Kasvojen liikakarvoitus naisilla: syyt ja hoito

Kasvojen liikakarvoitus naisilla voi johtua joistakin lääkkeistä. Jos näin on sinun kohdallasi, sinun tulisi kysyä lääkäriltäsi ennen kuin muutat lääkitystä omin päin.
Kasvojen liikakarvoitus naisilla: syyt ja hoito
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez.

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kasvojen liikakarvoitus on aihe, joka ei miellytä moniakaan, siitäkin huolimatta että se on täysin luonnollista. Kun tätä liiallista kasvojen karvoitusta esiintyy naisilla, tilanne on hieman monimutkaisempi. Onhan kasvojen karvoitus kuitenkin tyypillistä miehille, joten naiset, joilla sitä on, eivät tunne oloaan kovinkaan mukavaksi.

Se ei ole pelkästään ulkonäköongelma. Kasvojen karvoitus naisilla voi olla merkki myös siitä, että jotain on vialla fyysisesti.

Jatka lukemista ja tutustu tämän ongelman syihin löytääksesi ratkaisun ennen kuin ongelma pahenee.

Mitä on hirsutismi

Hirsutismi on lääketieteen termi naisten liikakarvoitukselle. Sitä voi esiintyä eri alueilla, kuten:

  • Kasvoissa
  • Jaloissa
  • Rinnassa
  • Selässä
  • Vatsassa

Se johtuu yleensä tiettyjen mieshormonien liiallisesta määrästä.

Naisilla erittyy itse asiassa normaalistikin pieniä määriä mieshormoneja, jotta tasapaino pysyisi. Tämä määrä ei vielä riitä aiheuttamaan ongelmia.

Katso tämä artikkeli: 5 kotikonstia karvojen poistoon

Syyt naisten liikakarvoitukseen

1. Geneettiset tekijät tai etninen tausta

nuorempi ja vanhempi nainen

Naiset Intiasta ja Välimeren maista ovat alttiimpia saamaan epätoivottuja kasvojen karvoja verrattuna naisiin muissa osissa Eurooppaa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa.

Mutta jos sukusi naisilla esiintyy hirsutismia, sen todennäköisyys kasvaa omalla kohdallasi.

Juttele sukusi naisille, erityisesti heille joilla on liikakarvoitusta kasvoissa. Tämä on paras keino saada tietää, onko se normaalia heille vai johtuuko se jostain terveysongelmasta.

Jos se johtuu terveysongelmasta, selvitä mikä vaiva on kyseessä ja pidä se mielessä.

2. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on melko yleinen terveysongelma naisilla. Jotkut naiset voivat sairastaa sitä vuosienkin ajan niin, ettei se aiheuta mitään ongelmia ja se jää kokonaan havaitsematta.

Toisilla taas voi olla melko selkeitä oireita, ja yksi niistä on karvojen kasvu leuassa.

Jos jo tiedät kärsiväsi tästä syndroomasta mutta sinulla ei ole esiintynyt liiallista karvojen kasvua kuin vasta nyt, on tärkeää käydä lääkärissä varmistamassa, ettei tila ole pahentunut.

Tässä tapauksessa paras tapa hallita karvoitusta on:

  • Kiinnittää tarkasti huomiota vaivan etenemiseen.
  • Käydä kaikissa lääkärintarkastuksissa tilanteen arvioimiseksi.
  • Noudattaa lääkärin antamia ohjeita.

3. Cushingin oireyhtymä

kasvojen liikakarvoitus aiheuttaa harmia

Cushingin oireyhtymä on hormonihäiriö, joka johtuu liiallisesta kortisolin määrästä. Se on hyvin yleinen naisilla, joilla on lääkitys nivelreumaan tai astmaan.

Tämä vaiva voi aiheuttaa liiallista karvankasvua. Vaikka voit aina turvautua karvojen poistoon, sinun on parasta puhua lääkärillesi selvittääksesi, voiko lääkitystäsi muuttaa.

Kuinka estät kasvojen karvoitusta pahenemasta?

On tavallista, että kasvojen karvat halutaan poistaa. Vaikka se on normaalia, on joitakin asioita joita kannattaa välttää, jotta vaiva ei pahene.

1. Älä ota tai jätä ottamatta lääkkeitä kysymättä ensin lääkäriltäsi

lääkkeet voivat aiheutta kasvojen liikakarvoitusta

Koska kasvojen liikakarvoitus liittyy hormoneihin, monet naiset lopettavat niiden lääkkeiden syönnin, jotka he yhdistävät tähän ongelmaan.

Pääasiallisin lääke tähän vaivaan on yleensä ehkäisypillerit. Muista kuitenkin, että lääkärisi suosittelee aina sellaista lääkitystä, joka perustuu aiempaan terveystarkastukseesi.

Välttääksesi komplikaatiot tai muut ongelmat, keskustele ongelmasta ensin lääkärisi kanssa, jotta hän voi neuvoa kuinka sinun tulee toimia.

2. Vältä karvanpoistomenetelmiä, jotka pahentavat ongelmaa

Tiedämme, että kasvojen liikakarvoitus voi tehdä olostasi epävarman ja vähemmän viehättävän. Tästä syystä saatat harkita eri vaihtoehtoja niiden poistamiseksi, kunnes lääke vaikuttaa.

  • Tässä tapauksessa suosittelemme valitsemaan menetelmän, joka ei aiheuta sisäänkasvaneita karvoja tai karvojen paksuuntumista, sillä se voi pahentaa ongelmaa.
  • Älä käytä höylää. Käytä sen sijaan esimerkiksi vahaa.

3. Kokeile vaalentaa kasvojen karvoja

mischa barton

Vaikka karvanpoisto voi olla hyvä vaihtoehto, kaikki eivät suosi sitä. Jos näin on sinun kohdallasi, kokeile vaalennusta.

Tämä on menetelmä, jonka voit toteuttaa kotona, ja se vie vain alle tunnin. Se on hyvin helppoa, sillä joidenkin pakkausten mukana tulee kaikki ainekset, jotka sinun täytyy vain sekoittaa keskenään ja käyttää.

Jotta vaalennus onnistuisi eikä aiheuttaisi sivuvaikutuksia, pysyttele poissa auringosta, mikäli et käytä aurinkosuojaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.