Miksi selkään koskee?

3 minuuttia
Miksi selkään koskee?
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Ikävä kyllä, selkäkipu on hyvin tavallinen ilmiö. Se on usein myös hyvin turhauttava ja pitkäkestoinen vaiva. Kipeä kohta voi olla monenlainen: alaselkä, selän keskiosa – etenkin lapaluiden ja selkärangan välissä olevat alueet – ja joskus taas kaula tai epäkäslihakset. Selkäkipu saattaa pahentua tai lievittyä liikkumisesi ja asentojesi mukaan, mutta yleisesti ottaen selän vaivoja on vaikea parantaa kokonaan. Miksi selkään koskee?

Tässä artikkelissa annamme sinulle neuvoja, joiden avulla pystyt selvittämään, miksi selkään koskee.  Kerromme myös hyvistä keinoista, joilla selkäkipua voi hoitaa luonnollisesti. Jatka siis lukemista, mikäli selkäkivut ovat ilmiö, joka itseäsi joskus koskettaa. Oikeilla hoidoilla pystyt olennaisesti parantamaan elämänlaatuasi!

Ovatko vammat syynä siihen, miksi selkään koskee?

Jos tunnet selässäsi kipua, joka jatkuu muutaman päivän tai viikon ajan, tulisi sinun ensimmäiseksi käydä asiantuntijan luona. Näin voit varmistaa, että kyseessä ei ole jokin vamma. Tämä on tärkeää etenkin silloin, jos selässäsi on ruhje, sillä tällainen vamma on yleinen syy selkäkipuihin.

Jos mitään selkeää vammaa ei kuitenkaan ole, tai myös silloin kun kyseessä on krooninen ja jo pidemmän aikaa kestänyt ongelma, kannattaa sinun pitää mielessäsi alla listaamamme tekijät. Ne saattavat antaa kaipaamasi selityksen selässä tuntuviin kipuihin.

Selkä ja tunteet

Yksi selän ongelmia aiheuttava asia on – siitä huolimatta, että monet eivät ota tätä tosissaan – jonkinlaisen negatiivisen tunteen kokeminen, mikä jatkuu pidemmän aikaa. Tämä tunne saattaa aiheuttaa jatkuvaa jännitettä selkäsi alueella, ja lopulta tämä jännite voi muuttua krooniseksi.

Näissä tapauksissa on niin, että mitä enemmän tunteisiin liittyvää jännittyneisyyttä koetaan, sitä enemmän selkä tuntuu kipeältä. Hermostuneet ihmiset eivät kuitenkaan ole ainoita, joita selkäkipu vaivaa. Nämä vaivat kehittyvät itse asiassa usein juuri niille, jotka pitävät tunteensa sisällään eivätkä näytä niitä muille.

Tällaisia tunteita voi liittyä selän eri alueisiin ja niillä ilmeneviin kipuihin:

 • Lapojen lähentäjälihakset: viha
 • Epäkäslihakset: kyvyttömyys ja turhautuneisuus
 • Niska: liikaa vastuuta
 • Keskiselkä: pelko
 • Alaselkä: turhautuminen

Jos haluat hoitaa näitä ongelmia ja niihin liittyviä tunteita, tulisi sinun muistaa, että on tarpeen aloittaa muutosten tekeminen ongelmiisi liittyvissä asioissa. Voit aina käydä terapeutin puheilla tai aloittaa syömään jotakin soveltuvaa luonnollista ravintolisää, jotta saisit apua tilanteeseesi.

Selkä ja sisäelimet

Toinen selitys sille, miksi selkään koskee on se, että vaivat ovat oire jotakin tiettyä lihasta lähellä sijaitsevan elimen tulehtuneisuudesta. Tällöin tulehtuminen on syynä liialliseen paineeseen, joka kohdistuu kyseiseen selän alueeseen.

Sisäelinten ja selän alueiden välinen yhteys on seuraavanlainen:

 • Oikea epäkäslihas ja oikea keskiselkä: maksa ja sappirakko
 • Vasen epäkäslihas ja vasen keskiselkä: keuhko ja vatsa
 • Niska: sydän
 • Alaselkä: munuaiset (yläosa), suolisto (keskiosa) ja hengitystiet (ristiluun alue)

Jos muiden terveysongelmien perusteella on selvää, että jokin näistä elimistäsi on heikossa kunnossa (tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinulla välttämättä olisi jokin varsinainen sairaus), tulisi sinun pitää kyseinen elin mielessäsi selkää hoitaessasi.

Some figure

Luonnolliset hoidot

Sen lisäksi, että etsit syytä selässäsi tuntuvaa kipuun, kannattaa itse kipua lievittää joillakin seuraavista luonnollisista hoitotuotteista:

 • Kipua vähentävät ja tulehtuneisuutta poistavat haudukejuomat, joissa on kurkumaa, pajua tai harpagojuurta.
 • Paikallinen hoito lämpöä käyttäen – tässä voit hyödyntää kuumavesipulloa tai sähköistä lämpötyynyä.
 • Savea tai inkivääriä sisältävien hauteiden käyttö.
 • Arnikkiin perustuvien tulehtuneisuutta vähentävien voiteiden käyttö.
 • Sinulle räätälöidyt Bach- tai homeopaattiset kukkahoidot.

Some figure

Hyödyllisiä hoitomuotoja

Lisäksi tulisi pitää mielessä, että selkäkivun hoidossa on myös oleellista kääntyä asiantuntijan puoleen, joka voi antaa sinulle ulkoista käsillä tehtyä hoitoa. Näin pystyt helpottamaan oloasi aina silloin kun huomaat kipujen taas ilmestyvän.

Me suosittelemme erityisesti, että kävisit kipujen kohteena olevan selän alueen löysentävässä hieronnassa. Vielä parempi olisi, jos kävisit myös hyvällä osteopaatilla tai fysioterapeutilla, joka pystyy auttamaan sinua ymmärtämään ne fyysiset epätasapainot, jotka kehossasi vallitsevat. Joskus näitä ongelmia voi lievittää oleellisesti muuttamalla joitakin sellaisia tapoja, joista emme aikaisemmin ole olleet tietoisia.

Lisäksi suosittelemme imukupeilla tehtävää terapiaa. Tämä tekniikka toimii niin, että se huomioi lähellä sijaitsevien elinten tulehtuneisuuden. Tämä on hyvä pitää mielessä selän hoidossa, kuten jo aikaisemmin selitimmekin.

Viimeiseksi esittelemme tekniikan, josta on viime vuosina tullut hyvin suosittu. Kinesio- tai lihasteippaus tarkoittaa sitä, että käytetään teipin muodossa olevia joustavia ja erittäin kirkkaan värisiä nauhoja, jotka saavat aikaan hyvin tehokkaan luonnollisen hoidon. Ne vaikuttavat sinuun kehosi liikkuessa. Monet urheilijat käyttävät tätä tekniikkaa, jolla on erinomaisia tuloksia kaikenlaisiin kipuihin ja vammoihin liittyen.

Some figure
Kuvat ovat peräisin seuraavista lähteistä: deluxe, giorgio & winnie3.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.