8 hyvää vinkkiä pörröisen tukan hallintaan

· syyskuu 9, 2015

Tukan pörröisyyteen on monia syitä, ja ne voivat vaihdella kemikaalisista käsittelyistä hiustenhoitolaitteisiin – esimerkiksi suoristajat ja hiustenkuivaajat saattavat aiheuttaa tukan kihartumista ei-toivotulla tavalla. Tuloksena on syystä riippumatta yleensä sama asia: kuiva tukka muuttuu pörröiseksi, ja tämä kihartuminen pahenee silloin, kun ilmankosteus lisääntyy. Jos pulmanasi on siis hiusten epämiellyttävä pörröisyys, lue eteenpäin ja kokeile muutamaa kotihoitoa tällaisen tukan hallitsemiseksi.

Miksi tukkani muuttuu pörröiseksi?

Hiusten pörröisyys liittyy ensisijaisesti kuivaan tukkaan, eli sellaisiin hiuksiin, joissa ei ole tarpeeksi kosteutta ja luonnollisia öljyjä. Hiusten ulkoinen kerros muuttuu tällöin karheaksi, ja siksi hiuksista tulee myös huokoisemmat. Tämä taas mahdollistaa sen, että veden sisältämät molekyylit ”kiinnittyvät” hiuksiin helpommin sekä aiheuttavat niin sanotusti niiden turpoamisen. Siksi kosteissa ilmastoissa elävät ihmiset (sekä kesäisin hiusten pörröisyydelle alttiit henkilöt paikasta riippumatta) kokevat tämän pulman suuremmaksi haasteeksi.

Huolimatta siitä, että tukan pörröisyys on yleinen arkipäivän harmi, on se ratkaistavissa hyvin helposti. Siksi säätä ja sadetta ei aina tarvitse syyttää silloin kun sattuu olemaan ”huono hiuspäivä”! Voit edesauttaa tukkasi hyväkuntoisuutta pitämällä sen aina hyvin hoidetussa tilassa.

Kotona valmistettavat hoidot ovat mahtava apu tässä, sillä niiden tehokkuudesta huolimatta hiuksesi eivät ole täysin niiden varassa. Et siis ole niin sanotusti riippuvainen näistä hoidoista, eivätkä ne sisällä ollenkaan kemikaaleja. Kotihoidot ovat myös huomattavasti halvempia kuin kaupan vaihtoehdot, ja niillä voi saavuttaa pidempikestoisia tuloksia. On kuitenkin huomattava, että joskus kotona tehtävät hoidot voivat kaupan tuotteisiin verrattuina vaatia jonkin verran enemmän aikaa, jotta alat näkemään niiden vaikutukset hiuksissasi.

hiukset

Kotihoitoja pörröisen tukan kontrolloimiseksi

 • Omenaviinietikka: tämä tuote auttaa silottamaan hiustesi pinnan. Sen käyttö on yksinkertaista: laita etikkaa hiuksiisi sen jälkeen, kun olet pessyt ne, ja kampaa sitten tukkasi harvapiikkisellä kammalla. Laita tämän jälkeen hiuksiin normaalistikin käyttämääsi hoitoainetta. Kun huuhtelet tukkasi, käytä mahdollisimman kylmää vettä, sillä näin voit sulkea hiusten pinnan, mikä saa ne näyttämään ja tuntumaan silkkisemmiltä ja kiiltävämmiltä.
 • Oliiviöljy ja kananmuna: sekoita puoli desiä oliiviöljyä yhden kananmunan kanssa. Laita tätä seosta hiuksiisi ja anna naamion vaikuttaa puolen tunnin ajan. Pese sitten hiuksesi kosteuttavalla shampoolla. Käytä lopuksi normaalistikin käyttämääsi hoitoainetta. Oliiviöljy on mahtava tukkaa pehmentävä tuote, mikä tarkoittaa sitä, että se pitää huolta hiusten kosteutuksesta. Kananmuna puolestaan sisältää luonnollista aminohappoa (jota kutsutaan nimellä L-kysteiini), joka edistää uusien solujen syntymistä sekä korjaa sillä tavalla hiusten kudoksia.
 • Hunaja: tätä hoitavaa tuotetta tulisi käyttää sen jälkeen, kun olet pessyt tukkasi. Sinun tarvitsee ainoastaan sekoittaa ruokalusikallinen puhdasta hunajaa yhteen litraan vettä. Kun olet sitten pessyt tukkasi, laita tätä nestettä niihin silloin kun ne vielä ovat täysin märät. Laita lopuksi vielä normaalisti käyttämääsi hoitoainetta. Hunaja on erinomainen luonnon oma kosteuttaja, joka vetää puoleensa sekä pitää kiinni vesimolekyyleistä, ja niin saat aikaan tukkasi kosteutuksen.
hunaja

