Logo image
Logo image

Kuinka pitää valtimot terveinä

3 minuuttia
Fyysinen aktiivisuus ja omega-3-rasvahappojen lisääminen ovat kaksi tapaa estää valtimoita sairastumasta.
Kuinka pitää valtimot terveinä
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On äärimmäisen tärkeää pitää valtimot terveinä. Tiettyjen terveellisten tapojen noudattaminen ei ole vain kannattavaa; se on valtimoiden kannalta ehdottoman tärkeää. Moni ei edelleenkään tiedä, että iso osa nykyajan sydän- ja verisuoniongelmista johtuu valtimoiden vaurioitumisesta kolesterolin ja myrkkyjen seurauksena.

Huolestuttavinta on se, että liikkumaton elämäntapa ja epäterveellinen ruokavalio ovat sen suurimpia syitä. Vaikka selkeitä oireita ei esiinnykään alussa, myöhemmin sydämen ja verisuonten terveydessä tulee ongelmia.

Joten ennen kuin vakava sairaus puhkeaa, kannattaa opetella muuttamaan elämäntapoja paremmaksi. Alla jaamme 6 hyvin tärkeää suositusta, joita kannattaa noudattaa valtimoiden pitämiseksi terveinä.

Aloita jo tänään!

Kuinka pitää valtimot terveinä?

1. Nauti Omega-3:a

Some figure

Kaikki rasva ei ole haitallista valtimoille. Esimerkiksi Omega-3 -rasvahappoja sisältävät ruoat ovat niille hyväksi. Tällainen rasvahappo lisää hyvää kolesterolia (HDL) ja poistaa samalla huonoa kolesterolia (LDL) ja triglyseridejä elimistöstä.

Näiden rasvahappojen säännöllinen nauttiminen, vaikka lisäravinteiden kautta, alentaa valtimonkovettumataudin, korkean verenpaineen ja sydänkohtauksen riskiä. Lisäksi Omega-3 on tulehdusta lievittävä tekijä, ja siksi se on hyväksi verenkiertojärjestelmälle ja aivoille.

Omega-3:a löytyy:

 • Rasvaisesta kalasta (sardiini, lohi, makrilli, tonnikala, silli)
 • Pähkinöistä ja siemenistä
 • Avokadoista
 • Oliiviöljystä
 • Soijapavuista

Katso näitäkin vinkkejä: Ruokavalio huonon kolesterolin vähentämiseksi

2. Harrasta liikuntaa

Säännöllinen liikunta on yksi suositelluimmista tavoista, mikäli haluaa pitää valtimot terveinä. Aktiivisessa kehossa on hyvä verenkierto ja terve sydän- ja hengityselinjärjestelmä.

Tästä syystä mikä tahansa fyysinen aktiivisuus sopii täydellisesti ehkäisemään ja hoitamaan esimerkiksi korkeaa kolesterolia, korkeaa verenpainetta ja paino-ongelmia. Itse asiassa jo puoli tuntia päivässä riittää alentamaan sydänkohtauksen ja halvauksen riskiä.

3. Syö tasapainoisesti

Some figure

Tasapainoinen ruokavalio on hyväksi elimistölle kaikin tavoin. Se pitää mm. valtimot terveinä ja painon terveissä lukemissa. Koska tasapainoisessa ruokavaliossa on runsaasti erilaisia ravitsevia ruokia, se on paras keino laihduttaa ja pitää kolesteroli hallinnassa.

Emme tarkoita nyt rajoittavia dieettejä ja kokonaisten ruokaryhmien välttelemistä. Tarkoitamme sitä, että syödään “kaikkea vähän”, oikeissa määrissä.

Tähän kuuluu kyllä sokerin ja suolan määrän rajoittaminen, sillä ne vaikuttavat valtimoiden terveyteen haitallisesti.

Tasapainoinen ruokavalio koostuu:

 • Tuoreista hedelmistä ja vihanneksista
 • Täysjyvästä ja palkokasveista
 • Pähkinöistä ja siemenistä
 • Vähärasvaisesta lihasta ja kalasta

4. Hallitse stressiä

Kun keho kärsii jatkuvista ja pitkään kestävistä stressijaksoista, siinä tapahtuu tiettyjä kemiallisia reaktioita. Nämä reaktiot voivat johtaa valtimoiden ongelmiin. Sydämen syke nopeutuu, verenpaine nousee ja usein verenkierto kärsii.

Vaikka mielialanvaihtelut eivät ole suora syyllinen valtimoiden heikkoon kuntoon, niillä on suoniin negatiivinen vaikutus. Tästä syystä rentoutumis- ja hengitysharjoitukset ovat oleellisia, sillä stressi on opittava kanavoimaan.

5. Älä syö kolesterolipitoisia ruokia

Some figure

Elimistö käyttää pienen määrän kolesterolia tiettyihin prosesseihin. Mutta liiallinen kolesteroli valtimoissa edistää monia eri sydänsairauksia.

Maksa erittää suuren osan kolesterolista, mutta sitä saa myös syömällä tiettyjä ruokia. Jos tavoitteenasi on pitää valtimosi terveinä, vältä kolesterolipitoisia ruokia.

Tavallisia kolesterolin lähteitä ovat:

 • Punainen liha ja teurasjätteet
 • Täysrasvaiset maitotuotteet ja voi
 • Savustettu liha, leikkeleet, makkara jne.
 • Rasvassa paistettu ruoka ja perunalastut
 • Teolliset leivonnaiset ja leipä

Käy katsomassa tämäkin: 7 helppoa muutosta sydämen ja verisuonten kunnon parantamiseksi

6. Rajoita alkoholinjuontia ja tupakanpolttoa

Pienestä lasillisesta punaviiniä päivässä saa tehokkaita antioksidantteja, jotka ovat itse asiassa hyväksi sydämelle. Mutta liiallinen viinin tai muiden alkoholipitoisten juomien nauttiminen on haitallista terveydelle.

Myös tupakan myrkyt vahingoittavat valtimoita. Tupakointi laskee hyvää kolesterolia ja lisää korkean kolesterolin riskiä.

Nyt on hyvä hetki muistuttaa myös säännöllisten lääkärintarkastusten tärkeydestä, jos haluat pitää valtimosi terveinä. Näin voit havaita sairaudet jo ennen oireiden ilmaantumista.

Ala pitää huolta itsestäsi jo tänään!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Espinosa González, L. (2004). Cambios del modo y estilo de vida; su influencia en el proceso salud-enfermedad. Revista Cubana de Estomatología41(3), 0-0.
 • Restrepo, S. L., Morales, R. M., Ramírez, M. C., López, M. V., & Varela, L. E. (2006). Los hábitos alimentarios en el adulto mayor y su relación con los procesos protectores y deteriorantes en salud. Revista chilena de nutrición33(3), 500-510.
 • Vinaccia, S., Margarita Quiceno, J., Gómez Lina, Á., & Montoya, M. (2007). Calidad de vida relacionada con la salud en pacientes con diagnóstico de hipertensión arterial leve. Diversitas3(2), 203-211.
 • Weschenfelder Magrini, D., & Gue Martini, J. (2012). Hipertensión arterial: principales factores de riesgo modificables en la estrategia salud de la familia. Enfermería Global11(26), 344-353.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.