Porkkanoiden terveyshyödyt

03 marraskuu, 2019
Porkkanoiden kohtuullinen kulutus voi parantaa verenkiertoa ja vähentää verenpainetta. Niiden terveyshyödyt ovat siis erinomaiset yleisesti sydämen terveyden parantamisen kannalta.

Porkkanat ovat aivan yhtä terveellisiä ja herkullisia keitettyinä kuin raakoinakin. Porkkanoiden terveyshyödyt ovat lukuisat. Jos mietit mitä terveyshyötyjä tämä oranssi kasvis voi tarjota sinulle, jatka lukemista!

Porkkanan ravintoarvot

Porkkanat ovat täynnä beetakaroteenia, joka antaa tälle kasvikselle sen oranssin värin. Lisäksi ne sisältävät A-, C-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9, E- ja K-vitamiinia, koliinia sekä mineraaleja kuten kaliumia, magnesiumia, rautaa, kalsiumia ja fosforia.

Tämä kasvis koostuu pääosin hiilihydraateista. Se on myös hyvä ravintokuitujen lähde, eikä se sisällä mitään tyydyttyneitä rasvoja tai kolesterolia.

Porkkanoissa on myös hyvin vähän kaloreita – 100 g sisältää vain 40 kaloria. Tästä syystä ne ovat hyvä ja terveellinen vaihtoehto mihin vain tasapainoiseen ruokavalioon.

Porkkanoiden lukuisat terveyshyödyt

porkkanat kasvamassa

Porkkanat antavat antioksidantteja keholle

Porkkanat sisältävät suuren määrän antioksidantteja, kuten A-vitamiinia, joka auttaa pitämään kehon terveenä. Lisäksi ne vähentävät myös sydänsairauksien ja tiettyjen syöpäsairauksien (kuten paksusuoli-, suu- ja keuhkosyövän) riskiä.

Ne sisältävät myös fytoravinnetta nimeltä falkarinoli, joka on tehokas antioksidantti.

Porkkanoilla on myös positiivisen vaikutus näköön, varsinkin kun on kyse pimeänäön parantamisesta. Se johtuu siitä, että porkkanoiden sisältämä beetakaroteeni ja A-vitamiini auttavat verkkokalvon soluja toimimaan kunnolla.

Lue myös: Helpot, puhdistavat porkkanasmoothiet

Porkkanat auttavat vähentämään verenpainetta

porkkanoiden terveyshyödyt verenpaineen kannalta

Tällä kasviksella on positiivinen vaikutus verenpaineeseen.

Tämä kasvis auttaa myös säätelemään verenkiertoa ja varmistamaan, että sydämellä ja keuhkoilla on riittävästi ravintoaineita oikeanlaisen toiminnan takaamiseksi.

Porkkanat vähentävät myös sydän- ja verisuonitautien riskiä ja auttavat alentamaan verenpainetta. Tämä johtuu siitä, että kalium vähentää natriumin vaikutusta ja saa verisuonien seinämät lievittämään jännitystä.

Lue myös: Porkkanan terveyshyödyt, jotka yllättävät sinut

Älä liioittele porkkanoiden syömisessä

Vaikka porkkanoiden terveyshyödyt ovatkin lukuisat, voi niiden liiallinen kulutus johtaa negatiivisiin sivuvaikutuksiin.

Yksi esimerkki tästä on sairaus nimeltä karotenoosi, jossa kämmenet, jalat ja muut kehon ihoalueet muuttuvat oranssin tai keltaisen värisiksi. Tämä johtuu veren suuresta karoteenipitoisuudesta. Sairaus itsessään on kuitenkin harmiton, joten vähennä vain porkkanoiden kulutusta sen parantamiseksi.

Toinen liiallisten porkkanoiden syömisen aiheuttama ongelma on se, että kun ihminen saa A-vitamiinia liikaa pitkällä aikavälillä, saattaa hän kokea pahoinvointia, huimausta, oksentelua ja päänsärkyä.

Jos tällaisen ihmisen A-vitamiinikulutus ei vähene, voi se johtaa A-vitamiinimyrkytykseen. Kyseessä on erittäin vakava sairaus, jonka aiheuttaa vitamiinin kertyminen maksaan myrkyllisen määrän verran ja se vaatii lääkinnällistä hoitoa.

A-vitamiinimyrkytys syntyy kuitenkin harvoin vain A-vitamiinia sisältämän ruoan syömisestä. Yleensä tähän sairauteen vaadittavan A-vitamiinitason saavuttamiseen tarvitaan lisäravinteita.

  • Infoagro. El cultivo de la zanahoria. Oleaginosos: 38-41. 1992.
  • TeenHealth FN. Información nutricional. From Nemours. 2013.
  • Sun, T., Simon, P. W., & Tanumihardjo, S. A. (2009). Antioxidant phytochemicals and antioxidant capacity of biofortified carrots (Daucus carota L.) of various colors. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf9001044
  • Punja, Z. K., Jayaraj, J., & Wally, O. (2007). Carrot. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-36752-9_15