Roikkuvat silmäluomet - mikä avuksi?

Roikkuvat silmäluomet - mikä avuksi?

Kirjoittanut Katherine Flórez

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Löysät ja roikkuvat silmäluomet saavat ihmisen näyttämään vanhemmalta kuin mitä tämä todellisuudessa on. Löysät silmäluomet voivat pahimmillaan jopa haitata näköä. Vuosittain tuhannet miehet ja naiset hakevat apua silmänympärysihon löystymiseen ja silmäluomien kosmeettinen leikkaus on nykyisin suosittu toimenpide.

On olemassa myös muita keinoja roikkuvien silmäluomien hoitamiseen, eikä niihin aina tarvita kirurgin veistä. Leikkauksessa on aina omat riskinsä, se on kallista, eikä lopputulos aina vastaa odotuksia. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä roikkuvien silmäluomien kiinteyttämiseen luonnollisin ja turvallisin keinoin. 

Silmänympärysten iho löystyy vanhetessa ja vaiva pahenee usein ajan myötä. Joskus silmäluomet roikkuvat vain tiettyinä aikoina, esimerkiksi heti aamulla silmäluomien turvotuksen takia. Roikkuvat silmäluomet voivat vaivata kumpaakin silmää tai vain toista. Roikkuva silmäluomi on huomattavissa etenkin silloin, jos se on vain toisen silmän riesana.

Jos joudut jatkuvasti kurtistamaan kulmia ja muuten muuttamaan kasvojen ilmettä nähdäksesi kunnolla roikkuvien silmäluomien takia, on kyseessä todellinen ongelma. Löysät luomet saavat kokonaisilmeesi näyttämään väsyneeltä ja rupsahtaneelta. On hyvä käydä juttelemassa lääkärin kanssa silmäluomistasi, mikäli ne haittaavat näköä pahasti.

Mistä roikkuvat silmäluomet johtuvat?

Silmäluomien löysä iho voi johtua monesta eri seikasta: luonnollinen vanheneminen ja ihon kimmoisuuden väheneminen, diabetes, halvaus, Hornerin syndrooma (vaikuttaa silmän ja kasvojen hermoihin), aivokasvain tai monet muut asiat, jotka vaikuttavat hermojen tai lihasten toimintaan.

Kummassakin silmäluomessa

 • Lääketieteelliset syyt. Yksi esimerkki on myasthenia gravis -niminen neurologinen sairaus, joka vaikuttaa silmien alueen lihaksiin ja niitä kontrolloiviin hermoihin.
 • Luonnollinen ikääntymisprosessi, joka löystyttää ihon tukikudoksia ja rakennetta.
 • Normaali variaatio silmäluomissa.

Vain toisessa silmässä

 • Kasvain silmäluomessa, joka muistuttaa näärännäppyä.
 • Terveysongelmat.
 • Hermovaurio.
 • Luonnollinen ikääntymisprosessi.
 • Normaali variaatio silmäluomessa.

Kotitekoiset hoidot roikkuvien silmäluomien kiinteyttämiseen

 • Konsti 1: Kamomilla. Tarvitset vain pari tavallista kamomillateepussia. Kamomilla sisältää tulehdusta hillitseviä ainesosia, jotka voivat vaikuttaa positiivisesti silmäluomien kiinteyteen ja mahdolliseen turvotukseen. Keitä kuppi vettä ja anna teepussien hautua rauhassa, nosta ne sitten pois ja aseta jääkaappiin viilentymään. Ota mukava asento ja laita viileät teepussit silmien päälle. Anna niiden vaikuttaa 20 minuutin ajan ennen poistamista. Jos toteutat tämän hoidon säännöllisesti, tulet huomaamaan muutoksia silmien alueen ihossa nopeasti.
 • Konsti 2: Kosteusvoide. Tee kotitekoinen kosteusvoide elävöittääksesi silmien alueen ihoa. Tarvitset vain muutamia luonnollisia aineita, kuten maustamatonta jogurttia, aloe vera -geeliä, kurkkua ja kaurahiutaleita. Sekoita neljä ruokalusikallista jogurttia samaan määrään aloe vera -geeliä, lisää kaksi ruokalusikallista kaurahiutaleita ja viitisen viipaletta kuorittua kurkkua. Muussaa ja sekoita tasaiseksi. Levitä voide silmäluomille ja anna vaikuttaa 20 minuuttia. Huuhtele pois viileällä vedellä.
silmäluomet hoito kurkku
 • Konsti 3: Kurkku. Kurkku sopii loistavasti löystyneiden silmäluomien hoitoon. Leikkaa muutama kurkkuviipale ja aseta ne hetkeksi jääkaappiin. Laita viipaleet silmille, rentoudu ja anna niiden vaikuttaa 15-20 minuuttia.
 • Konsti 4: Jäävesi. Tämä ikivanha keino tepsii etenkin silloin, kun roikkuvat silmäluomet johtuvat turpoamisesta. Pese kasvot jääkylmällä vedellä kiinteyttääksesi ihoa ja virkistääksesi verenkiertoa.
 • Konsti 5: Viinirypäleet. Lisäämällä viinirypäleiden määrää ruokavaliossa, voit vaikuttaa positiivisesti silmien alueen ihoon. Viinirypäleet sisältävät paljon resveratrolia, jolla on antioksidanttinen vaikutus. Antioksidantit hidastavat ikääntymisen merkkien syntymistä ja auttavat pitämään ihon kiinteänä. Nauti siis viinirypäleitä päivittäin!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.