Logo image
Logo image

Paluu yhteen eksän kanssa - hyvä vai huono asia?

3 minuuttia
Oletko koskaan miettinyt paluuta yhteen eksän kanssa? Ehkä ero on ollut sinulle hankala, etkä osaa ajatella elämääsi ilman entistä kumppaniasi, etkä halua astua mukavuusalueesi ulkopuolelle. Paluu yhteen voi olla helppo vaihtoehto, mutta se voi estää sinua nauttimasta merkityksellisistä, toimivista suhteista, joita tulevaisuudella olisi tarjottavanaan.
Paluu yhteen eksän kanssa - hyvä vai huono asia?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Joskus parisuhde hajoaa erimielisyyksistä, paineista tai silkasta yhteensopimattomuudesta. Joissain tapauksissa eronneet kumppanit palaavat yhteen, joskus silkasta mukavuudenhalusta. Onko paluu yhteen eksän kanssa hyvä idea?

Tämä riippuu pitkälti henkilökohtaisesta elämäntilanteesta ja siitä, miksi erositte alkujaan. Onko suhdetta syytä elvyttää, jos kaikki ne asiat, joiden takia päädyitte eroon ovat vielä ilmassa? Yhteen palaaminen yksinäisyydestä tai mukavuudenhalusta on aina huono idea.

Suositeltua lukemista: Voiko parisuhde pelastua, jos toinen lupaa muuttua?

Mitkä asiat saavat sinut palaamaan yhteen eksän kanssa?

Some figure

Joskus ero voi johtua lapsellisista erimielisyyksistä ja eroista kumppaneiden välillä, joihin he eivät pystyneet löytämään ratkaisua yhdessä ollessaan. Tällaisessa tapauksessa yhteenpaluu ei välttämättä ole mahdotonta, jos kumpikin osapuoli pystyy hyväksymään kumppanin puutteet ja piirteet, ja arvostaa heitä juuri sellaisena kuin he ovat. Tämä antaa mahdollisuuden tutkailla parisuhdetta uudesta näkökulmasta.

Joskus tilanne on paljon monimutkaisempi, etenkin jos kuvassa on valheita ja luottamuksen pettämistä. Tällöin on tärkeää että anteeksianto ja rakkaus ovat etusijalla: jos haluat antaa kumppanillesi toisen mahdollisuuden, sinun tulee päästää irti kaunoista, muutoin yhteenpaluu voi olla silkka katastrofi.

Lue seuraavaksi: Miksi erosta on niin vaikeaa päästä ylitse?

Some figure

Joskus suhteelle haluaa antaa toisen mahdollisuuden lasten takia. Ajatus saattaa tuntua sen arvoiselta, mutta et todellisuudessa halua palata yhteen kumppanin kanssa ja teet sen vain lasten tähden. On tärkeää, että päätös uudesta yrityksestä tulee sinulta itseltäsi, ei pelkästään velvollisuudentunteesta.

Monet pariskunnat päätyvät takaisin yhteen, sillä he pelkäävät että menettävät jotain suurta erotessaan. He eivät halua miettiä “mitä jos” vuosikymmenien ajan, vaan haluavat todella yrittää toimiiko suhde.

Jos haluat palata takaisin yhteen eksäsi kanssa, on tärkeä tietää mitä odotat suhteelta ja oletko valmis uhraamaan suhteen eteen, ja mikä tärkeintä, onko kumppanisi valmis samoihin uhrauksiin. Jos olette kumpikin tietoisia siitä, mitä suhteen ylläpitäminen vaatii ja miten voitte muuttaa itseänne tehdäksenne suhteesta toimivan, voitte yrittää uudelleen.

Yhteenpaluun varjopuolet

1. Asiat ovat muuttuneet pysyvästi

Some figure

Ehkä suhde päättyi uskottomuuteen, jolloin luottamus on särkynyt kokonaan. Asiat eivät voi koskaan palata entiselleen. Voitte yrittää kaikkenne, mutta tämä syvä haava on ja pysyy.

Jos palaatte yhteen tällaisen kokemuksen jälkeen, saatatte päätyä vain tappelemaan ja pettymään uudelleen ja uudelleen. Toiveesi eivät täyty, eikä suhdetta voi palauttaa entiselleen, joten sinun on tärkeä miettiä, haluatko todella altistaa itsesi kaikelle sille tuskalle. Olisiko helpompi vain jatkaa eteenpäin ja etsiä uusi kumppani, johon voit luottaa?

2. Yhteenpaluu voi estää sinua kasvamasta

Kun palaat yhteen eksän kanssa, otat askeleen taaksepäin. Olet yrittänyt kaikkesi, eikä suhteella ole tulevaisuutta, mutta jatkat yrittämistä silti.

Samalla jäät paitsi tilaisuuksista tavata uusia ihmisiä. Suljet mahdollisuuden oven ja sidot itsesi suhteeseen, joka kuuluu menneisyyteen. Ehkä pelkäät muutosta ja tuntematonta, tai ehkä pelkäät, ettet kelpaa kenellekään muulle. Tällaisten pelkojen pohjalle ei voi rakentaa toimivaa suhdetta, ja samalla jäät paitsi todellisesta, ravitsevasta rakkaudesta.

3. Yhteenpaluun aiheuttama kipu

Suhteet päättyvät johtuen konflikteista ja vaikeuksista, joita voi olla vaikeaa kohdata. Jos joudut antamaan anteeksi asioita, jotka satuttavat sinua liikaa ja yrität pelastaa suhteen, kun sinun tulisi päästää siitä irti voi johtaa kaunoihin ja vihaan, sekä syvään onnettomuuteen.

4. Älä tule riippuvaiseksi toisesta

Some figure

Joskus päädymme takaisin yhteen eksän kanssa huonosta itseluottamuksesta ja riippuvaisuudesta. Uskottelet itsellesi, ettei kukaan muu huoli sinua tai pysty rakastamaan sinua. Et luota omaan viehätysvoimaasi tai kykyysi pitää toisen ihmisen mielenkiintoa yllä. Tunnet olosi täyttymättömäksi ilman suhdetta ja jos et löydä uutta kumppania eron jälkeen, tarraudut eksääsi.

Lue seuraavaksi: 5 suurinta virhettä, jotka läheisriippuvaiset ihmiset tekevät

Eksän kanssa yhteenpaluu on suuri päätös, joka tulee punnita tarkkaan. Se ei tule olemaan helppoa, ja syyt joiden takia erositte ovat tärkeitä.

Kunhan et kanna kaunoja, et kaipaa kostoa tai palaa yhteen yksinäisyydestä, voitte yrittää uudelleen. Ken tietää, yhteenpaluu voi olla paras tekemäsi päätös, sillä joskus ero selkiyttää, miten tärkeä ja upea kumppani meillä onkaan ja miten paljon heitä arvostat.

Kunhan teet sen oikeista syistä, voi yhteenpaluu olla toimiva ratkaisu.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gottman, John M. Siete reglas de oro para vivir en pareja: Un estudio exhaustivo sobre las relaciones y la convivencia. Debolsillo, 2012.
  • Guzmán, Mónica, and Paula Contreras. “Estilos de apego en relaciones de pareja y su asociación con la satisfacción marital.” Psykhe (Santiago) 21.1 (2012): 69-82.
  • Puget, Janine, and Isidoro Berenstein. Psicoanálisis de la pareja matrimonial. Buenos Aires: Paidós, 1988.
  • Rivera, Diana, Constanza Cruz, and Catalina Muñoz. “Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: el rol del apego, la intimidad y la depresión.” Terapia psicológica 29.1 (2011): 77-83.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.