3 tavallisinta masennuksen aiheuttajaa

Masennusta vastaan tulee taistella kaikilla tavoilla. Se täytyy saada hallintaan, jotta se ei dominoisi elämää, ja tämä edellyttää yleisimpien masennuksen syiden tuntemusta.
3 tavallisinta masennuksen aiheuttajaa

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Masennus on hyvin tunnettu sairaus, ja siitä kärsii suuri määrä ihmisiä. Tämä häiriö aiheuttaa vakavia ongelmia. Masennuksen vuoksi ihminen ei voi elää normaalia elämää.

Pessimismi, elämänhalun puute ja mielialan vaihtelut ovat eräitä asioita, joita masennuksen kanssa kamppailevilla ilmenee.

Älä koskaan sekoita surua masennukseen – toinen näistä on ohimenevää, kun taas toinen kestää pitkän aikaa.

Mutta miksi niin moni kärsii masennuksesta? Onko se geneettinen asia? Vai ovatko kyseessä tunteet ja tunnetason herkkyys?

Tällä kertaa katsomme kolmea tavallisinta syytä siihen, miksi niin moni kärsii masennuksesta jossakin vaiheessa elämäänsä.

Tavallisimmat masennuksen aiheuttajat

1. Perintötekijät syynä masennukseen

Geeneillä on paljon merkitystä sen kannalta, kehittyykö ihmiselle Alzheimerin taudin tai syövän kaltaisia sairauksia, mutta masennuksellakin on paikkansa tällä listalla.

Jos joku lähisuvussasi tai kaukaisempikin sukulaisesi on kärsinyt masennuksesta, sinulla on normaalia korkeampi mahdollisuus saada tämä sairaus jossakin vaiheessa elämääsi.

suku masennuksen aiheuttaja

Tavallisesti on niin, että mitä lähempää sukua masennuksesta kärsinyt sinulle on, sitä todennäköisempää sen ilmeneminen itselläsi on.

Näyttää siltä, että meillä ihmisillä on olemassa geneettinen taipumus sellaisten tautien kehittymiselle joita sukulaisillamme on ollut, ja masennus ei ole tässä poikkeus. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tulet ehdottomasti sairastumaan masennukseen jos sukulaisellasikin on ollut se. Olet vain alttiimpi kuin joku sellainen, jonka perheessä ei ole ollenkaan taipuvaisuutta kyseiseen sairauteen.

2. Fysiologia – onko se kaikki kaikessa?

Psykologien lähestymistavan vastaisesti psykiatrit keskittyvät paljon enemmän lääkeratkaisuihin mielenterveysongelmien hoidossa, sillä usein on olemassa fysiologisia tekijöitä, jotka saavat nämä ongelmat ilmenemään.

Masennusta koskien serotoniini on syyllinen tekijä. Se on välittäjäaine, joka saattaa aiheuttaa masennusta, jos se ei toimi oikealla tavalla.

Serotoniini ei liity ainoastaan masennukseen, vaan myös ahdistukseen, joka on läheisesti yhteydessä masennukseen.

serotoniini masennuksen aiheuttaja

On selvää, että masennuksella ei aina ole fysiologista syytä, ja lääkkeet eivät aina ole oikea ratkaisu, mutta jos joskus kärsit masennuksesta, ne ovat kokeilemisen arvoinen vaihtoehto ongelman ratkaisemiseksi.

3. Henkilökohtaiset ongelmat

Kun jollakin on tämä sairaus, ensimmäinen ajatuksemme saattaa olla että jotakin pahaa on tapahtunut hänelle, mikä on sitten johtanut masennukseen.

Aikaisemmin mainitsemamme tekijät koskevat tarkemmin määriteltyjä asioita, mutta masennus voi syntyä monen tyyppisistä henkilökohtaisista ongelmista.

Yleiset tilanteet ovat avioero, seksuaalinen hyväksikäyttö ja muut ongelmat, kuten kaksisuuntainen mielialahäiriö. Moni nainen kärsii niin kutsutusta synnytyksen jälkeisestä masennuksesta saatuaan lapsen, ja hormoneilla on tässä ratkaiseva rooli.

hormonit masennuksen aiheuttajana

Vaikka tämä sairaus voikin ilmaantua ihmiselle missä tahansa iässä, se kehittyy useimmiten nuoruudessa ja 35-45 vuoden ikäisillä.

Kaikki mitä masennuksesta kärsivän ympärillä tapahtuu vaikuttaa häneen, ja jos asiat eivät mene hyvin, tuloksena saattaa olla vaikea masennus.

Masennus ja ihmissuhteet

Vaikka onkin varmaa, että joillakin voi olla taipumusta masennukseen perintötekijöiden vuoksi, suurin syy masennukseen ovat ihmissuhteet.

Jos olet myrkyllisessä ihmissuhteessa tai et pysty saamaan elämääsi hallintaan, tai jos olet joutunut jonkin negatiivisen tapahtuman yllättämäksi niin, että et osaa kohdata tilannetta, saatat vaipua masennukseen.

Positiivinen asia tässä on se, että on aina olemassa tie ulos tästä sairaudesta, vaikka se onkin pitkä ja työläs prosessi, joka voi vaatia lääkehoitoa.

Masennusta tulee torjua monilla tavoilla, jotta se voitaisiin poistaa kokonaan –  tai jotta se ainakin voitaisiin saada hallintaan.

masennuksesta voi parantua

Elämme nykyisin hyvin nopealla rytmillä, ja elämämme ovat sen kaltaisia että meille tapahtuu monia asioita. Kaiken ikäisillä ihmisillä onkin nykyisin masennusta.

Kaikkein tärkein asia on löytää syy ongelmaan, ja sitten sitä tulisi heti hoitaa tehokkaalla tavalla.

Masennukseen on useita tavallisia syitä, mutta on myös hyviä ratkaisuja ja resursseja, jotta tästä ongelmasta ei tarvitsisi kärsiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.