Saatko liian vähän unta? Nämä neuvot auttavat

· huhtikuu 18, 2017
Aivot eivät toimi kunnolla päivän aikana, jos ihminen nukkuu vähemmän kuin 7 tuntia yössä. Tämän vuoksi kannattaakin opettaa kehollesi, kuinka se voi saada tarpeeksi lepoa.

Jos sinulla on krooninen unenpuute, eli saat nukuttua vähemmän kuin 7 tuntia yössä, terveytesi tulee kärsimään siitä. Vähän kerrallaan tulet huomaamaan tämän vajauksen vaikutukset hyvinvointiisi, ja tämä koskee sekä kehoasi että aivojasi.

Jotta saisit uudistavan ja terveellisen levon, sinun täytyy nukkua 7-9 tuntia yössä. Kaikilla ihmisillä on kuitenkin erilaiset tarpeet tätä koskien, ja lapsilla ja ikääntyneillä on luonnollisesti omat unta koskevat suosituksensa. Aikuisten tulisi kuitenkin saada vähintään seitsemän tuntia unta yössä.

Kun uni vaihtelee 4-6 tunnin välillä ja tämä on säännöllistä (mukaan ei siis lueta silloin tällöin tapahtuvaa unettomuutta), on aika vaihtaa rutiineja tai ottaa yhteyttä lääkäriin.

Me ehdotamme tällä kertaa, että tekisit eräitä pieniä muutoksia päivittäisissä tavoissasi, jotta voisit saada enemmän unta. Olipa sinulla ongelmia asian kanssa tai ei, nämä suositukset ovat hyväksi jokaiselle meistä, joten kannattaa tarttua tilaisuuteen.

Kokeile itse – et tule menettämään mitään, ja todennäköisesti pystyt parantamaan unensaantiasi oleellisesti.

Jos et nuku tarpeeksi, lisää nämä asiat päivittäiseen rutiiniisi

Seuraava fakta saattaa kuulostaa omituiselta, mutta usko pois: kaikkein parhaiten terveellisen unen päälle ymmärtävät astronautit.

  • Kun he joutuvat elämään pitkiä aikoja avaruudessa, heidän täytyy kehittää oikeanlaisia rutiineja, jotta he voisivat pitää yllä vuorokausirytmiään.
  • Avaruusasemalta käsin he voivat nähdä maapallon, ja he voivat todeta auringon nousevan joillakin alueilla, kun pimeys saapuu toisille.
  • Yksinäisissä pienissä säiliöissään ja ilman painovoimaa heillä ei ole yhteyttä valoon ja pimeyteen, jotka voisivat säädellä kyseisten ihmisten unta ja valveillaoloa.

Lue aiheesta lisää: 10 suositusta stressiä ja uupumusta vastaan taistelemiseen

Unen muuttumisen vaikutukset aiheuttavat vakavia ongelmia. Ne ovat astronauteille hyvin vakavia siksi, että mikä tahansa virhe voi olla kohtalokas heidän tekemänsä työ huomioon ottaen.

Tämän vuoksi NASA tekee kiinnostavaa tutkimusta koskien ihmisen biologista kelloa, ja organisaatio jopa antaa suosituksia sitä koskien, kuinka unen suhteen tulisi toimia.

Seuraavassa kerromme asiasta tarkemmin – kuinka unensaanti saadaan hyvälle tasolle?

Nasa

Pidä aikataulusi säännöllisenä – kehollasi on sisäinen kellonsa!

Meillä kaikilla on ”biologinen kello”, joka pitää yllä vuorokausirytmiämme. Fysiologiset muutokset tapahtuvat 24 tunnin jaksojen puitteissa.

  • Hyvien rutiinien noudattaminen, kuten syönti ja nukkumaanmeno säännöllisinä aikoina joka päivä, tulevat takaamaan, että nämä fysiologiset muutokset pysyvät harmonisina.
  • Mitä enemmän pidämme huolta tällaisista rytmeistä ja päivittäisistä rutiineistamme, sitä suurempaa on kokemamme hyvinvointi ja lepo.

