Logo image
Logo image

Porkkanoiden terveyshyödyt

2 minuuttia
Porkkanoiden kohtuullinen kulutus voi parantaa verenkiertoa ja vähentää verenpainetta. Niiden terveyshyödyt ovat siis erinomaiset yleisesti sydämen terveyden parantamisen kannalta.
Porkkanoiden terveyshyödyt
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Porkkanat ovat aivan yhtä terveellisiä ja herkullisia keitettyinä kuin raakoinakin. Porkkanoiden terveyshyödyt ovat lukuisat. Jos mietit mitä terveyshyötyjä tämä oranssi kasvis voi tarjota sinulle, jatka lukemista!

Porkkanan ravintoarvot

Porkkanat ovat täynnä beetakaroteenia, joka antaa tälle kasvikselle sen oranssin värin. Lisäksi ne sisältävät A-, C-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9, E- ja K-vitamiinia, koliinia sekä mineraaleja kuten kaliumia, magnesiumia, rautaa, kalsiumia ja fosforia.

Tämä kasvis koostuu pääosin hiilihydraateista. Se on myös hyvä ravintokuitujen lähde, eikä se sisällä mitään tyydyttyneitä rasvoja tai kolesterolia.

Porkkanoissa on myös hyvin vähän kaloreita – 100 g sisältää vain 40 kaloria. Tästä syystä ne ovat hyvä ja terveellinen vaihtoehto mihin vain tasapainoiseen ruokavalioon.

Porkkanoiden lukuisat terveyshyödyt

Some figure

Porkkanat antavat antioksidantteja keholle

Porkkanat sisältävät suuren määrän antioksidantteja, kuten A-vitamiinia, joka auttaa pitämään kehon terveenä. Lisäksi ne vähentävät myös sydänsairauksien ja tiettyjen syöpäsairauksien (kuten paksusuoli-, suu- ja keuhkosyövän) riskiä.

Ne sisältävät myös fytoravinnetta nimeltä falkarinoli, joka on tehokas antioksidantti.

Porkkanoilla on myös positiivisen vaikutus näköön, varsinkin kun on kyse pimeänäön parantamisesta. Se johtuu siitä, että porkkanoiden sisältämä beetakaroteeni ja A-vitamiini auttavat verkkokalvon soluja toimimaan kunnolla.

Lue myös: Helpot, puhdistavat porkkanasmoothiet

Porkkanat auttavat vähentämään verenpainetta

Some figure

Tällä kasviksella on positiivinen vaikutus verenpaineeseen.

Tämä kasvis auttaa myös säätelemään verenkiertoa ja varmistamaan, että sydämellä ja keuhkoilla on riittävästi ravintoaineita oikeanlaisen toiminnan takaamiseksi.

Porkkanat vähentävät myös sydän- ja verisuonitautien riskiä ja auttavat alentamaan verenpainetta. Tämä johtuu siitä, että kalium vähentää natriumin vaikutusta ja saa verisuonien seinämät lievittämään jännitystä.

Lue myös: Porkkanan terveyshyödyt, jotka yllättävät sinut

Älä liioittele porkkanoiden syömisessä

Vaikka porkkanoiden terveyshyödyt ovatkin lukuisat, voi niiden liiallinen kulutus johtaa negatiivisiin sivuvaikutuksiin.

Yksi esimerkki tästä on sairaus nimeltä karotenoosi, jossa kämmenet, jalat ja muut kehon ihoalueet muuttuvat oranssin tai keltaisen värisiksi. Tämä johtuu veren suuresta karoteenipitoisuudesta. Sairaus itsessään on kuitenkin harmiton, joten vähennä vain porkkanoiden kulutusta sen parantamiseksi.

Toinen liiallisten porkkanoiden syömisen aiheuttama ongelma on se, että kun ihminen saa A-vitamiinia liikaa pitkällä aikavälillä, saattaa hän kokea pahoinvointia, huimausta, oksentelua ja päänsärkyä.

Jos tällaisen ihmisen A-vitamiinikulutus ei vähene, voi se johtaa A-vitamiinimyrkytykseen. Kyseessä on erittäin vakava sairaus, jonka aiheuttaa vitamiinin kertyminen maksaan myrkyllisen määrän verran ja se vaatii lääkinnällistä hoitoa.

A-vitamiinimyrkytys syntyy kuitenkin harvoin vain A-vitamiinia sisältämän ruoan syömisestä. Yleensä tähän sairauteen vaadittavan A-vitamiinitason saavuttamiseen tarvitaan lisäravinteita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Eliassen AH, Hendrickson SJ, Brinton LA, Buring JE, Campos H, Dai Q, Dorgan JF, Franke AA, Gao YT, Goodman MT, Hallmans G, Helzlsouer KJ, Hoffman-Bolton J, Hultén K, Sesso HD, Sowell AL, Tamimi RM, Toniolo P, Wilkens LR, Winkvist A, Zeleniuch-Jacquotte A, Zheng W, Hankinson SE. Circulating carotenoids and risk of breast cancer: pooled analysis of eight prospective studies. J Natl Cancer Inst. 2012 Dec 19;104(24):1905-16.
  • Age-Related Eye Disease Study Research Group, SanGiovanni JP, Chew EY, Clemons TE, Ferris FL 3rd, Gensler G, Lindblad AS, Milton RC, Seddon JM, Sperduto RD. The relationship of dietary carotenoid and vitamin A, E, and C intake with age-related macular degeneration in a case-control study: AREDS Report No. 22. Arch Ophthalmol. 2007 Sep;125(9):1225-32.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.