Logo image
Logo image

Kahvin ja nälän välinen yhteys

3 minuuttia
Kahvin ja nälän välinen yhteys
Viimeisin päivitys: 14 joulukuuta, 2018

Joukko tutkijoita on pohtinut tekeekö kahvin juonti enemmän nälkäiseksi vai vähentääkö se nälkää. Selvitä kahvin ja nälän välinen yhteys tästä artikkelista. Tulos saattaa yllättää sinut!

Kahvi, suosituin juoma

On olemassa faktoja, jotka osoittavat että nälän ja ruokahalun hallinta on monimutkainen järjestelmä johon vaikuttaa myös se, mitä syömme tai juomme (kahvi mukaan lukien). Joukko tutkijoita halusi selvittää, onko maailman suosituimmalla juomalla vaikutusta näläntunteeseen. Mikä siis on kahvin ja nälän välinen yhteys?

Moni käyttää tavallista kahvia ruokahalun hallintaan. On totta, että kahvi antaa hyvin energiaa ja saa olon valppaammaksi. Se jopa parantaa fyysisiä suorituksia ja hillitsee ruokahalua. On kuitenkin olemassa tutkimuksia, jotka osoittavat että jos haluat pudottaa painoa, on parasta juoda kofeiinitonta kahvia.

Some figure

Ole varovainen, et voi litkiä kahvia koko päivää, muuten olet liian hereillä levätäksesi edes illalla. Asiantuntijoiden mukaan painonpudotusta hakevien on parasta juoda vihreää teetä.

Onko kahvi siis terveellistä? Se riippuu monesta asiasta. Kaikkien aineenvaihdunta ei käsittele kahvia samalla tavalla. Sinun tulee tietää, että tämä juoma muokkaa välittäjäaineita ja hormoneja (esimerkiksi kortisoli ja insuliini). Siksi kahvi “herättää” toiset ja laittaa toiset “nukkumaan”. Vaikutus voi vaihdella sen mukaan kuinka paljon juot, mihin kellonaikaan, minkä ikäinen olet, minkälainen ruumiinrakenne sinulla on, jne.

Tekeekö kahvi sinut nälkäiseksi vai ei?

Hormonisi vaikuttavat ruokahaluusi ja kylläisyydentunteeseesi. Siitä syystä saatat olla nälkäisempi kuin muut tiettynä vuorokauden aikana. Naiset esimerkiksi syövät enemmän kun ovat nälkäisiä tai heillä on kuukautiset. Miehet saattavat syödä enemmän runsaan paineen tai stressin alaisina.

Some figure

Kolme hormonia hallitsee näläntunnetta: greliini, leptiini ja peptidi YY. Ensimmäinen erittyy vatsalaukussa, toinen syntetisoituu rasvasoluissa ja kolmas esiintyy suolistossa.

Mitä tulee kahviin, se voi auttaa sinua pudottamaan painoa tai sitten ei. Miten? Muokkaamalla näiden hormonien tuotantoa. Sama vaikutus on mielialallamme. Oletko koskaan huomannut, että ollessasi nälkäinen sinusta tulee vihainen tai lyhytpinnainen, mutta syötyäsi olet onnellinen? Muista kuuluisa sanonta: “Hyvä ruoka, parempi mieli.”

Tutkimus kahvin ja nälän välisestä yhteydestä

Tutkijat tarkastelivat kahta olettamusta selvittääkseen kahvin ja nälän välisen yhteyden:

Olettamus #1: Kahvi (kofeiiniton tai kofeiinia sisältävä) vähentää nälkää, leptiiniä ja greliinia sekä lisää kylläisyydentunnetta ja peptidi YY:tä.

Olettamus #2: Sama vaikutus kuin ensimmäisessä olettamuksessa, mutta sillä poikkeuksella että vaikutus kestää vain 60 minuuttia ruokailun jälkeen tai jopa 120 minuutin ajan, mikä elimistöllä kuluu ruoan sulattamiseen.

Some figure

Ryhmä vapaaehtoisia joi kahvia ja kertoi tuntemuksiaan kolme tuntia sen jälkeen. Johtopäätökset olivat seuraavat:

  • Vaikka kofeiinia käytetään hillitsemään ruokahalua, kofeiiniton kahvi vähensi nälkää (ja kahta hormonia) eniten sekä lisäsi peptidiä.
  • Suurempi peptidi YY:n määrä johtaa vähäisempään nälän tunteeseen. Kokeeseen osallistuneet henkilöt kertoivat etteivät he tunteneet nälkää kolmeen tuntiin, vaikkakin heidän PYY-tasonsa laski puolentoista tunnin jälkeen.
  • Eräs mielenkiintoinen löydös oli, että näläntunteen väheneminen ja peptidin lisääntyminen pysyivät samalla tasolla kunnes henkilö nautti glukoosia. Tästä voidaan päätellä, että jotkin kahvin ainesosat eivät muokkaa ruoansulatusta.

Ehkä kahvi vie nälkää koska se muokkaa kylläisyyshormonia.

Kannattaa huomioida, että kahvissa on paljon antioksidantteja, jotka ovat hyödyllisiä terveydellesi. Jotkin kahvin aineosat kuitenkin ovat haitallisia tietyille henkilöille, varsinkin jos kahvia juodaan liikaa. Mikäli luotat siihen että kofeiini vähentää ruokahaluasi, kannattaisi alkaa harkitsemaan toista strategiaa.

Juo kofeiinitonta kahvia ja sen lisäksi syö terveellisiä ruokia joilla on sama vaikutus elimistöösi. Joillekin se voi olla omena, toisille välipalapatukka; jotkut tykkäävät banaanista ja toiset tomaatista.

On muitakin tekijöitä jotka saavat sinut nälkäiseksi. Esimerkiksi puutteellinen aamiainen joka ei sisällä hedelmiä, maitotuotteita ja viljoja; vatsalaukkusi on tottunut epäsäännöllisiin ruoka-aikoihin (“napostelu”); tylsistyminen tai motivaation puute; ahdistus tai stressi; hormonaaliset muutokset tai muutokset rauhasten toiminnassa (raskaus, kuukautiset, kilpirauhasongelmat), jne.

Kahvin ei voi olettaa olevan taianomainen ratkaisu ruokahaluun. Jos et syö päivittäin kunnolla, on todennäköisempää että vatsasi pyytää aina enemmän ja enemmän ruokaa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.