Logo image
Logo image

Papaijan terveysedut tutkimusten mukaan

4 minuuttia
Papaija on trooppista alkuperää oleva hedelmä, joka sisältää runsaasti eri ravinteita ja antioksidantteja. Kerromme tässä artikkelissa lisää sitä, mitä papaijan terveysedut ovat tutkimusten mukaan.
Papaijan terveysedut tutkimusten mukaan
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Papaija on hedelmä, joka on täynnä voimaa ja jolla on enemmän terveyden kannalta hyödyllisiä ominaisuuksia kuin mitä voisimme ensisilmäykseltä luulla. Osa tieteellisistä tutkimuksista on arvioinut, että papaijan sisältämillä ravintoaineilla ja antioksidanteilla on positiivisia vaikutuksia niinkin monimutkaisiin prosesseihin kuin syöpään, tulehdustiloihin ja ikääntymiseen. Tässä artikkelissa haluamme kertoa sinulle, mitä papaijan terveysedut ovat tutkimusten mukaan. Lue alta lisää!

Miksi papaija on terveydelle niin hyödyllinen hedelmä?

Some figure

Papaijan terveellisistä ravintokomponenteista haluamme nostaa esille erityisesti sen korkean vitamiini- ja kuitupitoisuuden.

C-vitamiini on yksi papaijan parhaimmista ominaisuuksista, sillä annosta kohden se tarjoaa yllättävän 144 prosentin C-vitamiiniannoksen suositeltavasta päivittäisestä saannista. Tämä tekee papaijasta loistavan antioksidantin ruokavalioon sekä stimuloimaan immuunijärjestelmää että taistelemaan vapaita radikaaleja vastaan.

Toinen papaijan sisältämä tärkeä vitamiini on A-vitamiini, jota tarvitaan esimerkiksi terveen ihon, limakalvojen ja näön ylläpitämiseen. Lisäksi se on erityisen tehokas vitamiini ihon pigmenttivirheiden ja maksaläiskien luonnolliseen haalistamiseen.

Lisäksi papaija sisältää folaattia sekä runsain määrin kuitua ja kaliumia. Kuitu ja kalium taas ovat solujen ja elimistön kannalta tärkeitä komponentteja, jotka auttavat kontrolloimaan sykettä ja verenpainetta.

Papaija sisältää jopa 212 eri aminohappoa sekä useita entsyymejä, mukaan lukien niin kutsuttu papaiini. Tällä entsyymillä on vatsaan kohdistuvia tulehduksia ehkäisevä vaikutus, joten sen nauttiminen auttaa tehostamaan ruoansulatuksen normaalia toimintaa ja vähentää vatsaan liittyviä epämukavuuksia, kuten ilmavaivoja, turvotusta ja vatsan liiallista hapokkuutta.

Papaijan ravitsemukselliset ominaisuudet

 • Papaija sisältää runsaasti vettä, sen maku on makea ja se sisältää vain 43 kilokaloria 100 grammaa kohti.
 • Papaija sisältää monipuolisesti B-ryhmän vitamiineja (B1, B2 ja B3), suuren määrän C-vitamiinia sekä A- ja D-vitamiinia.
 • Papaija on tärkeä kuidun lähde.
 • Lisäksi papaija sisältää runsaasti elimistön toiminnan kannalta tärkeitä mineraaleja, kuten natriumia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rautaa, sinkkiä ja jodia.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Papaija, vihreä tee ja aloe vera: ratkaisu vatsan turvotukseen

Papaijan terveysedut tutkimusten mukaan

1. Papaija auttaa ehkäisemään syöpää

Some figure

Papaijan korkeallaC-vitamiinipitoisuudella sekä sen sisältämillä luonnollisilla antioksidanteilla on tärkeä rooli syöpää aiheuttavan kehityksen ehkäisemisessä.

Elintarvikkeet, joissa on runsaasti C-vitamiinia, on liitetty pienempään syövän riskiin. Elintarvikkeissa esiintyvä C-vitamiini auttaa muun muassa parantamaan immuunijärjestelmän toimintaa, alentamaan oksidatiivista stressiä, vähentämään tulehduksia sekä torjumaan ja ehkäisemään syöpää aiheuttavien karsinogeenien muodostumista ja aktivoitumista. On myös viitteitä siitä, että papaijasta löydetyllä karotenoidien ryhmään kuuluvalla lykopeenilla on syöpää vastaan taistelevia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa ehkäisemään erilaisia ​​syöpiä ja hidastamaan kasvainten laajentumista ja levittymistä.

2. Papaija on voimakas luonnon antioksidantti

Hapettavat vauriot ovat riskitekijä ikääntymisen lisäksi monien sairausten, kuten syövän ja sydänsairauksien synnyssä. Papaijasta löytyy myös runsaasti erilaisia ​​antioksidanttiyhdisteitä, lähinnä karotenoideja. Karotenoidit ovat luonnon omia yhdisteitä, jotka toimivat sekä pigmentteinä (elintarvikkeiden keltaiset, punaiset ja oranssit värit) että voimakkaina antioksidantteina ja tärkeänä A-vitamiinin lähteenä.

