Kuinka erottaa sydänkohtaus paniikkikohtauksesta

Aluksi sydänkohtauksen ja ahdistuskohtauksen oireet saattavat vaikuttaa samanlaisilta, mutta se mikä erottaa ne toisistaan, on niiden kesto. Opi erottamaan kummasta on kyse - lue lisää tästä artikkelista.
Kuinka erottaa sydänkohtaus paniikkikohtauksesta

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Usein sekoitamme keskenään paniikkikohtauksen ja sydänkohtauksen, sillä ensi silmäyksellä niiden oireet ovat hyvin samankaltaiset. Jos olet koskaan ollut tässä tilanteessa tai jos hermosi ovat koskaan temppuilleet, katso seuraavia eroja, joiden avulla pystyt sanomaan kumpi on kyseessä. Tässä artikkelissa kerromme siis tarkemmin, miten paniikkikohtaus ja sydänkohtaus ilmenevät.

Sydänkohtaus: mikä se on?

Sydänkohtaus tapahtuu silloin, kun sepelvaltimossa oleva verihyytymä tukkii veren ja hapen pääsyn sydämeen. Tämä saa aikaan epäsäännöllistä sydämensykettä eli arytmiaa, mikä vähentää merkittävästi sydämen kykyä pumpata verta. Jos tukosta ei hoideta lyhyen ajan sisällä, se aiheuttaa kudoskuolion sydänlihakseen.

Sydänkohtauksen oireet

Sydänkohtaus voi ilmetä painavana tunteena rinnassa.
  • Jos sinulla on sydänkohtaus, tunnet painostavaa kipua rinnan keskellä ja mahdollisesti myös vasemmassa kädessä ja selässä.
  • Kipu saattaa myös säteillä kaulaan, leukaan ja takahampaisiin.
  • Kivun voimakkuus voi vaihdella, mutta se kestää yli viisi minuuttia eikä vaikuta hengitykseesi.
  • Tunnet myös kutinaa, usein vain vasemmassa kädessäsi.
  • On myös tavallista kokea kylmää hikeä, pahoinvointia ja jopa oksentelua.

Sydänkohtauksesta kärsivien ihmisten hengitys ei ole kiihtynyt. Näin ollen vain erittäin harvoissa tapauksissa se laukaisee ahdistuskohtauksen.

Jos huomaat itselläsi olevan joitakin näistä oireista ja se on jatkunut pidempään kuin viisi minuuttia, soita ambulanssi tai hakeudu päivystykseen välittömästi.

Paniikkikohtaus: mikä se on?

Paniikkikohtaus saattaa saada aikaan tunteen siitä, ettei pysty hallitsemaan hermojaan.

 

Paniikkikohtaus, joka tunnetaan myös nimellä ahdistuskohtaus, on hyvin voimakas reaktio, jossa ihmisellä on tunne siitä, ettei hän hallitse hermojaan.

Kaiken kaikkiaan tärkein asia on selvittää, millaiset ajatukset laukaisivat kohtauksen. Nämä ajatukset ovat yleensä paniikkia lietsovia ja saavat aikaan hyvin nopeasti laajan fysiologisen reaktion.   Fyysisellä tasolla ahdistuskohtaus laukeaa, kun mantelitumake on yliaktivoitunut. Tämä osa aivoista menee ylivireään tilaan havaittuaan vaaran.

Ongelman ratkaisemiseksi sinun on selvitettävä ne syyt, jotka saavat aikaan tämän reaktion sinussa silloinkin, kun mikään todellinen vaara ei toimi ärsykkeenä. Oli tilanne mikä tahansa, jos sinulla on tämänkaltaisia oireita säännöllisesti, on parasta mennä lääkäriin saamaan oikea diagnoosi. Psykologinen hoito auttaa sinua selvittämään häiriön alkuperän.

Suosittelemme lukemaan: 6 tapaa helpottaa ahdistusta

Paniikkikohtauksen oireet

Paniikkikohtaus saa aikaan katkonaisia kipuja rinnan alueella.

Mitä ahdistuskohtauksiin tulee, muista että ne voivat tapahtua mitä tavanomaisimmissa ja näennäisen rauhallisissa jokapäiväisen elämän tilanteissa.

  • Yleisesti ottaen paniikkikohtauksen oireet kestävät tavallisesti enintään 10 minuuttia. Ne koostuvat katkonaisesta kivusta rinnan alueella, eli kipu tulee ja menee.
  • Lisäksi huomaat myös puutuneisuutta ja pistelevää tunnetta. Se ei kuitenkaan rajoitu vasempaan käteen, vaan lisäksi saatat tuntea sitä myös oikeassa kädessäsi, jaloissasi sekä sormissasi ja varpaissasi.
  • Kun jollakulla on paniikkikohtaus, hänellä on tyypillisesti järjettömiä pelkoja, kuten hulluksi tulemisen pelkoa.

Jos et kuitenkaan ole varma onko sinulla sydänkohtaus vai ahdistuskohtaus, on aina parasta lähteä välittömästi lääkäriin. Kuten ymmärrät, jos kyseessä onkin sydänkohtaus etkä mene hoitoon välittömästi, se voi olla kohtalokasta.

Jos sinulla on paniikkikohtaus, lääkäriin meneminen voi auttaa sinua pääsemään yli peloistasi ja ehkäisemään uusia kohtauksia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.