Logo image
Logo image

8 närästystä aiheuttavaa ruokaa

3 minuuttia
Kärsitkö refluksitaudista tai närästyksestä? Lue kahdeksasta närästystä aiheuttavasta ruoasta, jotta voit ehkäistä tätä ärsyttävää vaivaa paremmin jatkossa.
8 närästystä aiheuttavaa ruokaa
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tiesitkö, että jotkut ruoat aiheuttavat närästystä? Vältä närästystä nauttimalla tässä artikkelissa listaamiamme ruokia pienissä määrissä kerrallaan.

Vältä närästystä

Närästys on epämiellyttävä oire, jonka aiheuttaa ruokatorven alemman sulkijalihaksen huono toiminta. Sulkijalihaksen tehtävänä on pitää ruoan jämät ja ruoansulatusnesteet vatsalaukussa. Vaivalle on ominaista polttava tunne rintalastan takana. Siihen liittyy lähes aina kurkun kuivuutta ja närästystä.

Itse asiassa joskus närästys on niin voimakasta, että moni luulee kipua sydänkohtaukseksi. Tämä aiheuttaa satoja lääkärikäyntejä.

Närästystä voi aiheuttaa jonkinlainen vatsalaukun poikkeama. Se voi johtua myös ruoansulatusongelmista, jotka lisäävät hapontuotantoa.

Useimmissa tapauksissa närästys kuitenkin liittyy ruokailutottumuksiin. Esimerkiksi liian mausteiset ruoat muuttavat ruoansulatusjärjestelmän pH-arvoa ja lisäävät happamuutta.

Tämä on satunnaisesti ilmaantuva vaiva, joka ei ole vaarallinen. On kuitenkin hyvä tietää, mitkä ruoat aiheuttava sitä, jotta voit estää sitä palaamasta jatkuvasti takaisin.

Katso, mitkä ne ovat!

1. Suklaa

Some figure

 

Suklaasta on tullut erittäin suosittua, koska se sisältää runsaasti antioksidantteja. Sen liiallinen syöminen voi kuitenkin laukaista närästyksen.

Tämä johtuu siitä, että siinä on paljon rasvaa ja stimulantteja. Näihin stimulantteihin kuuluvat kofeiini ja teobromiini, jotka molemmat lisäävät ruoansulatusjärjestelmän happamuutta. Vältä närästystä nauttimalla suklaata kohtuudella.

2. Mausteet

Mausteet antavat erityistä makua ruokiin. Lisäksi joillakin niistä on jopa antioksidanttisia ja tulehdusta lievittäviä vaikutuksia.

Ongelma on siinä, että ne voivat olla aggressiivisia immuunijärjestelmälle. Tämä pätee erityisesti silloin, kun ne yhdistetään ärsytystä aiheuttavien ruokien kanssa.

Jotkut mausteet voivat olla haitallisia, jos kärsit usein toistuvasta närästyksestä. Tällaisia ruokia ja mausteita ovat mm.:

  • Mausteiset kastikkeet
  • Curry
  • Chilipaprikat
  • Kumina

3. Kahvi

Monille ihmisille kahvi on korvaamaton osa heidän jokapäiväistä elämäänsä. Sen energiaa antava vaikutus yhdessä antioksidanttien kanssa tekevät siitä loistavan vaihtoehdon pitkän työpäivän aloittamiseen.

Mutta koska kahvi on yksi kofeiinin suurimmista lähteistä, närästyksestä kärsivien ihmisten tulisi välttää sitä.

Tämä stimuloiva aine heikentää läppiä, jotka pitävät mahahapot mahassa. Tämä edistää niiden pääsyä ruokatorveen ja suuhun.

4. Ranskalaiset perunat: yksi pahimmista närästystä aiheuttavista ruoista

Some figure

Kaupoissa myytävät ranskanperunat ja muut rasvaiset ruoat ovat monien ruoansulatus- ja aineenvaihduntaprosessien vihollinen.

Näissä ruoissa on suuria määriä transrasvaa. Niihin lisätään myös kemikaaleja, jotka eivät ainoastaan vaikuta ruoansulatusjärjestelmän toimintaan, vaan myös lisäävät hapontuotantoa ja myrkkyjen määrää.

Niiden liiallinen syöminen vaikuttaa osaltaan elimistön tulehdusprosessien epätasapainoon. Tämän seurauksena ne lisäävät paineen tuntua vatsassa ja närästystä. Vältä närästystä vähentämällä ranskalaisten perunoiden syöntiä.

5. Makkarat ja säilykkeet

Sekä makkarat että säilykelihat ovat täynnä keinotekoisia aineita. Niiden ansiosta liha pysyy tuoreena. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa liiallista veren ja vatsalaukun happamuutta.

Tällaiselle ruoalle on ominaista suuri rasva- ja jauhopitoisuus. Nämä vaikuttavat mahalaukun terveyteen ja aineenvaihduntaan.

Niiden lisääminen normaaliin ruokavalioon voi saada aikaan sairauksia kuten liikalihavuus sekä korkeita kolesteroli- ja verensokeriarvoja.

6. Leivonnaiset

Some figure

 

Leivonnaiset ovat pahaksi – erityisesti keksit ja makeiset, jotka ovat täynnä keinotekoisia lisäaineita. Ne saavat aikaan happaman ympäristön mahalaukkuun ja ruokatorveen.

Sen lisäksi että niissä on valkoista sokeria, nämä aineet aiheuttavat ärsytystä vatsan sisäpinnalla ja lisäävät myös happamien ruoansulatusnesteiden määrää.

Tämä heikentää ruokatorven sulkijalihasta. Samalla se lisää alttiutta saada mahahaava ja mahakatarri.

7. Hiilihapolliset juomat

Hiilihapollisten juomien nauttiminen voi aiheuttaa joukon negatiivisia reaktioita elimistössä. Nämä näkyvät terveydessä useilla eri tavoilla.

Hiilihapolliset juomat, erityisesti kolat, sisältävät suuria määriä kofeiinia. Tästä syystä niillä on samankaltainen vaikutus kuin kahvilla.

Lisäksi hiilihapot lisäävät vatsan painetta, mikä aiheuttaa hapon lisääntymistä.

8. Punainen liha

Some figure

 

Liika punaisen lihan syönti nostaa elimistön tulehdustasoja. Tämä johtuu siitä, että punaisessa lihassa on liikaa puriineja ja happamia aineita, jotka haittaavat ruoansulatusta.

Tämä yhdistettynä sen suureen rasvapitoisuuteen on syy siihen, miksi punainen liha on yksi niistä ruoista, jotka saavat tämän ärsyttävän vaivan ilmaantumaan jatkuvasti.

Kärsitkö refluksitaudista tai närästyksestä? Tarkkaile ruokavaliotasi ja rajoita yllä mainittujen ruokien määrää niin vältät närästystä ja helpotat ongelman hallintaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.