Logo image
Logo image

10 syytä nauttia kookosvettä

3 minuuttia
Kookosvesi on luonnollinen juoma, joka auttaa pitämään kehon kosteutettuna. Se sisältää viittä tärkeää elektrolyyttia, joita keho tarvitsee säädelläkseen lämpötilaansa.
10 syytä nauttia kookosvettä
Viimeisin päivitys: 05 helmikuuta, 2019

Kookosvesi on mahtava juoma, josta keho saa monia ravinteita terveyden kohentamiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi. Monet tutkimukset ovatkin todistaneet, että tällä juomalla on viruksia torjuva, bakteereja vastaan taisteleva sekä tulehduksia lievittävä vaikutus ihmisen elimistössä. Lisäksi siitä saa antioksidantteja. Kyseisen juoman avulla saatkin aikaiseksi muutoksen terveydentilassasi, jotta voisit paremmin estää ja lievittää monen tyyppisiä sairauksia. Kaikkien kannattaa nauttia kookosvettä.

Kookosvesi muodostuu 95-prosenttisesti vedestä. Lisäksi siinä on mukana tärkeitä ravinteita, kuten esimerkiksi sokeria, vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja ja kasvihormoneja. Nämä ovat erittäin hyödyllisiä kehollesi, ja saattaakin kuulostaa yllättävältä kuinka paljon tämä yksinkertainen juoma voi edistää terveyttäsi.

Hyviä syitä nauttia kookosvettä

Tällä kertaa kerromme siis kookosvedestä – tätä herkullista juomaa kannattaa ehdottomasti kokeilla, mikäli haluat parantaa terveyttäsi luonnollisesti! Kerromme sinulle peräti 10 kookosveden terveyshyötyä.

1. Kookosvesi auttaa välttämään nestehukkaa

Kookosvesi on luonnollinen juoma, joka auttaa pitämään kehon kosteutettuna. Se sisältää viittä tärkeää elektrolyyttia, joita keho tarvitsee säädelläkseen lämpötilaansa. Lisäksi kookosvedessä on monia tärkeitä mineraaleja, kuten kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, natriumia ja fosforia. Nämä auttavat parantamaan fyysistä suorituskykyä sekä antavat energiaa. Tämä juoma onkin mahtava vaihtoehto pullotetulle vedelle, sillä se on todella hyödyksi terveydelle – lisäksi kookosvesi on 100-prosenttisesti ekologinen tuote.

2. Energiaa aivoille ja lihaksille

Yksi lasillinen kookosvettä sisältää enemmän kaliumia kuin banaani, joka on myös loistava kaliumin lähde. Kalium on elintärkeä mineraali, joka auttaa säätelemään sydämenlyöntejä ja lihasten toimintaa. Lisäksi elektrolyytit auttavat hermostoa sekä edistävät hermojen välitystoimintoa, ja ne parantavat myös ihmisen kognitiivista toimintaa.

3. Kookosvesi auttaa estämään ennenaikaista vanhenemista

Some figure

Monet kuuluisat henkilöt ovat kertoneet sisällyttäneensä kookosveden rutiineihinsa, sillä tämä juoma pystyy taistelemaan ennenaikaista vanhenemista vastaan. Kookosvedessä on nimittäin kasvihormoneja nimeltään sytokiinit, ja nämä hormonit ovat yhteydessä kasvuun, kehitykseen ja vanhenemiseen kasvien osalta. Samankaltaisella tavalla sytokiineilla on vanhenemista jarruttavia vaikutuksia myös ihmisen soluissa. Siten kookosvesi voi estää luonnollisesti ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä kehossa.

4. Kookosvesi parantaa ruoansulatusta

Kookosvesi toimii myös ruoansulatusta edistävänä ratkaisuna, jota käytetään trooppisten sairauksien hoidossa, kuten esimerkiksi vatsaflunssan, punataudin, ummetuksen ja loisten kohdalla. Tämän juoman nauttiminen auttaa parantamaan ruoansulatusta, sillä kookosvesi sisältää bioaktiivisia entsyymejä. Sitä on kuitenkin hyväksi nauttia vain kohtuullisesti, sillä jos kookosvettä juo liiaksi, seurauksena saattaa olla laksatiivisia vaikutuksia.

5. Se vahvistaa vastustuskykyä

Some figure

Kookosvedessä on runsaasti lauriinihappoa, joka on rasvahappo, ja se toimii kehossa sieniä vastaan taistellen sekä viruksia ja bakteereja torjuen. Tämä juoma auttaa myös vahvistamaan vastustuskykyä, sillä se estää monen tyyppisiä sairauksia. Lauriinihappo tunnetaan erityisesti siitä, että sillä on positiivinen vaikutus hiivaa ja muita sienitulehduksia koskien, ja se auttaa myös C-hepatiitin, herpeksen ja HIV:n hoidossa.

6. Se hoitaa virtsateiden terveyttä

Kookosvedellä on nestettä poistava vaikutus elimistössä, ja se auttaa parantamaan maksan hyvinvointia. Eräässä Filippiineillä tehdyssä tutkimuksessa kyseistä vettä annettiin sappikivistä kärsiville potilaille kahden viikon ajan, ja tämän kuluttua voitiin todeta, että sappikivet olivat pienentyneet. Monen ihmisen kohdalla kirurgiaa ei tarvittu ollenkaan.

7. Se sisältää runsaasti tärkeitä ravinteita

Some figure

Kookosvedessä on suuri määrä B-vitamiinia, mineraaleja ja sellaisia aineita kuten sinkkiä, seleeniä, jodia ja rikkiä. Siinä on runsaasti aminohappoja ja kasviravinteita sekä antioksidantteja, jotka auttavat estämään ja hidastamaan vapaiden radikaalien vaikutuksia elimistössä.

8. Vain vähän kaloreita

Kookosvedessä on vain 46 kaloria yhtä kupillista kohden, ja siinä on vain viides siitä sokerin määrästä, mikä muissa hedelmämehuissa on. Tällä makealla juomalla on myös aivan mahtava maku, ja se sopii erinomaisesti lisänä mihin tahansa dieettiin. Nauttia kookosvettä hiilihapollisten virvoitusjuomien sijasta voikin auttaa sinua pudottamaan painoasi terveellisellä tavalla sekä niin, että kehosi säilyy nesteytettynä.

9. Se säätelee kehon pH-arvoa

Some figure

Kookosvesi auttaa eliminoimaan happoja kehosta, ja se edistää siten normaalien pH-tasojen muodostumista sekä on hyväksi terveyden kannalta yleisesti ottaen. Keho tarvitsee hiukan emäksisen pH-tason, sillä happoisuus voi johtaa eri tyyppisten kroonisten sairauksien kehittymiseen.

10. Se on hyväksi sydämen ja verisuonten kannalta

Kookosvettä on hyödynnetty myös sydämen kunnon parantajana. Tämä juoma auttaakin tehokkaasti vahvistamaan sydäntä sekä vähentämään huonolaatuista kolesterolia. Se estää verihyytymien muodostumista, ja siten kookosveden juonti auttaa vähentämään sydänkohtauksen riskiä sekä estää muitakin sydänongelmia.

Nyt kun tunnet 10 kookosveden terveyshyötyä ala nauttia tämän loistavan ja herkullisen terveysjuoman monista hyödyistä jo tänään!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Prades, A., Dornier, M., Diop, N., & Pain, J.-P. (2012). Coconut water uses, composition and properties: a review. Fruits. https://doi.org/10.1051/fruits/2012002

Valera, C. L. (1961). Coconut water. Science. https://doi.org/10.1126/science.134.3484.1020

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.