Hedelmät illallisen jälkeen – kyllä vai ei?

Tiesitkö, että hedelmien syöntiin paras ajankohta on aamu? Näin saat tehokkaimmin käyttöösi niiden tarjoaman energian, ja pystyt paremmin kohtaamaan uuden päivän haasteet.

Hedelmien syönnistä illallisen jälkeen (tai iltaisin yleensäkin) ollaan montaa mieltä. Jotkut ovat sen kannalla, että hedelmät eivät ole varsinaisesti laskettavissa jälkiruoiksi, ja joidenkin mielestä niitä kannattaa syödä ennen illallista eikä sen jälkeen. Tästä huolimatta hyvin moni kuitenkin pitää hedelmiä, kuten esimerkiksi omenaa, päärynää tai banaania, helppoina ja hyvinä herkkuina iltaisinkin nautittuna. Mikä on oikea käsitys, eli mihin aikaan päivästä hedelmiä kannattaisi syödä?

Tällä kertaa selkeytämme mysteeriä, joka liittyy hedelmien syönnin terveellisyyteen iltaisin – jos haluat tietää mikä on totuus, jatka lukemista!

Hedelmiä ennen illallista – onko se huono idea?

Kuten moni, olet varmaankin kasvanut ajattelemaan niin, että ensin tulee syödä kunnon ruoka, ja sitten vasta makeaa. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin itse asiassa niin, että ruoansulatuksen ongelmia ajatellen olisi parempi vaihtoehto syödä hedelmien kaltaiset makeat tuotteet ennen illallista.

Miksi näin sitten väitetään? Siksi, että hedelmät saavat olon täydemmäksi ja tyydyttyneemmäksi. Tämä on oleellista etenkin niille, jotka yrittävät pudottaa painoaan ja haluavat välttää niitä kiloja, joita voi helposti kertyä ennen nukkumaanmenoa syödystä ruoasta. Monella ihmisellä on tapana syödä paljon ruokaa illallisella, mutta tämä ei ole ollenkaan hyvä asia yleisen terveyden kannalta.

Jos valitset hedelmien syönnin illallisen jälkeen etkä sitä ennen, lisäät niiden sisältämiä kaloreita ruokavalioosi, ja tämä ei ole avuksi painonnousun estämisessä. Se ei myöskään tehosta millään tavalla painon vähentymistä. Painon kannalta katsottuna hedelmien syönti illalla ei itse asiassa auta sinua kilojen vähennyksessä samalla tavalla kuin se auttaa päivisin. Syönnin ajankohta on siis hedelmien osalta hyvin olennainen, mikäli kyse on painonhallinnasta.

Tämä johtuu siitä, että hedelmät nopeuttavat aineenvaihduntaa, mutta tämä tapahtuu vain silloin kun olet aktiivisessa vaiheessa. Jos siis makaat sohvalla tai olet sängyssä nukkumassa, aineenvaihduntasi toimii aina hitaammin kuin muulloin.

Hedelmistä saa seuraavia hyvinvoinnin kannalta oleellisia tekijöitä:

 • Kalsium
 • Fosfori
 • Rauta
 • Antioksidantit
 • Sokeri
 • Rasva (pienissä määrissä)
 • Hiilihydraatit
 • Vitamiinit

Nainen syö omenaa
Useat ihmiset syövät esimerkiksi yhden hedelmän illallisen jälkeen, ja se lasketaan tyypillisesti jälkiruoaksi. Vaikka toisin voisi luulla, tämä ei välttämättä ole hyvä idea – hedelmien syönti illallisen jälkeen ei ole paras tapa nauttia näistä loistavista luonnontuotteista.

Useimmat aikaisemmin luettelemistamme ravinteista joutuvat tällöin hävitetyiksi ruoansulatuksessasi, sillä hedelmien sisältämä sokeri alkaa käydä. Siksi jotkut tuntevat olonsa huonoksi syödessään niitä.

Ei ole siis yhdentekevää mihin aikaan päivästä hedelmiä syöt. Niissä on ainetta nimeltään fruktoosi, jonka keho muuttaa glukoosiksi ja energiaksi. Jos sitä ei käytetä, fruktoosi alkaa varastoitua elimistössä rasvaksi.

Hedelmien edut ja haitat iltaisin nautittuna

Aloitetaan niistä syistä, joiden vuoksi hedelmät ovat erinomainen vaihtoehto jälkiruoaksi monien muiden tarjolla olevien tuotteiden sijasta:

 • Ne ovat terveellisiä ja ravinteikkaita välipaloja, mikäli niitä ei syödä ylenmäärin.
 • Niissä on runsaasti vitamiineja, ravinteita ja mineraaleja, jotka ovat kaikki tarpeen elimistösi hyvinvoinnin kannalta.
 • Ne auttavat vähentämään vakavien sairauksien riskiä.
 • Ne auttavat pitämään painosi terveellisellä tasolla.
 • Ne ovat parempi vaihtoehto sellaisille jälkiruoille, joissa on teollisesti käsiteltyä sokeria ja muita haitallisia ainesosia.
 • Ne auttavat sinua saavuttamaan kylläisyyden tunteen, joten hedelmiä nautittuasi et syö illalla yhtä paljon kuin muutoin saattaisit.

