6 ruokaa sappikiviongelman hoitoon

Sappikivien hoitamiseksi ja ehkäisemiseksi on tärkeää syödä runsaskuituisia ruokia.
6 ruokaa sappikiviongelman hoitoon

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Onko lääkärisi kertonut sinulle, että kärsit sappikivistä ja että sinun on muutettava ruokavaliotasi? Tiesitkö, että sappikiviongelman hoitaminen onnistuu tiettyjen ruokien avulla?

Älä turhaan huolestu, sillä tämä terveysongelma ei ole vakava. Usein lääkäri määrää siihen vain tietynlaisen ruokavalion tai suosittelee käyntiä ravitsemusterapeutin luona. Jos et kuitenkaan saanut ohjeistuksia ruokavaliota koskien tai saamasi tiedot olivat puutteelliset, jatka lukemista kerromme, millä ruoka-aineilla sappikiviongelman voi hoitaa. Syö näitä ruoka-aineita säännöllisesti ja muista vähentää myös rasvan määrää.

Mitä sappikivet ovat?

Sappikivet ovat pieniä muodostumia, jotka johtuvat liiallisesta sappinesteen kertymisestä sappirakkoon. Sappineste auttaa hajottamaan syömäämme rasvaa. Jos ruokavaliossa on paljon epäterveellisiä rasvoja, sappikiviä voi muodostua minä hetkenä hyvänsä.

Ruoka-aineet sappikiviongelman hoitoon

1. Täysjyvävilja

Sappikiviongelman hoitoon suositellaan täysjyväviljatuotteiden syömistä.

Runsaskuituinen ruokavalio auttaa poistamaan rasvoja ja vähentämään sappikiviä. Päivän aikana tulisi syödä vähintään yksi annos täysjyvää. Suolistossa täysjyvän sisältämä kuitu sitoo ylimääräistä sappinestettä ja poistaa sitä. Näin se ei imeydy takaisin ja sappirakko tyhjenee.

Suositeltavia ruokia ovat esimerkiksi:

 • Vehnäleseet
 • Täysjyväriisi
 • Kaura

2. Tattari

Tattarin syöminen auttaa ehkäisemään sappikiviä ja myös vähentämään kehon rasvan määrää, sillä se sisältää runsaasti liukenematonta kuitua.

Tattarista saa B- ja E-vitamiineja sekä runsaasti kivennäisaineita. Jos olet leivän ystävä, hyvä vaihtoehto on vaihtaa tavallinen leipä tattarista valmistettuun versioon.

3. Sitrushedelmät

Sitrushedelmät auttavat taistelemaan sappikiviä vastaan.

Sitrushedelmissä on ominaisuuksia, jotka stimuloivat sapen eritystä ja taistelevat sappikiviä vastaan. Sitrushedelmien mehussa on lisäksi pektiiniä, joka on myös yksi tärkeä aine sappikivien poistamisen kannalta.

On kuitenkin tärkeää välttää pelkkiä hedelmämehuja, erityisesti kaupan valmismehuja, ja syödä mieluummin hedelmät kokonaisina. Näin saat niistä myös kuidun ja ravintoaineet, jotka sijaitsevat kuoressa ja hedelmälihassa. Lisäksi pelkän mehun juominen voi aiheuttaa sokeripiikkejä, mikä voi vaikuttaa terveyteen yleisesti.

4. Lesitiinipitoiset ruoat

Sappinesteessä on sellaisia yhdisteitä, kuten lesitiiniä ja fosfolipidejä, joiden tehtävänä on estää sappikivien muodostumista. Kun näitä aineita ei ole riittävästi, sappikiviä pääsee syntymään.

Kivien muodostumista ja kokoa voi vähentää syömällä ruokia, jotka sisältävät näitä yhdisteitä. Tällaisia ruoka-aineita ovat mm.:

Suosittelemme syömään näitä ruokia päivittäin. Muista kuitenkin vahtia annoskokoja, sillä niissä on runsaasti hiilihydraatteja, jotka voivat liiallisissa määrissä syötyinä lihottaa.

5. Artisokka

Artisokka parantaa maksan ja sappirakon terveyttä.

 

Artisokat ovat yksi sappikiviä poistavista ruoista, sillä ne parantavat maksan ja sappirakon terveyttä sisältämänsä synariinin ansiosta. Synariini on aine, joka edistää sappinesteen tuotantoa ja parantaa maksan toimintakykyä.

Jos artisokat eivät vielä kuulu ruokavalioosi, nyt on hyvä aika alkaa opetella uusia reseptejä. Jos haluat valmistaa artisokasta jotain helppoa, kokeile artisokkavettä:

Ainekset

 • 1 pieni artisokka
 • 1 litra vettä

Valmistus

 • Pese artisokka hyvin.
 • Laita pilkottu artisokka kylmän veteen astiaan.
 • Anna liota yön yli.
 • Seuraavana päivänä siivilöi vesi ja juo sitä pitkin päivää.

6. Viinirypäleet ja mustikat

Viinirypäleet ja mustikat sisältävät paljon resveratrolia. Tämä yhdiste on voimakas antioksidantti, joka auttaa mahdollisiin sappikivien aiheuttamiin vaurioihin sappirakossa.

Jos sinulle on jo määrätty hoito tähän ongelmaan, resveratroli auttaa osaltaan paranemisessa.

 • Ihanteellista olisi syödä yksi desi viinirypäleitä tai tuoreita mustikoita päivässä.
 • Jos et saa mistään tuoreita marjoja ja rypäleitä, voit juoda yhden desin mustikkamehua tai kaksi desiä punaviiniä.

Kuinka sappikivien muodostumista voi ehkäistä?

Jos kärsit jo sappikivistä, lääkäri antaa varmasti ohjeita sappikiviongelman hoitamiseen. Jos sappikiviä on vasta muodostumassa, seuraavat asiat ovat tärkeitä:

 • Älä jätä aterioita väliin.
 • Vältä lihomista.
 • Vähennä sellaisten ruokien syömistä, jotka sisältävät paljon huonoa rasvaa.

Muista noudattaa lääkärin antamia ohjeita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.