Logo image
Logo image

Näin peset hedelmät ja kasvikset oikein

2 minuuttia
Vaikka kasvikset ja hedelmät kuoritaan usein ennen syömistä, ne tulisi huuhtoa kuorimisen jälkeen tai pestä kunnolla ennen kuorimista - näin kuoressa pesivät bakteerit ja myrkyt eivät pääse hedelmälihaan.
Näin peset hedelmät ja kasvikset oikein
Viimeisin päivitys: 25 marraskuuta, 2018

Paras tapa hedelmien nauttimiseen on syödä ne raakana tai tuorepuristettuna mehuna, joka ei sisällä lisäaineita, säilöntäaineita tai lisättyjä makeutusaineita. Jotkin kasvikset sopivat myös raakana nautittavaksi esimerkiksi salaateissa.

Porkkana, kurkku, tomaatti ja monet muut kasvikset maistuvat hyvältä raakanakin, kun taas jotkin kasvikset vaativat kypsennyksen ennen nauttimista. Kasvikset voi valmistaa terveellisesti höyryttämällä tai vedessä kiehauttamalla – näin niiden ravintoarvot pysyvät mahdollisimman lähellä alkuperäistä.

Some figure
tehotuotetut kasvikset ja hedelmät sisältävät usein hyönteismyrkkyjä ja säilöntäaineita,

Usein tuotteet altistuvat jo kasvatusvaiheessa hyönteismyrkyille, kemikaaleille ja lannoitteille, ja esimerkiksi omenoiden kuoriin suihkitaan suojaavia kemikaaleja, joiden tarkoitus on pitää ne tuoreina ja kauniina kauppaan saakka. Kaupassa hedelmiä käsittelevät monet eri kädet, joten niihin voi päätyä kaikenlaisia bakteereja.

Suosi luomutuotteita niin usein kuin mahdollista, sillä ne sisältävät huomattavasti vähemmän (jos ollenkaan) haitallisia kemikaaleja. Myös lähellä tuotettu ruoka tarkoittaa sitä, että lyhyt kuljetusaika ei vaadi säilöntäaineita.

Näin puhdistat kasvikset ja hedelmät ennen syömistä

 • Etikka sopii vihannesten ja hedelmien desinfioimiseen. Etikka poistaa haitalliset bakteerit kasvisten kuorista ja parantaa niiden säilyvyyttä. Lisää pari desiä etikkaa kulholliseen vettä ja uita kasviksia seoksessa 20 minuuttia. Pyyhi puhtaaksi ja nauti.
  Some figure
 • Sekoittamalla etikkaa sitruunamehuun voit myös pidentää kasvisten säilyvyyttä. Yhdistä sama määrä etikkaa, vettä ja sitruunamehua suihkepullossa ja suihki sillä kasvikset läpi. Anna seoksen vaikuttaa 10 minuuttia ja huuhtele huolellisesti.
 • Luonnollinen saippua on hyvä tapa pestä kasvikset ilman haitallisia kemikaaleja. Käytä saippuaa vain pieni määrä ja huuhtele kasvikset huolellisesti pesun jälkeen.
 • Sekoita kulholliseen vettä 5 tippaa teepuuöljyä ja uita kasviksia seoksessa muutaman minuutin ajan desinfioidaksesi ne. Huuhtele ja kuivaa hyvin.

Pidä myös nämä seikat mielessä

Some figure
 • Pese kädet hyvin ennen ruuanlaittoa. Varmista, että kaikki astiat, välineet ja leikkauspinnat ovat puhtaita. Pese kaikki kasvikset ja hedelmät hyvin ennen ruuan valmistusta.
 • Vältä kemikaalien ja kuuman veden käyttämistä puhdistaessasi kasviksia, sillä tämä voi haihduttaa hyödyllisiä ravintoaineita. Käytä kylmää vettä.
 • Aina kasvisten kuoriminen ei ole välttämättä hyvä idea ravintoaineiden kannalta, sillä monien kasvisten ravintorikkain osa on niiden kuori. Esimerkiksi omenan kuoret sisältävät paljon flavonoideja ja muita hyödyllisiä aineita, ja kuorimalla omenan jäät paitsi niiden vaikutuksista. Suosi siis luomuomenia, jotka voit huoletta syödä kuorineen – muista kuitenkin pestä ne ennen nauttimista huolellisesti.
 • Puhdistaessasi salaattia tai kaalia, poista uloimmat lehdet. Suurin osa bakteereista sijaitsee juurikin kasvisten uloimmissa lehdissä. Pese sisemmät lehdet huolellisesti poistaaksesi myrkyt ja kemikaalit.
 • Pidä huolta siitä, että kaikki syömäsi vihannekset ja hedelmät ovat puhtaita ja bakteerittomia ennen nauttimista. Jos kasviksia ei puhdista kunnolla ennen syömistä, voi se aiheuttaa inhottavia vaikutuksia suolistossa ja vatsassa, ja johtaa ripuliin tai ruokamyrkytykseen. Hygienia on tärkeää ruuanvalmistuksessa, joten varaa aikaa kasvisten kunnolliseen puhdistamiseen ennen syömistä.

Raa’at kasvikset ja hedelmät sisältävät täyden annoksen ravintoaineita, kuten proteiinia, mineraaleja ja vitamiineja, jotka saattavat haihtua kypsennyksen aikana. Suosi siis mahdollisimman tuoreita, hyvälaatuisia kasviksia ja nauti niitä raakana salaateissa, smoothieissa ja mehujuomissa. Kunhan puhdistat tuotteet huolellisesti, on niiden nauttiminen turvallista.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.