3. Papaijan terveysedut: se auttaa laskemaan tulehdustiloja

Tulehdus on elimistön luonnollinen mekanismi, jonka avulla se pyrkii suojaamaan meitä bakteerien, virusten tai muiden patogeenien aiheuttamilta infektioilta. Yleisesti ottaen kaikki elintarvikkeet, jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja ja muita luonnon omia yhdisteitä, omaavat tulehduksia vastaan taistelevia ominaisuuksia, suuremmissa tai pienemmässä määrin.

Papaijan sisältämä lykopeeni, muiden karotenoidien tapaan, auttaa laskemaan elimistön tulehdustiloja.

4. Papaija laskee sydänsairauksien riskiä

Jotkut tutkimukset ovat viitanneet siihen, että lykopeeni auttaa vähentämään sydänsairauksien riskiä johtuen siitä, että se kykenee torjumaan vapaiden radikaalien vaikutuksia ja vähentämään oksidatiivista stressiä.

Ja kuten jo aikaisemmin mainitsimme, papaija sisältää myös erittäin suuria määriä C-vitamiinia. C-vitamiini toimii voimakkaana luonnon antioksidanttina ja on myös osoitettu, että se auttaa laskemaan monien kroonisten sairauksien ja sydänsairauksen kehityksen syntyä.

5. Papaija auttaa laskemaan ikääntymisen merkkejä

Some figure

Papaijan sisältämät antioksidantit auttavat ehkäisemään ihon pigmenttivirheiden ja maksaläiskien syntyä sekä ihon ennenaikaista ikääntymistä.

Ikääntyminen on luonnollinen prosessi, joka kehittyy ajan myötä, mutta jota hapettuminen voi auttaa korostamaan. Elintarvikkeet, jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja, kuten tässä tapauksessa papaija, voivat auttaa laskemaan ikääntymisen merkkejä; toisin sanoen esimerkiksi ryppyjä sekä elotonta ja velttoa ihoa, sillä papaijan sisältämät antioksidantit auttavat taistelemaan ikääntymisprosessia nopeuttavaa oksidatiivista stressiä vastaan.

Lisäksi osa tutkimuksista on vahvistanut, että sekä papaijan sisältämä C-vitamiini että lykopeeni parantavat ihon ulkomuotoa ja vähentävät ikääntymisen merkkejä. Myös papaijan ulkoista käyttöä on hyödynnetty erittäin loistavin tuloksin muun muassa haavaumien ja muiden ihovaurioiden paranemiseen.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Löydä 5 huikeaa hyötyä papaijan siemenistä

6. Papaijan terveysedut: se auttaa tehostamaan ruoansulatusta

Some figure

Papaijan sisältämä papaiini toimii ruoansulatukseen päästessään entsyyminä, joka suosii ruoan asianmukaista hajoamista.

On olemassa tieteellisiä todisteita siitä, että papaijan kulutus voi auttaa ehkäisemään ruoansulatusongelmia. Papaijaan perustuvalla kaavalla suoritetussa tutkimuksessa analysoidut koehenkilöt osoittivat ruoansulatushäiriöihin liittyvien oireiden, kuten turvotuksen tai ilmavaivojen, paranemista nimenomaan papaiinipitoisuuden ansiosta, joka on, kuten jo tiedämme, ruoansulatusta ja ruoan asianmukaista hajoamista edistävä aine.

Vasta-aiheet

Kaikista eduistaan ​​huolimatta on tiettyjä tilanteita, joissa papaijan nauttimista ei suositella:

 • Jos sinulla on usein ruoansulatukseen liittyviä ongelmia.
 • Jos sinulla on ripuli.
 • Jos käytät diureetteja eli nesteenpoistoon suunnattuja lääkkeitä.
 • Jos sinulla on munuaiskiviä.

Lopuksi, papaijan säännöllinen nauttiminen on erinomainen ja herkullinen tapa torjua erilaisia sairauksia, kuten syöpää tai sydänsairauksia, ja tutkimuksetkin ovat sen osoittaneet. Voit lisätä sitä ruokavalioosi haluamallasi tavalla: tuoreena ja luonnollisena, mehuina tai smoothieena tai vaikkapa lisukkeeksi salaattiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
 • Liu H., Hu M., Wang Q., Cheng L., Zhang Z., Role of papain like cysteine proteases in plan developmetn. Front Plant Sci, 2018.
 • Ning Jiang L., Bin Liu Y., Hui Li B., Lycopene exerts anti inflammatory effect to inhibit prostate cancer progression. Asian J Androl, 2018. 21 (1): 80-85.
 • Cheng HM., Koutsidis G., Lodge JK., Ashor A., et al., Tomate and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: a systematic review and meta analysis. Atherosclerosis, 2017. 257: 100-108.
 • Muss C., Mosgoeller W., Endler T., Papaya preparation (Caricol) in digestive disordeers. Biogenic Amines, 2012.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.