 • Kamomilla: sekoita vajaa puoli litraa kiehuvaa vettä yhteen ruokalusikalliseen kamomillan kukkia, ja anna tämän nesteen hautua tunnin ajan. Lisää siihen sitten yksi neljäsosa ruokalusikallista omenaviinietikkaa, ja pese tukkasi shampoolla. Laita nestettä hiuksiisi sitten kun se on kylmää tai kädenlämpöistä. Käytä lopuksi vielä tavallista hoitoainettasi.
 • Majoneesi: tätä hiusnaamiota on hyvä käyttää kerran viikossa, jotta voisit edesauttaa kuivuuden vähenemistä sekä hiustesi ja päänahkasi ravitsemista.  Lisäksi tämä naamio antaa hiuksillesi proteiineja, joten ne tulevat näyttämään terveemmiltä. Naamion valmistaaksesi sekoita yksi neljäsosa desilitraa majoneesia yhteen kananmunaan. Laita tätä seosta hiuksiisi, ja peitä pääsi pyyhkeellä. Anna naamion vaikuttaa puolen tunnin ajan. Poista sitten seos pesemällä hiuksesi shampoolla ja kuumaalla vedellä. Käytä lopuksi vielä hoitoainetta, ja huuhtele tukkasi kylmällä vedellä.
 • Avokado ja banaani: muhenna yksi banaani ja yksi avokado. Sekoita ainekset, ja laita seosta tukkaasi.  Banaanit sisältävät suuren määrän antioksidantteja ja mineraaleja, mikä saa hiuksesi muuttumaan terveemmän näköisiksi. Avokadoissa sen sijaan on paljon rasvahappoja, jotka antavat hiuksillesi ravinteita.
 • Aloe vera ja kookos: puhdista kaksi aloe veran lehteä, ja avaa ne saadaksesi niiden sisällä olevan nesteen tulemaan ulos. Laita neste kulhoon, ja sekoita se kolmen kookosöljyruokalusikallisen kanssa. Voit vaihtoehtoisesti käyttää tässä naamiossa myös oliiviöljyä. Laita sitten seosta hiuksiisi. Peitä pääsi muovisella suihkumyssyllä ja anna naamion olla 30 minuutin ajan. Pese seos pois runsaalla vedellä, ja käytä sitten normaalistikin käyttämääsi shampoota hiusten pesemiseksi. Molemmat tämän hoidon aineksista ovat hiuksiasi kosteuttavia, mikä tekee niistä silkkisemmät ja kiiltävämmän tuntuiset.
kookosöljy

 • Banaani, öljy ja hunaja: kastele hiuksesi kädenlämpöisellä vedellä, ja kääri pääsi pyyhkeeseen. Murskaa kaksi kypsää banaania ja sekoita ne ruokalusikalliseen hunajaa sekä viiteen pisaraan manteliöljyä (tai vaihtoehtoisesti oliiviöljyä). Kun seos on tasainen, laita sitä tukkaasi ja peitä pääsi suihkumyssyllä. Anna naamion vaikuttaa 30 minuutin ajan. Huuhtele hiuksesi runsaalla vedellä, ja pese sitten samalla shampoolla kuin normaalistikin.

Pari vinkkiä pörröisyyden välttämiseksi

 • Laita hiuksesi poninhännälle: pese tukkasi kuten normaalistikin, ja laita niihin sitten runsas määrä hoitoainetta, johon olet sekoittanut kookosöljyä tai risiiniöljyä. Huuhtele tukkasi kylmällä vedellä, ja ne kampaa harvapiikkisellä kammalla. Muista aina käyttää poninhännän tehdäksesi kankaasta valmistettuja hiuslenkkejä kumisten sijasta, sillä kumiset voivat aiheuttaa tukallesi vahingoittavaa painetta. Päästä hiuksesi vapaaksi kun ne ovat kuivuneet.
 • Kun kampaat tukkaasi, muista aina käyttää vain sellaisia harjoja, joissa on luonnolliset harjakset, sekä harvapiikkisiä kampoja. Muoviset harjapiikit voivat nimittäin tehdä tukastasi vieläkin pörröisemmän.
kammatut_hiukset

 • Käytä pörröisyyttä vähentävää hiusnaamiota aina tukkasi pesemisen jälkeen, mutta tee tämä ennen kuin kuivaat sen. Vaikka seuraava neuvo voikin vaikuttaa hyvin itsestäänselvältä, älä myöskään kuivaa tukkaasi liikaa, sillä tämä saattaa tehdä sen vielä pörröisemmäksi.
 • Kun olet pessyt hiuksesi, kampaa ne vasempaan päin, ja odota muutama minuutti. Sitten kampaa ne oikealle päin. Harjaa lopuksi tukkasi normaalilla tavalla.
 • Käytä sellaisia tuotteita, kuten esimerkiksi shampoota ja hoitoainetta, jotka ovat erityisesti suunniteltuja kuivan tukan hoitoon.
 • Vältä suoristajia ja hiustenkuivaajia, sillä näiden laitteiden kanssa käytettävä korkea lämpötila saattaa kuivattaa tukkaasi, ja kuten hiusväritkin tekevät, ne saavat hiuskuitusi muuttumaan kovemmaksi.
 • Yritä olla koskematta hiuksiasi jatkuvasti, ja kampaa tukkaasi ainoastaan silloin kun se on märkä, silloinkin hyvin hellävaraisesti.
 • Älä käytä pyyhettä liian kovakouraisesti kuivatessasi hiuksiasi, sillä tämä voi aiheuttaa vahinkoa niiden pinnalle.