Logo image
Logo image

Yksin parisuhteessa - tuhoisa tilanne

3 minuuttia
Jos tunnet itsesi yksinäiseksi kumppanisi kanssa, se on sinulle tuhoisaa, ja tämä tuho tapahtuu pikkuhiljaa. Pakene tällaisesta tilanteesta, jotta elämäsi voisi olla terveempää ja nautittavampaa.
Yksin parisuhteessa - tuhoisa tilanne
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

On olemassa eräs lause, jota olemme aina pitäneet hyvin tärkeänä, vaikka emme olekaan koskaan käsitelleet kovin syvällisesti sen merkitystä: “on parempi olla yksin kuin huonossa seurassa”.

Tämä on selkeä viittaus sellaiseen tilanteeseen, kun olet yksin siitä huolimatta, että olet parisuhteessa. Tällainen suhde on ehkäpä kaikkein pahimman tyyppinen.

Lue lisää aiheesta: Tyhjät sanat – pysy erossa huijareista

Kun sinulla ei ole kumppania, saatat tuntea pelkoa ja jopa kauhua, mutta kuvittelepa sellainen tilanne, että olet parisuhteessa jonkun kanssa, ja siitä huolimatta tunnet olosi yksinäiseksi.

Kyseessä on tilanne, joka on tavallisempi kuin luulet. Ongelma syntyy siitä, että ihminen päättää olla ratkaisematta asiaa.

Kun olet yksin parisuhteessa

Some figure

Jos olet yksinäinen kumppanisi kanssa, sinulla saattaa olla voimakas tunne tyhjyydestä, joka tulee sisältäsi. Sinusta tuntuu ehkä myös siltä, että tätä tyhjyyttä on mahdotonta poistaa, sillä olethan parisuhteessa!

Kyllä, on tietysti niin, ettet käytännössä ole yksin – ainakaan fyysisesti. Mutta se että joku on vierelläsi, ei tarkoita sitä että hän olisi kanssasi henkisesti ja tunteellisesti.

On tärkeää kiinnittää huomiota niihin merkkeihin, jotka varoittavat sinua siitä, että et ole niin läheinen kumppanisi kanssa kuin luulet:

  • Kumppanisi ei kuuntele sinua eikä kiinnitä huomiota mihinkään, mitä sanot. Ehkäpä hän teeskentelee kuuntelevansa, mutta tiedät, että hän ei niin tee. Hän yllättyy, kun hän vastaa väärin kysymyksiisi.
  • Olet saanut hänet kiinni valheesta. Hän ei kiinnitä sinuun huomiota.
  • Tämä saa sinut tuntemaan olosi huonommaksi, ja ehkäpä niin, että et ole tietoinen tilanteesta (ja alat toistaa samaa oikeuttaaksesi asian).
  • Sen sijaan että hän rohkaisisi sinua, motivoisi sinua tavoittelemaan unelmiasi tai ryhtymään niihin hulluuksiin jotka mielessäsi ovat, hän yrittää saada sinut jättämään kaiken tällaisen humpuukin sivuun.
  • Onko syy aina sinun? Kumppanin tulisi tukea sinua, ei upottaa sinua surkeuteen.
  • Ehkä olet ollut jossain asiassa väärässä, mutta se ei tarkoita sitä, että rinnallasi olevan ihmisen tulisi syyttää sinua ja jättää sinua yksin vahingon kanssa, pesten omat kätensä tilanteesta.

Lue lisää aiheesta: 5 merkkiä siitä, että olet jo täysinäinen nainen

Some figure

Alatko ymmärtää, että kumppanisi on itsekäs? Epäilemättä, mutta kyseessä on hyvin tavallinen persoonallisuustyyppi, ja sinun tulisi ottaa etäisyyttä tällaisesta ihmisestä, jos alat tuntea olevasi yksin parisuhteessa.

Se ihminen, joka rinnallasi tällaisessa suhteessa on, ei arvosta sinua, ei välitä sinusta eikä tue sinua ehdoitta. Olet sellaisen kumppanin kanssa, joka ei tarjoa sinulle laatuaikaa, ja se sattuu.

Yksin parisuhteessa: psyykkiset haavat

Et tällöin tunne oloasi vain surulliseksi, hylätyksi ja pettyneeksi. Yksinäisyys parisuhteessa saattaa luoda suuret seuraukset ihmisen hyvinvoinnille ajan kuluessa.

Mietipä sitä tosiasiaa, että kyseessä on samanlainen tilanne kuin jos olisit myrkyllisen ihmisen kanssa suhteessa. Hän ottaa sinulta ja kuluttaa sinua, kunnes sinusta itsestäsi ei ole enää mitään jäljellä.

Äkillisesti alat sitten saada ahdistuskohtauksia ja masennusta. Miksi näin käy? Vastaus on siinä ihmisessä, jonka edelleen pidät rinnallasi.

Suuri vaikeus tässä koskee sitä, että sinun tulisi jättää tilanne. Jotenkin itsetuntosi on laskenut yhä enemmän, kunnes alat tuntea itsesi syylliseksi siihen, mitä on tapahtunut. Syytät itseäsi jopa omasta yksinäisyyden tunteestasi.

Alat yrittää kaikkesi, jotta saisit aikaan tunnetason yhteyden kumppaniisi ja jotta voisit tehdä parisuhteestasi voimakkaamman ja terveemmän. Alat pelätä, että kumppanisi jättää sinut, sillä et ole pystynyt ratkaisemaan asioita.

Some figure

Lue lisää aiheesta: Tunne-elämän epävakaus: kun jokainen päivä on erilainen

Kehität tunnetason riippuvuuden, ja sitten epätasapaino teidän kahden välillä tulee selkeämmäksi.

Olet lakannut olemasta oma itsesi ja olet menettänyt voimasi taistellessasi mahdotonta taistelua. Jos kumppanisi saa sinut tuntemaan olosi yksinäiseksi, älä syytä itseäsi – syy ei ole sinun, vaan kumppanisi.

Valitse yksinolo

Jos olet siinä pisteessä, että olet juuri ymmärtämässä kaiken mitä suhteessasi tapahtuu, pyydä apua. Sillä ei ole väliä, haetko avuksesi ystävän, perheenjäsenen vai ammattilaisen. Et pääse pois tästä tilanteesta ilman ihmisiä, jotka todella tukevat sinua.

Kun olet sitten jättänyt kyseisen ihmisen taaksesi, vaali yksinoloasi. Hae siis oman itsesi kanssa oloa – valitse se.

Tämä tulee olemaan terveellistä yksinoloa, jolloin löydät itsesi ja turvallisuuden omassa itsessäsi.

Vaikka oletkin saattanut aiemmin olla peloissasi, nyt tiedät, että tämän tyyppinen yksinäisyys on parempaa kuin se, minkälaiseksi kumppanisi aikoinaan olosi teki.

Some figure

Lue aiheesta lisää: 3 tavallisinta masennuksen aiheuttajaa

Elämääsi tulee vielä astumaan moni sellainen ihminen, joka tekee olosi epävakaaksi. Et saa kuitenkaan unohtaa sitä, että tällaiset ihmiset ovat sinulle myös testi.

Nämä kokemukset tulevat opettamaan sinua, ja ne auttavat sinua tulemaan vahvemmaksi. Näin ei ole käynyt turhan takia – näin ei tule käymään enää uudelleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.