Näin suoritat kasvojen iltapesun oikein

Näin suoritat kasvojen iltapesun oikein
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Jos sinulla on tapana viettää hyvin kiireistä elämää, et välttämättä aina ehdi juurikaan keskittyä itseesi tai pitää huolta ulkonäöstäsi. Vaikka joskus mahdotonta esimerkiksi mennä nukkumaan tarpeeksi aikaisin, olisi silti tärkeää suorittaa kasvojen iltapesu sellaisella huolellisuudella, että voit varmistaa ihosi hyvinvoinnin.

Miksi kasvojen iltapesu on tärkeää

Tässä asiassa olennaista on meikki, eli mikäli menet nukkumaan päivän meikit kasvoillasi – tai mitä tahansa epäpuhtauksia naamallasi – saatat aiheuttaa suuria haittoja ihollesi, sillä kasvot ovat yksi kaikkein herkimmistä ihmisen ihoalueista. 

Lisäksi on aina hyvä pitää huolta ihosta siksikin, että se uusiutuu koko ajan.

Vaikka tulisit siis kuinka myöhään kotiin juhlimasta, tulisi sinun väsymyksestäsi huolimatta ennen petiin kömpimistä suorittaa kasvojesi iltapesu huolellisesti.

Tässä artikkelissa haluammekin antaa sinulle muutamia vinkkejä kuinka suorittaa kasvojen iltapesu siten, että huolehdit kasvojesi ihon hyvinvoinnista!

Kasvojen iltapesu – suositukset

kasvojen iltapesu on tärkeä rutiini

Käytä siihen riittävästi aikaa

Käytä iltaisin noin 15 minuuttia päivittäiseen puhdistusrutiiniisi. Jos saat tästä tehtyä miellyttävän ja toimivan rituaalin, tulet varmasti huomaamaan positiivisia muutoksia kasvojesi ihossa.

Puhdista kasvosi hyvin

Kun peset kasvosi kunnolla annat ihollesi mahdollisuuden hengittää oikealla tavalla, ja tämä puolestaan edesauttaa solujen uusiutumista sekä helpottaa epäpuhtauksien poistumista iholtasi.

Vältä saippuan käyttämistä kasvojen pesuaineena

Usein saippuan vaikutus ihoon on päinvastainen kuin itse asiassa olisi tarpeen, eli se saattaa kuivattaa ihoasi. Jos kuitenkin haluat tai joudut pesemään kasvosi saippualla, tulisi sinun kysyä tarkemmat ohjeet tähän joltakin ihon terveyden asiantuntijalta.

Kuori kasvojen iho säännöllisesti

muista kasvojen iltapesu

Sinun tulisi kuoria ihosi ainakin kerran viikossa. Suosittelemme luonnollisten tuotteiden käyttöä tai sellaisten merkkien valitsemista, jotka ovat erikoistuneet kuorivien tuotteiden valmistukseen.

Huuhtele kasvosi lämpimällä vedellä

Paras valinta kasvojen pesuun on lämmin vesi, sillä tällaisessa lämpötilassa pystyt poistamaan kaikki myrkylliset tekijät iholtasi. Kokeile veden hieromista kasvoihin helläkätisesti, jotta et vahingoittaisi ihoasi sitä pestessäsi.

Osta miellyttävä ja pehmeä pyyhe

Voit huoletta käyttää hyvältä tuntuvaa ja pehmeää pyyhettä aina tarvittaessa, sillä tällainen kangas ei aiheuta kasvojesi ihollesi vahinkoa. Pyyhkeen laatu on hyvä ottaa huomioon, sillä kuten mainitsimme, on kasvojen iho elimistön herkin ihoalue, ja jotkut harmittomilta tuntuvat tottumukset voivat olla sitä vahingoittavia.

Muut vinkit kasvojen iltapesuun

Kun sinulla ei ole juurikaan aikaa

Usein käy niin, että aika ei yksinkerttaisesti riitä kaikkeen. Silloin on helppo nipistää aikaa sieltä, mistä sitä pystyy ottamaan, ja kasvojen iltapesu on tietysti yksi tällainen asia.

