Logo image
Logo image

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän (PCOS) huonosti tunnetut oireet

3 minuuttia
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ei vaikuta vain hedelmällisyyteen, vaan sillä voi myös olla psyykkisiä seurauksia ja se voi aiheuttaa ongelmia sydän- ja verisuonijärjestelmässä. Opi lisää tästä artikkelista! 
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän (PCOS) huonosti tunnetut oireet
Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Toistaiseksi kovin epäselkeistä syistä nainen voi alkaa kokea hormonaalisia muutoksia, jotka lopulta johtavat siihen, minkä nyt tunnemme munasarjojen monirakkulaoireyhtymänä eli polykystisena munasarjasyndroomana (PCOS). Tätä gynekologista tilaa kutsutaan myös Stein-Leventhalin syndroomaksi.

Puhumme häiriöstä, joka vaikuttaa 5-10 % lisääntymisikäisistä naisista. Se oireilee tavoilla, jotka voivat vaikuttaa elämänlaatuun eri tasoilla.

Yksi monimutkaisimmista ja herkimmistä ongelmista on tietysti raskaaksi tulemisen vaikeus.

On yleistä, että naisen täytyy noudattaa painonpudotusohjelmaa ja käyttää suun kautta otettavia ehkäisypillereitä kontrolloidakseen hormonaalisia ongelmia, jotka yhdistetään munasarjojen monirakkulaoireyhtymään (PCOS).

Tänään haluamme kaivautua vähän syvemmälle tähän aiheeseen ja etenkin puhua toissijaisista oireista. Noista merkeistä jotka eivät ole yhtä hyvin tunnettuja, mutta voivat hälyttää sinua tästä yleisestä sairaudesta. 

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymään (PCOS) yhdistetyt oireet

Mikäli sinulla on diabetes, olet ylipainoinen tai sinulla on epäsäännöllisyyksiä kuukautiskierrossasi, se ei automaattisesti tarkoita, että tulet saamaan tämän sairauden.

 • Näitä oireita tulee esiintyä useampia.
 • Saatat saada tunteen, että jokin “ei ole oikein” kehossasi, että jokin on muuttunut.
 • Meidän ei tulisi nähdä näitä yksittäisinä eristettyinä ongelmina.

Kaikki näistä, tavalla tai toisella, voivat hälyttää sinut munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä (PCOS). Mutta muista, on aina parasta nähdä gynekologiasi mikäli sinulla on mitään kysymyksiä, ja tehdä yksinkertainen koe.

Opi: Nämä ovat vahvoja naisia yhdistävät piirteet

Insuliiniresistenssi

Some figure

Insuliiniresistenssi tulee metabolisesta viasta joka tekee kehosi kyvyttömäksi käyttämään tätä hormonia tehokkaasti.

 • Kun koet hormonaalisen muutoksen, on yleistä että myös insuliinissasi ja sen tuotannossa palleassasi on muutoksia. 
 • Vähä vähältä kehosi tuottaa liikaa glukoosia, joka voi muuttua 2-tyypin diabetekseksi.

Liiallinen vartalon karvoitus

Hirsutismi, tai liiallinen vartalon karvoitus, on epäilyksettä yksi yleisimmistä sekundaarisista munasarjojen monirakkulaoireyhtymän oireista.

Tämä voi tapahtua sinun:

 • Kasvoillasi (viiksien alue, ohimollasi, leuallasi, jne.)
 • Kaulallasi
 • Selässäsi
 • Rinnassasi
 • Takapuolessasi

Tämä karvojen kasvu ilmaantuu alueilla missä miehillä on karvoja, liiallisten androgeenien takia, joita naisen keho tuottaa.

Lisäksi tulisi mainita, että tämä voi tapahtua monista eri syistä. Lääkärisi osaa selittää syyt paremmin henkilökohtaiseen tilanteeseesi liittyen, mikäli alat kokea tätä ongelmaa.

