6 yleisintä hedelmättömyyden syytä naisilla

21 maaliskuun, 2019
Hedelmättömyyden parantamiseksi on erittäin tärkeä selvittää ongelman syy ja hoitaa sitä asianmukaisesti. Nykyisin hedelmättömyyttä voidaan onneksi usein hoitaa tehokkaasti.

Hedelmättömyyden määritelmä on kyvyttömyys tulla raskaaksi sen jälkeen, kun on vuoden tai sitä pidemmän aikaa harrastettu suojaamatonta seksiä. Vaikka hedelmällisyys väheneekin naisen iän noustessa, on tärkeää huomioida, että kyse ei ole vain naisten ongelmasta – myös miehet voivat kärsiä hedelmättömyydestä.

Lisäksi on sanottava, että tämä ei ole sama asia kuin steriiliys. On pariskuntia, jotka ovat pystyneet saamaan lapsen apua saatuaan. Arvioidaan, että noin 30 % hedelmättömyydestä johtuu ongelmista naisen kehossa. Nämä häiriöt ovat monenlaisia, ja suurta osaa niistä voidaan hoitaa.

Ensimmäinen ja tärkein askel onkin ongelman syyn määritys. Lääkäri tutkii hedelmättömyyttä naisella usealla tavalla – menetelmiin kuuluvat muun muassa verikokeet, lantion ultraääni- tai röntgentutkimus sekä vatsaontelontähystys.

Hedelmättömyyden syyt naisella

Tavallisimpiin aiheuttajiin kuuluvat seuraavat:

 1. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS)

  6 yleisintä hedelmättömyyden syytä naisilla

PCOS on tila, jossa munasarjat erittävät epänormaalin paljon androgeeneja (mieshormoneja), mikä aiheuttaa usein ongelmaa ovulaation kannalta. Naisella on laajentuneet munasarjat, joissa on monia pieniä kystia.

 1. Endometrioosi

Tämä tila kehittyy, kun kohdun limakalvon solut (kohdun sisäiset solut) kasvavat kohdun ulkopuolella. Endometrioosin aiheuttama vääristyminen naisen anatomiassa voi tukkia tai muuttaa munajohtimien toimintaa. Tämä sitten estää spermaa pääsemästä munasoluun hedelmöittämään sen.

 1. Fibroidit

  fibroidit hedelmättömyyden syynä

Fibroidit ovat syöpää aiheuttamattomia kertymiä kohdussa tai kohdunkaulassa. Joka neljännellä naisella ikävälillä 30-40 on kohdun fibroideja.

Ne voivat aiheuttaa tukkeumia munanjohtimissa, estäen alkiota kiinnittymästä kohdun seinämään ja aiheuttaen siten keskenmemon. Fibroidien vaikutus hedelmällisyyteen riippuu paljolti niiden koosta ja sijainnista.

 1. Varhaiset vaihdevuodet

Tavallista aikaisempi munasarjojen vajaatoiminta on myös varhaisina vaihdevuosina tunnettu ilmiö. Tällöin munasarjat lakkaavat ovuloimasta aikaisemmin kuin tavallisesti. Keskimääräinen ikä vaihdevuosille on 45-55. Muihin häiriöihin kuuluvat kilpirauhasen ongelmat sekä perinnölliset sairaudet.

Naisen ikä on oleellisin asia hänen kyvyssään tulla raskaaksi. Hedelmöittymisen todennäköisyys terveellä pariskunnalla on parhaimmillaan 20-25 % kuukautiskiertoa kohden, ja kun nainen on 35 vuoden iässä, hedelmällisyys alkaa laskea.

40-vuotiaalla naisella on asiantuntijoiden mukaan 8-10 %:n kuukausittainen todennäköisyys tulla raskaaksi. Iässä 43 raskausmahdollisuus on kenties niinkin alhainen kuin 1-3 % kuukautta kohden.

Sen lisäksi että raskauden todennäköisyys laskee iän lisääntyessä, riski keskenmenosta on merkittävästi suurempi, kuten on myös vauvan kromosomipoikkeaman vaara.

 1. Epäsäännölliset kuukautiset

  6 yleisintä hedelmättömyyden syytä naisilla

Epäsäännöllinen kuukautiskierto voi kertoa ovulaatio-ongelmista. Keskimääräinen kierron pituus on 28 päivää, mutta vaihtelua on 25-35 päivän välillä. Kierto riippuu monimutkaisesta hormonien vuorovaikutuksesta, ja mikä tahansa hormonaalinen epätasapaino voi aiheuttaa epäsäännöllisyyttä kuukautisissa. Vaikka epäsäännöllinen kuukautiskierto onkin useimmiten vaaraton ilmiö, on tärkeää tutkia sen syytä.

 1. Selittämätön hedelmättömyys

Arvioidaan, että noin 10 % hedelmättömyydestä ei ole selvitettävissä, myöskään perusteellisen arvioinnin jälkeen.

Hedelmöityshoidot

nainen ei tullut raskaaksi

Kun syy ongelmaan on saatu selville, voidaan suunnitella hoitoa. Vaihtoehdot naisen hedelmättömyyden korjaamiseksi ovat seuraavat:

 1. Ovulaation induktio

Ovulaation induktio eli munarakkulakypsytyshoito käsittää lääkkeiden käytön (munarakkulaa stimuloiva hormoni), jotta voidaan säädellä ovulaatiota ja stimuloida munasarjoja. Ovulaation induktio yhdistetään usein kohdunsisäiseen inseminaatioon. Tässä menetelmässä spermaa laitetaan suoraan naisen kohtuun, jotta hedelmöittymisen mahdollisuutta voidaan lisätä.

 1. Leikkaus

Naisella leikkaus voi usein parantaa mahdollisuutta hedelmöittymisestä, kun syynä ongelmaan on tulehdus, tartunta tai arvet, jotka ovat aiheuttaneet fibroideja, endometrioosia tai muita ongelmia kohdussa.

 1. IVF-hoito

IVF (in vitro fertilization) on valintana silloin, kun mikään muu lääkehoito tai leikkaus ei ole toiminut. Munasolu hedelmöitetään spermalla hautomakoneessa kehon ulkopuolella, ja sitten asiantuntija siirtää alkion kohtuun.

Vaikka hedelmättömyys voikin olla hyvin haastavaa sekä naiselle että hänen kumppanilleen, hyvä uutinen on se, että tehokasta hoitoa on nykyisin tarjolla. Älä siis vaivu epätoivoon!

 • Roupa, Z., Polikandrioti, M., Sotiropoulou, P., Faros, E., Koulouri, A., Wozniak, G., & Gourni, M. (2009). Causes of infertility in women at reproductive age. Health Science Journal.
 • Brugo-Olmedo, S., Chillik, C., & Kopelman, S. (2001). Definition and causes of infertility. Reproductive BioMedicine Online. https://doi.org/10.1016/S1472-6483(10)62193-1
 • Bulletti, C., Coccia, M. E., Battistoni, S., & Borini, A. (2010). Endometriosis and infertility. Journal of Assisted Reproduction and Genetics. https://doi.org/10.1080/00362177985380601
 • Maheshwari, A., Hamilton, M., & Bhattacharya, S. (2008). Effect of female age on the diagnostic categories of infertility. Human Reproduction. https://doi.org/10.1093/humrep/dem431