Halvaantunut parisuhde – kuinka liikkua eteenpäin?

14 helmikuun, 2019
Halvaantunut parisuhde on sellainen, jossa tunnet olevasi kuin vangittuna joko oman mukautumisesi vuoksi tai siksi, että pelkäät kohdata todellisuuden. Ole tällöin vahva ja löydä onnellisuutesi.

Oletko joskus hukannut itsesi halvaannuttavaan parisuhteeseen? Tällä tarkoitamme sellaista sidettä, joka saa sinut jumiin – parisuhde ei mene taaksepäin, mutta se ei myöskään liiku eteenpäin. Halvaantunut parisuhde on sitä tyyppiä, että se tuhoaa ihmisen sisältä ja ulkoa.

Tämän kaltainen side saa sinut pohjalle, sillä se vetää sinut tilaan, jossa tunnet itsesi kyvyttömäksi liikkua. Tällöin vaikuttaa siltä, että kaikki elämässäsi pysähtyy, ja odotat jotakin sellaista, mikä ei koskaan tule tapahtumaan.

Et tällaisessa suhteessa ollessasi ymmärrä, kuinka tärkeää on olla itsevarma näissä tilanteissa. Sinun täytyy olla tietoinen tarpeistasi, ja sinun tulee arvostaa itseäsi sekä olla pelkäämättä toisesta ihmisestä irti päästämistä.

Mutta miksi ihminen niin usein sitten pelkää toimia oikealla tavalla ollessaan tällaisessa suhteessa?

Seuraavassa selitämme millainen on halvaantunut parisuhde, sekä annamme neuvoja tilanteen ratkaisemiseksi parhaalla tavalla.

 

mies lähti ja tuli ero

Halvaantunut parisuhde osana omaa elämää

Jos olet tällaisessa tilanteessa, muista että kukaan ei ole pakottanut sinua hukkaamaan itseäsi parisuhteeseen tällä tavalla. Yhdellä tai toisella tavalla olet kuitenkin hyväksynyt sellaisen suhteen joka vajoaa alaspäin, kunnes tilanne on se, että on mahdotonta enää tulla ylös.

Haluatko tietää, minkä tyyppisiä halvaannuttavia parisuhteita on olemassa? Seuraavassa kerromme lisää.

”Olemmeko pari vai ystäviä?”

Pelko ja huonot kokemukset menneisyydessä estävät joskus ihmistä puhumasta avoimesti parisuhteessa. Tämä saa aikaan epäilyksiä ja sen, että et tiedä kuinka toimia tai liikkua eteenpäin.

Tässä ei ole kyse suhteen luokittelusta vaan siitä, että sinun tulee tietää mitä tapahtuu, jotta voisit toimia tilanteen vaatimalla tavalla.

”En voi elää ilman sinua.”

Psyykkinen riippuvaisuus toisesta ihmisestä on yksi kaikkein vakavimmista ongelmista nykypäivän ihmissuhdemaailmassa.

Jos etsit ahdistuneesti ihmistä joka antaisi sinulle tunteen siitä että et ole yksin ja joka mahdollistaisi sinun onnellisuutesi, ongelmanasi voi olla tunnetason riippuvaisuus.

”En halua enää olla kanssasi, mutta en pääse eroon tottumuksestani, enkä voi jättää sinua.”

Moni suhde kestää kauan huolimatta siitä, että pariskunta ei halua enää olla yhdessä.

Näin käy silloin, kun ihminen tottuu siihen, että on yhdessä toisen kanssa ja kun hän pelkää itsensä vapaaksi riuhtaisemista. Tämä tilanne estää ihmistä liikkumasta eteenpäin.

Lue aiheesta lisää: Tunne-elämän kypsyys on epätäydellisyyden hyväksymistä

 

katkera hali

Ihmissuhteet, jotka saavat sinut halvaantumaan

Yllä kuvaamamme kolme tilannetta ovat kaikki todellisia ja myös yleisempiä kuin uskoisitkaan. Ensimmäinen niistä on kuitenkin se kaikkein tärkein sen kannalta, mihin kannattaisi kiinnittää huomiota.

Ei ole mitään huonompaa kuin sellainen suhde – olipa se minkälainen suhde tahansa – jossa et tiedä, mikä on kyseessä.

Jos et tiedä, oletko pari- vai ystävyyssuhteessa, kuinka tulisi sitten toimia? Viestintä on hyvin tärkeää, mutta tämän tyypin halvaantunut parisuhde tarkoittaa sitä, että toinen osapuoli pelkää.

Ehkäpä hän on tullut menneisyydessään haavoitetuksi, tai ehkä hänellä vain on erilaiset tavoitteet.

Surullista kyllä, toinen osapuoli tulee loukkaantumaanmikäli on sellaisia odotuksia jotka luodaan ”epäaidossa” parisuhteessa ja jotka eivät luultavasti tule täyttymään.

Toiseksi kuvaamassamme tilanteessa sen sijaan (tämä on yksi kaikkein vaarallisimmista tyypeistä), ihmisen onnellisuudesta tulee lopulta toisen osapuolen taakka. Tällainen suhde saattaa olla yksi kaikkein vaikeimmista eroon pääsemisen kannalta.

Ongelmana tällöin ei ole itse suhde, vaan se tapa jolla kumppaniin suhtaudutaan. Kyseessä on riippuvuus, joka syntyy tunnetason puutteista, peloista ja traumoista. Toisesta ihmisestä riippuvaisena oleminen on yksi pahimmista asioista, joita suhteessa voi käydä. Et tällöin mene eteenpäin, ja eksyt tuhoisaan tilanteeseen, jossa yrität peittää omat tarpeesi.

Joskus ihminen sekoittaa rakkauden tarpeeseen.

Lue aiheesta lisää: Yksin parisuhteessa – tuhoisa tilanne

 

epätoivoinen nainen

Opettele päästämään irti

Nämä kaikki parisuhteet ovat samanlaisia eräällä tapaa: niissä on pelkoa irti päästämisestä.

Näin käy myös silloin, kun suhteessa on epäilyksiä sitä koskien mikä suhteen tila on, sillä tällöin on yksipuolinen toivo siitä, että suhteesta tulee jotakin.

Tätä tapahtuu etenkin pitkäaikaisissa suhteissa, jolloin tottumus estää ihmistä tekemästä omia päätöksiään ja lähtemästä eri suuntaan kumppanin kanssa.

Kaikkein tuhoisin asia halvaantuneessa parisuhteessa on kuitenkin se, että et tällöin salli itsellesi löytää sellaista ihmistä, jonka kanssa voisit todella olla onnellinen.

Lue aiheesta lisää: 5 suhdetta, jotka voivat pilata parisuhteesi

 

nainen puhaltaa poltettua kirjaa

Irti päästäminen on vaikeaa, ja mitä vanhemmaksi muutut, sitä vaikeampaa siitä tulee. Yksin jäämisen pelko ja ajatus siitä että et koskaan tule löytämään kumppania, saavat sinut tyytymään.

Oletko itse joskus ollut sellaisessa parisuhteessa, jossa olet tuntenut itsesi ”halvaantuneeksi”?