Kasveista apu korkeaan verenpaineeseen

Kohonnut verenpaine tai verenpainetauti tarkoittaa epänormaalin korkeita verenpainearvoja. Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90. Vaiva on yleinen vanhempien ikäluokkien keskuudessa, mutta sitä esiintyy myös nuorilla ihmisillä.

Korkea verenpaine on ns. hiljainen tauti, sillä sitä ei välttämättä aina itse huomaa. Erittäin korkeat arvot voivat ilmetä huimauksena tai päänsärkynä. Arvot paljastuvat vain verenpainemittauksessa. Pitkällä aikavälillä korkea verenpaine rasittaa sydäntä ja valtimoita, ja vaikuttaa aivojen ja munuaisten toimintaan. Korkea verenpaine voi myös kasvattaa riskiä infarktiin.

Vaikka korkeaan verenpaineeseen ei ole yksiselitteistä syytä, on joidenkin tekijöiden todettu vaikuttavan negatiivisesti verenpaineeseen. Esimerkiksi alkoholin käyttö, tupakointi, liiallinen suolan käyttö ja liikunnan puute voivat johtaa korkeisiin verenpainearvoihin.

Verenpainetauti voi iskeä kenen tahansa kohdalle ja tämän takia onkin tärkeää käydä lääkärissä säännöllisesti, sillä lääkärin rutiinitarkastukseen kuuluu verenpainoarvojen mittaaminen. Mikäli tiedät jo itselläsi olevan verenpainetaudin, on tärkeää pitää huolta siitä, että otat tautiin määrätyt lääkkeet, syöt terveellisesti ja seuraat lääkärin suosittelemaa liikuntaohjelmaa. Korkeaan verenpaineeseen löytyy apuja myös seuraavista kasveista.

Misteli

Mistelinoksa sopii muuhunkin kuin joulunajan koristeeksi. Misteli kiihdyttää virstaneritystä ja vahvistaa sydäntä. Misteli myös rentouttaa verisuonia, mikä vähentää veren kolesterolia.

  • Keitä 5 grammaa misteliä 15 minuuttia ja nauti ruokalusikallinen keitosta
  • Keitä 15 grammaa mistelin lehtiä puolessa litrassa vettä. Anna kiehua 15 minuuttia ja juo kaksi kuppia päivässä 5-7 päivän ajan.

Laventeli

Laventeli

Voit kontrolloida yllättävää verenpaineen kohoamista laventeliöljyllä. Tiputa kymmenen tippaa eteeristä öljyä pyyhkeeseen ja hengittele laventelin huumaavaa tuoksua. Laventeli toimii aromaterapiana ja rentouttaa kehoa. Laventeliöljy myös kiihdyttää solutuotantoa ja siloittaa ryppyjä, arpia ja raskausarpia.

Kärsämö

Oliivipuu

Oliivipuun vehreät lehdet ovat hyödyllisiä korkean verenpaineen hoidossa. Oliivipuu-uute alentaa triglyseridiarvoja. Korkeat triglyseridiarvot lisäävät verisuonitautien vaaraa.

Keitä ruokalusikallinen oliivipuun lehtiä kupillisessa vettä kymmenen minuutin ajan. Juo uute tyhjään vatsaan ennen nukkumaanmenoa, näin uute pääsee vaikuttamaan parhaiten.

Monia edellämainituista aineksista löytyy terveyskaupoista ja nettikaupoista.