Oletko kärsinyt leukakivusta?

· maaliskuu 10, 2017
Leukakipu syntyy yleensä huomaamattomista tavoista, kuten huonosta ryhdistä, stressistä tai hermostuneisuudesta. On tärkeää oppia huomioimaan leukakivun syyt, jotta voit aktiivisesti ehkäistä kivun syntymistä.

Leukojen jäykkyys ja jomotus johtuu useimmiten ahdistuneisuudesta. Joskus leukojen kivun aiheuttaa bruksismi eli hampaiden narskuttelu öisin. Jos olet kärsinyt leukakivusta aikaisemmin on hyvin mahdollista, että ongelma katosi itsestään, mikäli se liittyi psyykkisiin tekijöihin kuten stressiin tai hermostuneisuuteen.

Leuan kipu on yleinen ongelma, joten on syytä tutkia sen aiheuttajia, oireita ja hoitokeinoja tarkemmin.

Leuat kipeänä? Mistä se johtuu?

Leukakipu

Leukojen kipuilu voi ilmetä eri puolilla kasvoja ja pääkalloa. Osalla kipu keskittyy yhdelle alueelle, kuten korvien läheisyyteen, osa kokee yleistä kipua syödessään tai puhuessaan.

Vaiva liittyy leukanivelten anatomiaan, hermostoon ja kudoksiin, jotka voivat ärsyyntyä tai kärsiä erilaisista vaivoista.

Suositeltua lukemista: Ikivanha ja tehokas hoito ahdistukseen laakerinlehdestä

Korvien läheisyyteen keskittyvä kipu

Joskus leuan kipu keskittyy yhden tai kummankin korvan alueelle. Jos näin on, voi kipu säteillä kasvojen yläosiin ja jopa päälaelle.

 • Kipua esiintyy etenkin syödessä, puhuessa ja haukotellessa.
 • Joskus leukakipu sekoitetaan hammassärkyyn, vaikka kyseessä on leukanivelen eroosio, ei hampaisiin liittyvä vaiva.
 • Leukanivelen rusto voi olla kulunut tai alueen nivelsiteissä ja hermoissa on jotain vialla.
 • Kaikki nämä seikat tulee ottaa huomioon leukakipua mietittäessä. Muista, että nivelten toiminta voi heikentyä iän myötä nivelten kuluessa – sama pätee myös leukaniveleen.

Suositeltua lukemista: 2 ruokavalioideaa luuston ja nivelten terveyden parantamiseksi

Kun et pysty avaamaan suutasi kokonaan

Jos leukasi ei aukene kunnolla ja suun aukominen on kivuliasta tai vaikeaa, mieti hetki sitä, millaista elämäsi on ollut viimeisten päivien aikana.

 • Jos et pysty kohtaamaan stressiä ja ympäristön paineita rakentavasti, muodostuu elimistössä stressihormonja ja keho menee puolustustilaan. Tämä johtaa lihasjäykkyyteen, kohonneeseen sydämen sykkeeseen sekä elimistön jäykistymiseen, joka keskittyy etenkin niskaan, olkapäihin ja kasvoihin.
 • Saatat jäykistää leukaasi huomaamattasi, narskutella hampaita öisin tietämättäsi ja kärsiä muista oireista, kuten korvien soimisesta, päänsärystä ja leuan jäykkyydestä ja kivusta.

Tämä ongelma katoaa yleensä itsestään ajan myötä kun tilanne muuttuu ja stressi katoaa. Varaa siis aikaa rentoutumiselle, vältä liikaa stressiä ja pidä huolta itsestäsi.

Päänsärky

Bruksismi eli hampaiden narskuttelu

Hampaiden narskuttelu johtuu usein stressistä ja sitä voi olla hankala todeta, sillä se tapahtuu nukkuessa. Aamulla herätessä leuka voi olla jäykkä ja kipeä, ja olo on väsynyt. Bruksismi on yksi yleisimmistä leukakivun aiheuttajista.

 • Bruksismi voi johtua purentaviasta, stressistä tai univaikeuksista.
 • Bruksismi kaipaa ammattilaisten apua, sillä hampaiden kulumisen ehkäisemiseksi on tärkeää käyttää hammassuojaa öisin.

Helpot hoitokeinot leukakipuun

Meditointi

Kiinnitä huomiota ryhtiisi ja asentoosi

Yksi tehokas keino leukakivun karkoittamiseen on pitää huolta siitä, että ryhtisi on kunnossa. Varmista, että niska, hartiat ja pää ovat aina hyvässä asennossa, ja näin lihasjännitteitä ja kipua ei pääse syntymään. Pidä selkäsi suorassa ja hartiat rentoina istuessasi ja kävellessäsi.

Kun ryhti on huono, leviää lihasjännitys hartioista kaulaan ja leukaan, ja sen syytä voi olla aluksi vaikea selvittää. Saatat jännittää hartioitasi tietyissä tilanteissa, kuten tärkeissä kokouksissa tai ollessasi viluinen. Kiinnitä siis enemmän huomiota asentoosi ja korjaa se tarvittaessa.

Muista huomioida etenkin selkäsi ja niskasi asento: niskan ja selän tulee olla suorassa linjassa. Pidä huulet yhdessä, samaten hampaat ja anna kielen levätä suulakea vasten, hengitä nenän kautta.

Ruokavalio

 • Vältä ruokia, jota laukaisevat tulehdusreaktion kehossa. Näihin kuuluvat sokeri, rasva, suuret määrät kofeiinia (kahvi, tee, energiajuomat, kolajuomat), sekä säilöntäaineet.
 • Lisää C-vitamiinin ja kalsiumin määrää ruokavaliossasi.

Ehkäise stressiä ja pidä huolta psyykestäsi

Stressin ehkäisy voi olla vaikeaa, etenkin kun työkiireet sekoittuvat arjen vaatimuksiin, eikä aikaa tunnu jäävän millekään muulle. Pihistä kuitenkin itsellesi vähintään puoli tuntia joka päivä rauhoittumiseen ja rentoutumiseen, jonka aikana voit venytellä, käydä kävelyllä, lukea kirjaa tai tehdä muita mieluisia asioita, jotka eivät vaadi tietokoneella istumista, astioiden tiskausta tai työasioiden miettimistä.

 • Muistuta itsellesi, että on tärkeää pysyä rauhallisena stressaavinakin ajanjaksoina. Kokeile rentoutusharjoituksia, jotka alentavat verenpainetta ja rauhoittavat hermoja.
 • Kokeile joogan tai meditoinnin mieltä rauhoittavaa vaikutusta. 

Kokeile näitä vinkkejä stressin ehkäisyyn ja siitä johtuvan leukakivun poistamiseen.