Logo image
Logo image

Punajuuri ja melassi: perinteinen hoitokeino munasarjakystiin

3 minuuttia
Tämä punajuuresta ja melassista valmistettu kotitekoinen parannuskeino voi todella auttaa taistelemaan munasarjakystia vastaan kuten myös ehkäistä niiden ilmenemistä.
Punajuuri ja melassi: perinteinen hoitokeino munasarjakystiin
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Munasarjakystat ovat yhä useamman naisen vaivana. Ne eivät ole aina vakavia, mutta ne vaativat kuitenkin seurantaa ja hoitoa. Munasarjakystat on tärkeää pyrkiä poistamaan, jotta voidaan ehkäistä muiden ongelmien ilmenemistä, kuten hedelmättömyyttä, ylimääräistä verenvuotoa, kuukautishäiriöitä tai syöpää. Tässä artikkelissa esittelemme yksinkertaisen punajuuresta ja melassista valmistetun juoman, joka on perinteinen hoitokeino munasarjakystiin. Tällä tavoin voit parantaa terveyttäsi ja pitkällä aikavälillä ehkäistä kystien muuttumista vakavimmiksi sairauksiksi.

Mitä munasarjakystat ovat?

Munasarjakystat ja -fibroidit voivat olla kaiken ikäisten naisten vaiva. Vaikka ne eivät kaikissa tapauksissa aiheuta muita ongelmia, ne on kuitenkin hoidettava kunnolla, jotta ne eivät muutu pahanlaatuisiksi.

Munasarjakystien syntymiseen voi vaikuttaa monenlaiset tekijät, mutta useimmissa tapauksissa niiden aiheuttaja jää tuntemattomaksi. Jokaisen on kuitenkin tärkeää olla tietoinen niiden tavallisimmista oireista, jotta niistä voi keskustella lääkärin kanssa mahdollisimman pian.

 • Epäsäännöllinen, etenkin liian pitkä kuukautiskierto.
 • Paineen tai painon tunne lantion alueella.
 • Alavatsakipu.

Joissakin tapauksissa näiden pääasiallisimpien oireiden ohessa voi ilmetä virtsaamisongelmia, painonnousua tai rintojen arkuutta. Jos sinulla herää mitään epäilyksiä asian suhteen, suosittelemme käymään gynekologilla.

Some figure

Hyödyllisiä ruokia munasarjakystien hoitoon

Seuraavaksi kerromme kahdesta erittäin terveellisestä ja hyödyllisestä ruoka-aineesta, jotka auttavat ehkäisemään ja hoitamaan munasarjakystia. Molemmat sisältävät tehokkaita ominaisuuksia, jotka taistelevat vapaita radikaaleja vastaan sekä auttavat vähentämään tulehdusprosessia.

Lisäksi niissä on runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita. Syömällä niitä voidaan välttyä ravinnollisilta puutostiloilta sekä vahvistaa immuunijärjestelmää, jotta voidaan ehkäistä kystien ilmenemistä.

Punajuuri

Punajuuri on purppuranpunainen kasvis, joka maistuu makealta. Tämä lääkinnällinen ruoka-aine voi auttaa hoitamaan monia epätasapainotiloja luonnonmukaisesti. Punajuuri on hyvin hyödyllinen kaikkien sellaisten sairauksien kannalta, jotka vaikuttavat vereen, kuten anemiaan, kolesteroliin, korkeaan verenpaineeseen sekä heikkoon verenkiertoon.

Punajuuri sisältää runsaasti sokereita sekä B- ja C-vitamiinia, mutta myös foolihappoa. Punajuuren lehdet sisältävät proteiinia, mineraaleja (sinkkiä, magnesiumia, fosforia, kalsiumia ja rautaa) sekä A-, B- ja C-vitamiinia.

Punajuuren pigmentin ansiosta se voi olla tehokas keino ehkäistä ja hoitaa munasarjakystia. Punajuuren pigmentti sisältää antioksidantteja sekä anti-inflammatorisia ja kemopreventiivisiä yhdisteitä.

Melassi

Melassi on tummaa, paksua ja makeaa nestettä, jota saadaan sokerijuurikkaasta sivutuotteena sokerin valmistuksessa. Sen ravintoaineiden ansiosta melassi on paljon terveellisempää kuin valkoinen sokeri tai teolliset makeutusaineet. Sen maku on hyvin erikoinen ja voimakas, ja se muistuttaa hieman lakritsia.

Melassi sisältää runsaasti kalsiumia, kuparia, rautaa ja kaliumia, kuten myös B-vitamiineja, erityisesti B6-vitamiinia. Mitä tummempaa neste on, sitä enemmän siinä on ravintoaineita. Tämä tieto voi auttaa melassin valinnassa, ja jos mahdollista, kannattaa valita orgaaninen tuote.

Lääkinnällisestä näkökulmasta katsottuna edellä mainitut ravintoaineet sekä runsas määrä aminohappoja ja linolihappoa auttavat taistelemaan kasvaimia vastaan. Tästä syystä melassi onkin perinteinen hoitokeino munasarjakystiin ja yksi parhaimmista tavoista makeuttaa ruokia.

Kotitekoinen hoitokeino munasarjakystiin

Ainekset

 • 7 keskikokoista punajuurta
 • 2 lasillista (480g) melassia
Some figure

Valmistus

 • Pese punajuuret hyvin ja kuori ne.
 • Sekoita punajuuret tehosekoittimessa.
 • Voit halutessasi lisätä 3-4 punajuuren lehteä.
 • Sekoita mehuun melassi ja säilytä purkissa.
 • Sekoita hyvin ennen nauttimista.
 • Säilytä jääkaapissa.

Kuinka nauttia juomaa?

Ota pieni annos (100 ml) punajuurimelassijuomaa seuraavalla tavalla:

 • Tyhjään vatsaan, vähintään puoli tuntia ennen aamupalaa.
 • Puoli tuntia ennen lounasta.
 • Puoli tuntia ennen päivällistä.

Suosittelemme kokeilemaan tätä hoitokeinoa vähintään kahden kuukauden ajan. Se voi olla hyvin tehokas parannuskeino, mutta kannattaa olla kärsivällinen. Voit käydä tarkastuttamassa, mikäli kystat ovat pienentyneet tai kadonneet kokonaan.

Kun munasarjakystia ei enää ole, voit nostaa annosta 2,5 dl:aan, joka nautitaan tyhjään vatsaan, ja jota voi nauttia kausittain ehkäisevänä toimenpiteenä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Alfredo Entrala Bueno. Vitaminas: aspectos prácticos en medicina. Ediciones Díaz de Santos, 1995.
 • Prevention Magazine Health Books. Prevention’s Healing with Vitamins: The Most Effective Vitamin and Mineral Treatments for Everyday Health Problems and Serious Disease. Rodale, 1999.
 • Mario R. Garcia Palmieri. Lo Que Debes Saber Sobre Tu Salud. La Editorial, UPR, 2000.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.