Hedelmät lusikassa menossa naisen suuhun
Sitten siirrymme myöhäisellä kellonajalla tapahtuvan hedelmien syönnin haittoihin:

 • Koska useimmissa hedelmissä on sokeria, seurauksena on verensokerin nousu, mikä ei ole hyvä asia diabeetikkojen kannalta.
 • Hedelmät saattavat häiritä painonpudotukseen liittyvien tavoitteiden täyttymistä, mikäli niillä korvataan jokin muu soveltuvampi ruokatuote.

Milloin hedelmiä sitten kannattaisi syödä?

Ottaen huomioon kaiken tämän tiedon, jota hedelmien syönnistä iltaisin on olemassa, jää jäljelle enää yksi kysymys: mikä olisi sitten se oikea aika päivästä? Kuten kaikki jo tietävätkin, hedelmät ovat erittäin hyväksi terveydelle, joten ajatus niiden ”haitallisuudesta” jälkiruokana nautittuina on melkoisen hämmentävä.

Tässä on vastaus kyseiseen kysymykseen: oikea aika on aamu. Seuraavaksi kerromme miksi asia on näin, joten jatka lukemista, jotta voisit nauttia hedelmistä parhaalla tavalla!

Kun syöt hedelmiä aamiaisella, pystyt aloittamaan päiväsi hyvällä määrällä luonnollista energiaa. Aineenvaihduntasi toimii nopeimmin ennen keskipäivää, sillä yleensä tämä on se ajankohta päivästä, jolloin olet kaikkein aktiivisin.

Hedelmät ja creoissantit
Jos syöt aamiaiseksi omenan, appelsiinin tai mansikoita (yhdistettynä tietysti muihin terveellisiin tuotteisiin), pystyt polttamaan enemmän kaloreita kuin siinä tapauksessa, että joisit aamiaiseksi ainoastaan kupillisen kahvia.

Muista kuitenkin, että hedelmissä on vain vähän rasvaa, joten ei ole hyvä idea rajoittaa saamasi ravinto aamulla vain niihin. Kehosi tarvitsee myös hiilihydraatteja, ja etenkin kuitu on tarpeellista.

Mutta sen lisäksi, että hedelmiä kannattaa syödä aamuisin, voit nauttia niitä myös iltapäivällä välipalan muodossa. Hedelmät ovatkin täydellisiä apuja silloin kun ”akkusi on lopussa” mutta tekemistä riittäisi. Näin voi käydä esimerkiksi silloin kun haluat mennä työn jälkeen kuntosalille tai kurssille, tai kun tiedät perheesi odottavan sinua kotona.

Hedelmät ovat elintärkeä osa ruokavaliotasi, mikäli vain syöt niitä oikealla tavalla. Kaikki riippuu kuitenkin omasta kehotyypistäsi ja siitä, kuinka paljon syöt.

Jos haluat nauttia illallisen jälkeen muutaman viinirypäleen tai vastaavan annoksen hedelmiä, tämä on täysin OK, mutta kannattaa välttää sellaisia raskaampia vaihtoehtoja kuten esimerkiksi banaani.

Pidä siis saatavillasi laaja kirjo terveellisiä ja luonnollisia välipalavaihtoehtoja niitä hetkiä varten kun energiasi on vähissä. Muista myös seuraavat tärkeät neuvot hedelmien syöntiä koskien:

 • Syö niitä illallista ennen.
 • Syö niitä aamiaiseksi.
 • Syö niitä iltapäivällä.
 • Ja vielä viimeiseksi: syö hedelmiä sellaisenaan ilman muita tuotteita.

Näin pystyt hyödyntämään parhaiten hedelmien sisältämiä ravinteita. Lisäksi nautit näistä herkullisista luonnontuotteista välttäen seuraavat haitat:

 • ruoansulatuksen ongelmat
 • raskas olo vatsassa
 • painonnousu
 • happoisuus vatsassa
 • vatsakivut
 • ravinteiden saannin puutteellisuus

Viimeiseksi annamme vielä yhden vinkin: älä sekoita erilaisia hedelmiä toisiinsa, kuten esimerkiksi makeita ja happamia. Yritä siis pysyttäytyä yhdessä hedelmätyypissä kerrallaan. Syö aina tuoreita hedelmiä, eli vältä tölkeissä olevia, teollisesti prosessoituja tai pakastettuja hedelmiä, kuten myös kaupan teollisia valmismehuja. Osta lisäksi aina kun vain mahdollista luonnonmukaisesti tuotettuja hedelmiä.

Nauti hedelmistä terveellisimmällä tavalla, eli aamuisin ja antamamme vinkit mielessä pitäen!