Suosittelemme meikinpoistoliinojen käyttöä – ne ovat käytännöllisiä sekä auttavat antamaan ihollesi sen tarvitsemaa kosteutusta.

Ihon kuivaaminen pesun jälkeen

Kun olet saanut kasvosi puhdistettua, on tärkeää olla tarkkaavainen vielä ihon kuivaamisenkin kanssa. Ole helläkätinen tämän vaiheen kanssa, sillä jos kuivaat ihoasi ronskisti saatat tehdä sen pinnan rasvaisemmaksi.

Oikeanlaisen kasvonaamion käyttö

Sinun tulisi edellä mainittujen seikkojen lisäksi kiinnittää huomiota myös siihen, minkälaista kasvonaamiota käytät ihosi syvälle ulottuvaa puhdistamista varten. Tämän kasvonaamion valinnan tulisi riippua oman ihosi tyypistä, ja yleensä olisi suositeltavaa käyttää naamiota kerran viikossa ennen nukkumaanmenoa.

kasvojen iltapesu ehkäisee finnejä

Epäpuhtauksien poistaminen iholta

Kasvojen iltapesu on tarpeellista suorittaa silloinkin, kun et ole käyttänyt päivän aikana meikkiä ollenkaan, sillä öljyä kertyy iholle aina tästä huolimatta.

Aloita puhdistaminen siihen suunnitellulla tuotteella tai luonnonsaippualla (huomaa myös, että saippuan tulisi olla vain sinun omassa käytössäsi). Ensimmäiseksi kastele naamasi lämpimällä vedellä, ja hiero sitten saippuaa ihollesi.

Lopuksi huuhtele koko naamasi iho niin, että siihen ei jää yhtään saippuaa, ja varmista myös, että jokainen kasvojesi alue on tullut huuhdelluksi vedellä. Jos vain mahdollista, toista vielä tämä vaihe.

Ihon kuivaaminen

Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, tulisi sinun kuivata kasvosi erittäin miellyttävällä ja pehmeällä pyyhkeellä, jotta et vain vahoingoittaisi ihoasi kuivaamalla kovakouraisesti. Tähän voit käyttää kaiken tarvitsemasi ajan, jotta kasvosi ehtivät kuivaa sopivasti – yleensähän ei ole syytä jättää ihoa märäksi sen pesun jälkeen.

Ihon ravitseminen hoitavilla tuotteilla

Kuivaamisen jälkeen suosittelemme, että käyttäisit sellaista kasvovoidetta, joka antaa ihollesi antioksidantteja. Nämä suojaavat sitä vapailta radikaaleilta, jotka ovat seurausta altistumisesta auringolle ja saasteille.

Kasvojen iltapesun hyödyt:

  • Ihosi pystyy hengittämään kunnolla
  • Lisäät kauneudenhoitotuotteiden tehokkuutta ihollasi
  • Pystyt viivästyttämään ryppyjen syntyä
  • Teet ihostasi kirkkaamman näköisen
  • Edistät sitä, että näytät pirteältä
  • Puhdistamalla ihosi hyvin torjut aknea sekä mustapäitä
  • Teet ihostasi yleisesti ottaen paremman näköisen, eli siitä tulee paljon sileämpi ja raikkaampi

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mark Nicas & Daniel Best (2008) A Study Quantifying the Hand-to-Face Contact Rate and Its Potential Application to Predicting Respiratory Tract Infection, Journal of Occupational and Environmental Hygiene, 5:6, 347-352, DOI: 10.1080/15459620802003896
  • Poljšak, B., & Dahmane, R. (2012). Free radicals and extrinsic skin aging. Dermatology research and practice2012, 135206.
  • Tarun, J., Susan, J., Suria, J., Susan, V. J., & Criton, S. (2014). Evaluation of pH of Bathing Soaps and Shampoos for Skin and Hair Care. Indian journal of dermatology59(5), 442-4.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.