Keinoja muistin toiminnan parantamiseksi

toukokuu 11, 2015

Muisti on yksi kaikkein monimutkaisimmista ja tärkeimmistä toiminnoista, joita ihmisen aivot toteuttavat. Tämän vuoksi sinun onkin hyvä oppia siitä, miten muistisi toimii – vaikka onkin todettava, että edelleen on olemassa tiettyjä kysymyksiä, joihin ei ole tarjolla selkeitä vastauksia.

Muistista on hyvä oppia myös siksi, että mikäli et kiinnitä sen suojelemiseen tarpeeksi huomiota, tulee iän lisääntyessä muistinmenetys yhä todennäköisemmäksi. Tässä artikkelissa käsittelemme niitä keinoja, joiden avulla voit yrittää parantaa muistisi toimintaa.

Syö suklaata

Useiden tutkimusten mukaan suklaa voi parantaa kognitiivisia toimintoja erittäin tehokkaasti, mikäli sitä syödään sen puhtaassa muodossa. Tämä johtuu siitä, että kaakaossa on suuri määrä flavonoideja, jotka ovat erittäin hyviä terveyden kannalta. Ne ovat hyödyllisiä erityisesti muistin parantamisen sekä verenpaineen laskemisen kannalta, ja ne voivat myös estää diabeteksen syntyä.

Nuku taustaääniä kuunnellen

nuku_hyvin

Saksassa tehtyjen tutkimusten mukaan nukkuminen siten, että kuulet samanaikaisesti lyhyiden aivoaaltojen rytmin kanssa synkronoituja ääniä, voi vahvistaa näitä kyseisiä aivoaaltoja. Siten se voi myös parantaa muistiasi.

Pidä kuulokkeidesi äänenvoimakkuus kurissa

Liika äänenvoimakkuus saattaa aiheuttaa vahinkoa korvillesi tai aiheuttaa kuuroutta, ja lisäksi se voi vaikuttaa muistiisi. Rotilla tehdyissä tutkimuksissa on todistettu, että liiallinen melu voi vaikuttaa sellaisiin aivosoluihin, jotka ovat yhteydessä kognitiivisiin toimintoihin.

Jotta vahinkoa voi syntyä solujen tasolla, riittää siihen ainoastaan kahden tunnin altistuminen intensiiviselle melulle, joka on 95-97 desibelin tasolla.

Hankkiudu eroon vatsan seutuun kertyneestä rasvasta

vatsanalueen_rasva

Sen lisäksi, että solakkana pysyminen yhdistyy vartalon ulkoisten mittasuhteiden säilyttämiseen, se on myös tärkeää sydämen ja verenkiertosysteemin terveyteen liittyen, ja onhan sillä monia muitakin hyötyjä. Muisti on myös yhteydessä tähän kysymykseen.

Useiden tutkimusten seurauksena on todistettu, että se proteiini, joka vastaa vatsan seudun rasvan käsittelemisestä, on myös vastuussa eräistä muistinhallinnan sekä oppimiskyvyn toiminnoista.

Maksan ja aivojen välillä on molekyyli, joka toimii molemmissa ruumiinosissa. Tämä molekyyli on nimeltään (englanniksi) PPAR. Kun kehosi tarvitsee vatsan alueelle kertyneen rasvan käsittelyä, johtaa tämä siten myös aivojen proteiinien hävittämiseen, mikä on vahingollista muistisi kannalta.

Siksi onkin tärkeää kontrolloida vatsan alueella olevan rasvan määrää. Tämä mahdollistaa sen, että aivojen PPAR-molekyylit voivat olla vastuussa vain aivoista, ja siten se estää ongelmia kyseisellä aivojen alueella.

Käytä aikaa ristisanatehtäviä tehden

Tämän tyyppistä tekemistä on aina suositeltu muistin parantamisen kannalta, tai ainakin muistin menettämisen viivyttämiseksi. On erittäin tärkeää pitää mieli aktiivisena ja kääntää sen huomio pois ongelmista, sillä nämä saattavat vaikuttaa terveyteesi. Kun harjoitat mieltäsi, autat sitä samalla tulemaan vahvemmaksi ja teet siitä toimivamman.

Yksi kaikkein helpoimmista tavoista toteuttaa tätä on viettää muutama tunti päivässä tehden sanaetsintätehtäviä, ristisanatehtäviä tai mitä tahansa muuta sellaista, joka saa muistisi toimimaan.

UUTISIA VERKOSSA