Logo image
Logo image

7 hedelmää, joilla kiinteyttää ihoa

3 minuuttia
Appelsiinit ovat täynnä C-vitamiinia. Appelsiineja voi syödä sinällään tai mehuna, mutta myös appelsiinin kuoret voi hyödyntää ja niistä voi valmistaa ihoa kiinteyttävän ja ravitsevan hoidon.
7 hedelmää, joilla kiinteyttää ihoa
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 19 lokakuuta, 2022

Voiko hedelmillä tosiaan vahvistaa ja kiinteyttää ihoa ja ehkäistä ihon veltostumista? Kyllä vain! Tämä saattaa yllättää, sillä usein käytämme paljon rahaa erilaisiin ihoa hoitaviin ja kiinteyttäviin tuotteisiin ja hoitoihin. Tutustu tarkemmin niihin hedelmiin, joilla hoidat ihoa yhtä tehokkaasti, mutta huomattavasti edullisemmin.

Terveellinen ruokavalio, joka koostuu ihoa hoitavista ja ravitsevista aineista, kuten kollageenista ja C-vitamiinista, on hyvä keino pitää huolta ihosta. Syömällä oikein ehkäiset ihon löystymistä ja ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä. Ihoa kannattaa siis hoitaa niin sisäisesti kuin ulkoisesti.

Voit tukea nykyistä ihonhoitorutiiniasi hedelmillä, eikä sinun tarvitse luopua lempikosmetiikastasi. On kuitenkin tärkeää tehostaa kosteusvoiteiden ja muiden tuotteiden tehoa ruokkimalla ihoa sisältäpäin. Alta löydät ohjeet ihoa ravitsevien hedelmien käyttöön.

1. Appelsiinien C-vitamiinin voima kiinteyttää ihoa

Some figure
sitruunaveden

Appelsiinin ja sitruunan sisältämä C-vitamiini on tehokas ihon ikääntymistä hidastava aines. C-vitamiinin ansiosta keho pystyy helpommin hyödyntämään rautaa ja kalsiumia. Ainoa ongelma C-vitamiinin imeytymisessä on se, että se liukenee veteen, joten se katoaa kehosta nopeasti virtsan välityksellä. C-vitamiinia tuleekin nauttia säännöllisesti ja suuria määriä, jotta sen terveysvaikutukset tuntuvat ja näkyvät.

C-vitamiini on vahva antioksidantti, joka uudistaa solujen DNA:ta ja suojelee vapaiden radikaalien aiheuttamilta muutoksilta, jotka ovat vastuussa mm. ryppyjen muodostumisesta. C-vitamiini hidastaa ikääntymisen näkyviä merkkejä ja helpottaa kollageenin tuotantoa. Popsi siis appelsiinia pitääksesi ihon kauniina ja nuorekkaana.

Miten appelsiineja voi parhaiten hyödyntää?

1. Syö appelsiini päivässä hunajan kera

Voit aloittaa päiväsi lasillisella lämmintä sitruunavettä tyhjään mahaan nautittuna. Lounaalla voit nauttia kuoritun ja siivuiksi leikatun appelsiinin, jonka päälle voit lisätä tilkan hunajaa.

2. Kiinteyttävä hoito appelsiinista

Ainekset

 • Kolmen appelsiinin kuoret
 • Litra vettä

Valmistus ja käyttö

 • Tämä uute vahvistaa ja kiinteyttää ihoa. Käytä uutteen valmistukseen luomuappelsiineja ja pese niiden kuoret huolellisesti ennen käyttöä. Kuori appelsiinit ja keitä kuoret litrassa vettä, noin 20 minuuttia riittää.
 • Poista liedeltä ja anna veden jäähtyä tunnin ajan. Siivilöi kuorenpalat pois vedestä ja säästä vesi lasipullossa tai tölkissä. Parhaiten uute säilyy jääkaapissa.
 • Pirskota tai levitä vettä vanulapulla kasvoille kolme kertaa päivässä. Appelsiinivesi puhdistaa, kiinteyttää ja raikastaa ihon. Voit jättää uutteen kasvoille koko päivän ajaksi, sitä ei tarvitse poistaa tai pestä pois. Voit käyttää appelsiinivettä kasvoilla, kaulalla ja muilla ihoalueilla, jotka kaipaavat kiinteytystä ja kohotusta.

