Logo image
Logo image

Kurkku kehon nesteen kertymistä vastaan

2 minuuttia
Kurkku kehon nesteen kertymistä vastaan
Viimeisin päivitys: 07 maaliskuuta, 2019

Nestettä karkaa usein verestä muihin kehon soluihin. Lymfaattinen järjestelmä koostuu imukudoksesta, joka kattaa koko kehon ja toimii tavallaan viemärinä tälle nesteelle (lymfa). Se imee nesteen soluista ja siirtää sen taas vereen. Nesteen kertymisen (ödeema) aiheuttaa neste, joka ei poistu soluista.

Nesteen kertymisen voi jakaa kahteen eri osioon; ensimmäisessä tapauksessa nestettä kertyy tasaisesti ympäri kehoa ja toisessa vain tiettyyn alueeseen kehossa. Apunamme on kurkku kehon nesteen kertymistä vastaan – kuinka se tapahtuu?

Oireilu voi johtua muun muassa kehon reaktiosta kuumuuteen, runsaasta suolan käytöstä ja hormoneista kuukautiskierrosta johtuen. Suosittelemme kuitenkin että juttelet lääkärisi kanssa, älä missään nimessä lääkitse itsenäisesti, sillä nesteen kertyminen voi pahimmillaan johtua myös vakavista sydän-, munuais- tai maksasairauksista.

Nesteen kertymisen oireita

Oireita voivat muun muassa olla:

 • Kehon turvotus osissa, mihin nestettä on kertynyt
 • Yleensä sitä ilmenee jaloissa, nilkoissa ja käsissä
 • Näissä kehon osissa voi esiintyä kipua
 • Nivelet voivat tuntua jäykiltä
 • Nopea painonnousu muutamassa päivässä tai viikossa
 • Selittämättömät muutokset painossa
 • Ihoa painettaessa siihen voi jäädä kuoppa useiksi sekunneiksi
 • Iho voi vuotaa verta koskettaessa

Kurkku kehon nesteen kertymistä vastaan

Some figure

Kurkku sisältää kuoren kanssa vain noin 45 kaloria, joten lasillinen vettä, jossa on viipale kurkkua voi olla mainio korvike virvoitus- ja energiajuomille. Näin saatat nauttia jopa 150 kaloria vähemmän päivittäin.

Heti, kun pudotat kurkunviipaleen veteen, eräät sen ravinteet alkavat sekoittua veteen välittömästi. Kurkussa on vähän kaloreita, mutta paljon vettä, ja kurkun ainesosat auttavat poistettaessa kehoon kertyneitä nesteitä. Voit käyttää kurkkua päämausteena vedessäsi, tämä auttaa sinua vähentämään ylimääräistä nestettä kehossasi.

Kurkun sisältämä vesi toimii diureettina, jolloin se auttaa taistelussa nesteen kertymistä vastaan. Nesteen kertyminen on yksi yleisimmistä syistä painonnousuun.

Kurkku sisältää myös C-vitamiinia, joka suojaa immuunisairauksilta, sydänsairauksilta, raskauden ajan sairauksilta, silmäsairauksilta ja auttaa myös ryppyihin

Se sisältää K-vitamiinia, joka auttaa veren saostumisessa ja pitää luut vahvana.

A-vitamiinia, joka on avain hyvään näköön, terveeseen puolustuskykyyn sekä solujen kasvuun.

Sen sisältämä kalium voi auttaa korkeaan kolesteroliin sekä verenpaineeseen.

Rauta taas osaltaan kuljettaa happea verisoluihin ja kalsium vahvistaa luita.

Hyötyjä on vielä paljon lisää.

Some figure

Ominaisuuksien määrä riippuu tietenkin siitä, kuinka paljon kurkkua laitat veteesi. Mitä enemmän kurkkua, sitä enemmän ravinteita. Nesteen kertymistä vastaan käytä yksi kurkku kahteen litraan vettä, ja suosittelemme juomaan nämä kaksi litraa päivän aikana.

Vesi on mainio keino puhdistamaan myrkkyjä kehosta. Kurkku sisältää lisäksi myös kuituja, jotka auttavat ruoansulatusta ja lisäävät kylläisyyttä. Toimiva ruoansulatus auttaa myös painonpudotuksessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Craig, S. L. (2008). Cool as a cucumber. Angewandte Chemie – International Edition. https://doi.org/10.1002/anie.200802334

 • Lee, D. H., & Lee, C. B. (2000). Chilling stress-induced changes of antioxidant enzymes in the leaves of cucumber: In gel enzyme activity assays. Plant Science. https://doi.org/10.1016/S0168-9452(00)00326-5

 • MELO, E. de A., MACIEL, M. I. S., LIMA, V. L. A. G., LEAL, F. L. L., CAETANO, A. C. da S., & NASCIMENTO, R. J. (2006). CAPACIDADE ANTIOXIDANTE DE HORTALIÇAS USUALMENTE CONSUMIDAS1. Ciência e Tecnologia de Alimentos. https://doi.org/10.1590/S0101-20612006000300024


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.