Kaljuuntuminen tai epänormaali hiuskato

Some figure

Androgeeninen kaljuuntuminen on erittäin selkeä oire, joka on yhdistetty munasarjojen monirakkulaoireyhtymään (PCOS). Taaskin hormonaaliset muutokset ovat sen syynä, mutta kunnollinen lääkehoito voi lopettaa hiusten lähdön ja palauttaa hiusten terveyden.

Löydä: Estä liiallinen hiustenlähtö näillä ohjeilla

Masennus, ahdistus, stressi

Yksi pääongelmista joka syntyy kun masennus diagnosoidaan on se, että sen pohjalla olevaa syytä ei tiedetä.

 • Älä unohda, että useat psyykkisistä ongelmistasi ovat yleensä peräisin hormonaalisista lähteistä, jotka voidaan helposti hoitaa lääkkeillä.
 • Hormonaaliset ongelmat jotka yhdistetään monirakkulaoireyhtymään ilmaisevat sisäistä toimintavirhettä.
 • Hyperinsulinemian takia kehosi tuottaa liiallisesti kortisolia.

Kortisoli on stressiin liitetty hormoni. Stressi on se ahdistuksen tunne, joka tarttuu sinuun ja voi saada sinut menettämään henkisen tasapainosi. Vähä vähältä tämä voi johtaa kohti masennusta.

Joten muista: kun tunnet olosi tunteiden valtaamaksi, hae lääkärin apua. Pyydä lääkäriltäsi verikoetta saadaksesi selville mikäli se johtuu hormonaalisista muutoksista.

Kohonnut verenpaine ja kolesteroli

Monimutkaisin asia munasarjojen monirakkulaoireyhtymässä (PCOS) on se, että se voi aiheuttaa vakavia ongelmia naisille, joskus jopa nuoresta iästä lähtien.

 • Tytöt voivat kärsiä paino-ongelmista, diabeteksesta, korkeasta verenpaineesta ja korkeasta kolesterolista.
 • Kaikki nämä piirteet lisäävät sydänkohtauksen tai aivoinfarktin riskiä erittäin nuorella iällä. 
 • Hormonaalisiin ongelmiin liitetyt metaboliset ongelmat voivat aiheuttaa muutoksia kolesterolissa. Esimerkiksi hyvä kolesteroli (HDL) menee alas ja huono kolesteroli (LDL) nousee.
 • Samoin on yleistä että veren triglyseriditasot nousevat. Tämä voi saada valtimosi menettämään kimmoisuutta ja muodostamaan pelätyn valtimonkovettumataudin.
Some figure

Tiivistettynä: selkeimmät merkit munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä (PCOS) ovat epäsäännölliset kuukautiset, raskaaksi tulemisen vaikeudet, ja ylipaino.

Lue myös tämä: 60 prosenttia kohtusyövistä voidaan ehkäistä

Sinun tulisi aina yrittää saada oikea diagnoosi ja sinulle oikea hoito. Terveellinen ruokavalio, liikunta, stressin vähentäminen ja säännöllisissä lääkärintarkastuksissa käyminen voivat kaikki antaa sinulle paremman elämänlaadun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sirmans, S. M., & Pate, K. A. (2013). Epidemiology, diagnosis, and management of polycystic ovary syndrome. Clinical Epidemiology. https://doi.org/10.2147/clep.s37559

 • Roe, A. H., & Dokras, A. (2011). The diagnosis of polycystic ovary syndrome in adolescents. Rev Obstet Gynecol. https://doi.org/10.3909/riog0151

 • Kitzinger, C., & Willmott, J. (2002). “The thief of womanhood”: Women’s experience of polycystic ovarian syndrome. Social Science and Medicine. https://doi.org/10.1016/S0277-9536(01)00034-X

 • Wikipedia, Polycysteus-ovariumsyndroom. Geraadpleegd op 5 december 2018 van https://nl.wikipedia.org/wiki/Polycysteus-ovariumsyndroom


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.