2. Asetyylisalisyylihappo (aspiriini) viinirypäleistä, kirsikoista ja avokadoista

Some figure

Nauti rypäleitä, kirsikoita ja avokadoa säännöllisesti, ja huomaat miten iho kaunistuu ja kiinteytyy kuin itsestään. Nämä hedelmät sisältävät asetyylisalisyylihappoa, joka vahvistaa ja siloittaa ihoa. Voit syödä ne sinällään tai valmistaa niistä tuorepuristetun mehun tai lisätä niitä kotona valmistamiisi kosteusvoiteisiin.

Mitkä hedelmät sisältävät eniten asetyylisalisyylihappoa? Pidä mielessä seuraavat hedelmät ja nauti niitä päivittäin:

 • Avokado
 • Punaiset rypäleet (nämä sisältävät enemmän tanniinia eli enemmän antioksidantteja kuin vihreät rypäleet)
 • Kirsikat
 • Mandariinit

Miten nautin asetyylisalisyylihappoa sisältävät hedelmät parhaiten?

 • Syö punaisia rypäleitä aamiaisella ja nauti ne aina kuorineen, sillä kuoressa on eniten vaikuttavia ainesosia.
 • Syö kirsikoita aina kun mahdollista, etenkin silloin kun niiden kausi on parhaimmillaan. Jo 10 kirsikkaa päivässä tuo mukanaan terveysvaikutuksia. Paras vuorokaudenaika niiden syömiseen on lounaan jälkeen. Kirsikat vahvistavat ihoa ja hoitavat jopa reumasairauksien aiheuttamia kipuja.
 • Nauti mandariineista puristettua mehua keskipäivän aikaan. Purista mehu itse, näin varmistut siitä ettei se sisällä lisäaineita tai sokeria.
 • Avokadot tekevät ihmeitä iholla, mutta koska ne sisältävät paljon kaloreita, ei niitä kannata syödä kuin puolikas päivässä. Avokadosta voi myös valmistaa hoitavan ja ravitsevan kasvonaamion, joka kosteuttaa ja kiinteyttää ihoa. Muussaa puolikas avokado ja sekoita sen joukkoon muita hoitavia aineita, kuten hunajaa ja kauraa.

3. Mansikka ja vesimeloni, kollageenin tuotannon stimuloijat

Kollageeni on proteiini, jota saa pelkästään eläinperäisistä tuotteista. On kuitenkin olemassa kasvikunnan tuotteita, jotka tehostavat sen tuotantoa. Voit syödä possua tai nautaa, kalaa tai gelatiinia (liivatetta) sisältäviä jälkiruokia, kuten hyytelöitä ja juustokakkua – näistä saat aimo annoksen kollageenia. Jos et syö eläintuotteita tai haluat lisätä kollageenin tehostusta muilla tavoilla, suosi etenkin vesimelonia ja mansikoita, sillä kollageenin tuotannon tehostuksen lisäksi niistä saa antioksidantteja, vettä ja vitamiinia.

pariskunta syö vesimeloniaNäin nautit mansikat ja vesimelonin parhaiten

Suosi kotimaisia sesonkimansikoita, jotka eivät matkusta tuhansia kilometrejä päätyäkseen ruokapöytääsi. Suosi luomutuotettua mansikkaa ja vesimelonia. Voit nauttia melonin ja mansikat sinällään välipalana, smoothieissa, mehuissa, jogurtin kera, jälkiruuissa tai salaateissa – keinot ovat monet. Mansikka ja vesimeloni tehostavat kollageenin tuotantoa huomattavasti, kosteuttavat ihoa ja pitävät sen kirkkaana ja nuorekkaana. Nauti siis näitä herkullisia luonnontuotteita mielin määrin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Zapata, P., Valverde, J. M., Guillén, F., Bailén, G., Castillo, S., Martínez-Romero, D., … & Serrano, M. (2005). Actividad antioxidante en diferentes frutos habituales en la dieta mediterránea. Dept. Tecnología de Alimentos. España, Universidad Miguel Hernández.
 • Coronado, M., Vega y León, S., Gutiérrez, R., Vázquez, M., & Radilla, C. (2015). Antioxidantes: perspectiva actual para la salud humana. Revista chilena de nutrición42(2), 206-212.
 • Arbelaiz Sarasola, A. (2016). Evaluación farmacológica de distintos extractos de los rabos de cereza (Prunus avium L.) (Doctoral dissertation).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.