Logo image
Logo image

MIND-ruokavalio: vähennä Alzheimerin riskiä syömällä

2 minuuttia
Alzheimerin tauti on yksi yleisimmistä sairauksista vanhuksilla. Tieteellisten tutkimusten mukaan MIND-ruokavalio auttaa huomattavasti vähentämään Alzheimerin taudin riskiä.
MIND-ruokavalio: vähennä Alzheimerin riskiä syömällä
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Lorena González
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Alzheimer on yksi julmimmista rappeuttavista sairauksista, joita ihminen voi saada. Siihen sairastumista voi kuitenkin ehkäistä muun muassa ravinnolla ja MIND-ruokavaliolla. Tässä artikkelissa kerromme, mitä MIND-ruokavalio pitää sisällään.

MIND-ruokavalio – mitä sinun tulee tietää

Some figure

 

MIND-ruokavalion nimi (engl. MIND Diet) on lyhenne sanoista “Välimeren neurodegeneratiivisen välityksen viivästyttäminen” (tai englanniksi: Mediterranean Intervention for Neurodegenerative Delay). Rush -yliopiston lääketieteellinen keskus loi MIND-ruokavalion tavoitteena ehkäistä Alzheimerin tautia.

Jotta tutkijat pystyivät luomaan ruokavalion, he kokosivat tietoa, jota heillä oli jo saatavilla Alzheimeria sairastavien vanhusten ruokavalioista, sekä sellaisten ihmisten ruokavalioista, joilla on alttius sairauteen.

Tutkijat kokeilivat ruokavalioita yli 65-vuotiailla tai vanhemmilla potilailla nähdäkseen sairauden geneettisen todennäköisyyden.

Tutkimuksen tulokset olivat enemmän kuin silmiinpistäviä. Tutkijat tulivat siihen lopputulokseen, että ne ihmiset jotka noudattivat ruokavaliota täsmällisesti, onnistuivat vähentämään 53 %:lla todennäköisyyttään sairastua Alzheimerin tautiin.

Tutkimus osoitti myös, että mitä aiemmin ruokavalion otti käyttöön, sitä enemmän potilas pystyi siitä hyötymään. Potilailla oli pienempi mahdollisuus kärsiä solurappeutumasta, jota esiintyy Alzheimeria sairastaessa.

MIND-ruokavalio ei ole kovin vaikeaa noudattaa. Se muodostuu 15 osatekijästä, jotka kuuluvat 10 ruokaryhmään.

Näiden joukosta voi löytää pähkinöitä, kasviksia, viljoja, kalaöljyjä, valkoista lihaa ja viiniä.

Ruokakirjon toisella puolella meidän tulisi välttää seuraavien ruoka-ainesten käyttöä: pikaruokaa, punaista lihaa, sokeria ja voita.

Katso myös: 5 kasvista, jotka on helppo kasvattaa uudelleen

MIND-ruokavalio: mitä ruokaa tulisi syödä päivittäin

Some figure

 

Viikottaisten ruokavalioon sisältyvien ruoka-aineiden tulisi olla: yksi annos papuja ja palkokasveja ja kaksi annosta punaisia hedelmiä. Muita suositeltavia ruokia ovat karpalot; annos valkoista, vapaasti kasvatetun siipikarjan lihaa; annos valkoista kalaa ja annos lohta.

MIND-ruokavalion tulisi sisältää seuraavia ruoka-aineksia:

  • kolme annosta viljoja
  • yksi annos vihreälehtisiä kasviksia (muun muassa mangoldia, salaattia ja ruccolaa)
  • yksi hedelmä
  • kourallinen pähkinöitä, erityisesti maapähkinöitä, manteleita ja hasselpähkinöitä
  • puoli lasillista punaviiniä

Syö kohtuullisesti

MIND-ruokavalion mukaan kohtuudella tulisi nauttia voita tai laardia. Päivittäisen annoksen ei tulisi ylittää puolikasta ruokalusikallista.

Ruokavaliota noudattavien henkilöiden tulisi miettiä tarkkaan korkearasvaisten juustojen, pikaruoan sekä hienoa sokeria sisältävien ruokien nauttimista.

Suosittelemme lukemaan: Alzheimerin tauti voidaan havaita varhain potilaan puheesta

Länsimainen ruokavalio ja Alzheimerin tauti

Some figure

 

Tämä ei ole ainoa todiste, joka osoittaa ruokavalion ja Alzheimerin välisen suhteen. Scientific Reports Nature –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Tufts -yliopiston tutkijat ovat löytäneet ruokavalion olevan suorassa yhteydessä sairauteen.

Tutkimuksen aikana tutkijat syöttivät hiirille suuria määriä eläinperäisiä ruokia, jotka sisälsivät rasvaa ja sokeria. Tutkimukset osoittivat, että tällaisen ruokavalion pitkäaikainen noudattaminen aiheutti aivoissa immuunivasteen laskua.

Tällainen ruokavalio koostuu ylenmääräisestä paistettujen ruokien, sokerin, valkoisen jauhon ja prosessoitujen ruokien käytöstä. Tämä johtaa vastustuskyvyn epätasapainoon, koska kehomme reagoi ja yrittää poistaa näitä ruoka-aineita. Vastustuskyvyn epätasapaino antaa pohjan kaikenlaisille sairauksille, muun muassa Alzheimerin taudille.

Tutkijat huomasivat tämän lisäänneen aktiivisuutta hermoston soluissa, jotka ovat keskushermoston vastustusjärjestelmän sisällä. Useat tutkimukset osoittavat tämän merkitsevän sitä, että tulehdustila nostaa Alzheimeriin sairastumisen riskiä.

Tämän tiedon nojalla tiedät, että sinulla on hyvä syy pitää parempaa huolta ruokavaliostasi ja valita terveellisempiä ruokia, kuten MIND-ruokavaliossa mainitut.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Morris, M. C., Tangney, C. C., Wang, Y., Sacks, F. M., Bennett, D. A., & Aggarwal, N. T. (2015). MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer’s disease. Alzheimer’s & dementia : the journal of the Alzheimer’s Association11(9), 1007-14.
  • Scarmeas N, Stern Y, Tang MX, Mayeux R, Luchsinger JA. Mediterranean diet and risk for Alzheimer’s disease. Ann Neurol. 2006;59:912–921
  • Martinez-Lapiscina EH, Clavero P, Toledo E, et al. Mediterranean diet improves cognition: the PREDIMED-NAVARRA randomised trial. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2013;84:1318–1325.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.