Tiedämme tietysti kaikki, että näistä rutiineista kiinni pitäminen ei aina ole mahdollista. Esimerkiksi työvuorot saattavat vaatia sitä, että muokkaamme sisäistä kelloamme.

Kun vain mahdollista, näissä tilanteissa tulisi kuitenkin varmistaa, että saamme 7-9 tuntia vankkaa lepoa. Seuraavat ohjeet ovat tässä avuksi.

Ulkoiset merkit, jotka ihmistä ympäröivät

Kännykkä sängyssä

Tarvitset pimeyttä, jotta voisit nukkua. Tällä tavalla aivomme säätelevät unirytmiämme. Jos sinun täytyy nukkua päivän aikana, laita verhot kiinni, äläkä anna valon tulla oven alta huoneeseesi.

Muut asiat joita kannattaa varoa, ovat sähköiset laitteet. Jotta voisit saada kunnollista lepoa, laita pois päältä kännykkä, tietokone ja televisio, ja tee tämä tuntia ennen kuin menet nukkumaan. Tämä voi olla hankalaa, mutta mielesi tulee kyllä kiittämään sinua suuresti.

Lue aiheesta lisää: 8 ruoka-ainetta muistin ja suorituskyvyn parantamiseen

Huoneesi lämpötila ja hajut

Tämä voi kuulostaa kummalliselta, mutta asia on kuitenkin oleellinen. Ihanteellinen lämpötila nukkumisen kannalta on 15-22 astetta. 

  • Epämukava haju saattaa häiritä kunnollista unensaantia, ja se saattaa jopa aiheuttaa ihmiselle painajaisia.
  • Laventeli ja vanilja ovat kaksi hyvin rentouttavaa tuoksua unen parantamiseksi.

Rentoudu tunnin verran ennen kuin menet nukkumaan

Lukeminen

Jos nukut yössä vähemmän kuin seitsemän tuntia, tämä neuvo voi olla suureksi avuksi. Ennen kuin menet nukkumaan, laita pois päältä kaikki sähkölaitteet, kuten jo neuvoimmekin.

Asetu sitten mukavasti jonkin hyvän kirjan kanssa. Älä ajattele, että ”nyt on pakko nukahtaa”. Hiljennä huoliesi melua ja niitä ajatuksia, jotka sanovat: ”Huomenna minun täytyy…”. Uppoudu lukemaasi kirjaan.

Millään ei nyt ole väliä, ja kaiken täytyy olla rauhallista. Pikku hiljaa ja tajuamatta asiaa aivosi muuttuvat uneliaiksi. Antaudu tälle.

Lyhyet päiväunet auttavat unettomuuteen

Tämä saattaa vaikuttaa ristiriitaiselta tiedolta, mutta katsotaan sitä tarkemmin, jotta asia selkiytyisi.

  • Terveellisimmät päiväunet ovat kestoltaan 15-20 minuutin mittaiset, ja tätä määrää ei tulisi ylittää.
  • Tämä on täydellinen pituus sitä varten, että voisit herätä virkeämpänä ja uudistuneena.
  • Jos kuitenkin nukut enemmän, tuloksena on päinvastainen vaikutus: olet väsynyt, etkä myöhemmin tule haluamaan nukkua.

Pienet päiväunet iltapäivällä auttavat rytmiämme ja sisäistä kelloamme toimimaan paremmin.

Lue aiheesta lisää: Banaani ja kaneli voivat auttaa uniongelmissa

Voidaan siis todeta, että jos nukut vähemmän kuin 7 tuntia yössä, kaikkein tärkeintä olisi opettaa aivojasi säätelemään itse itseään. Sinun tulisi myös noudattaa näitä neuvoja johdonmukaisesti.

Älä kuitenkaan epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin, jos uniongelmat ovat asia, jonka kanssa kamppailet. On tärkeää tietää, mikä tämän unensaantiin liittyvän vaikeuden takana on, ja mitä lääketieteellisiä strategioita sinun tulisi käyttää, mikäli kyseessä on krooninen unettomuus.