Logo image
Logo image

Estä liiallinen hiustenlähtö näillä ohjeilla

4 minuuttia
Estä liiallinen hiustenlähtö näillä ohjeilla
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Liiallinen hiustenlähtö on hyvin tavallinen vaiva niin miehillä kuin naisillakin, ja sen ilmenemisen voivat aiheuttaa muun muassa sellaiset syyt kuten perintötekijät, vitamiinien ja mineraalien puutteellinen saanti, anemia, stressi, hormonaaliset muutokset sekä tietynlaisten lääkkeiden käyttö.

Normaalisti ihmisen päästä lähtee noin 100 hiusta jokainen päivä, joten hiustenlähtö on sinänsä aivan normaali ilmiö. Jos omalla kohdallasi hiuksia lähtee kuitenkin selvästi tätä enemmän, on myös mahdollista, että jotakin ei-toivottua tapahtuu elimistössäsi. Sinun olisi tällöin hyvä toimia nopeasti, jotta voit estää ilmiön muuttumisen todelliseksi ongelmaksi. Tällä kertaa perehdymme siis siihen, miten liiallinen hiustenlähtö voidaan estää luonnollisin keinoin.

Miksi hiuksia irtoaa?

Ihmisen hiukset ovat yhteydessä hermostoon, ja tästä seuraakin, että jos hermopäätteet ovat heikossa kunnossa, alkaa tukkaa lähteä suuremmalla vauhdilla. Tällainen hermopäätteiden heikentyminen on yleensä seurausta sellaisista tekijöistä kuten sää, stressi, vakavat sairaudet, unen vähäisyys, huono ruoansulatus tai muut vastaavat kehoon vaikuttavat ongelmat.

Muut hiusten entistä tiheämpään irtoamiseen vaikuttavat syyt voivat olla tukan altistuminen korkeille lämpötiloille, kemikaalituotteiden vahingoittavat vaikutukset, kehno ruokavalio, vähäinen kosteus elimistössä tai muut vastaavat olosuhteet. Onneksi kuitenkin on asioita, joihin voimme itse vaikuttaa, ja tiettyjä jokapäiväisiä tapoja muuttamalla voit jarruttaa hiustenlähtöäVoit näin ollen tehdä paljonkin sen eteen, että tukkasi pysyisi paksuna ja tuuheana, eikä tämä ärsyttävä ja näkyvä vaiva enää aiheuttaisi sinulle harmia.

Kuinka liiallinen hiustenlähtö voidaan ehkäistä?

Jos omalla kohdallasi on kyse perinnöllisiin ominaisuuksiin liittyvästä tai vakavasta sairaudesta johtuvasta hiusten irtoamisesta, on tehokkaan hoitokeinon löytäminen vaikeampaa kuin muissa tilanteissa. On kuitenkin mahdollista helpottaa tilannetta seuraavilla yksinkertaisilla keinoilla, ja niiden avulla on mahdollista nähdä tuloksia ehkä jo lyhyenkin ajan kuluttua.

Pidä kiinni terveellisestä ruokavaliosta

Some figure

Terveellinen ruokavalio on erittäin tärkeä hiusten hyvinvoinnin kannalta. Näin voit usein myös välttää hiusten tarpeetonta irtoamista. On siis hyvä idea syödä sellaisia ruoka-aineita, jotka sisältävät paljon rautaa, sillä tämä on avaintekijä vahvojen karvatuppien kannalta. Sinun tulisi myös lisätä saamaasi A-, B-, C-  ja E-vitamiinien määrää, ja sellaisia ruokia tulisi välttää, joissa on paljon rasvaa. Tuoreiden tuotteiden syönti on hyvin suositeltavaa, kuten hedelmien ja vihannesten.

Vältä liiallista kuumuutta

Jos käytät muotoilulaitteita kuten kihartimia, kuivaajia tai suoritusrautoja, ja jos tämän lisäksi annat hiustesi altistua auringon haitallisille vaikutuksille, aiheutat hiuksillesi suurta harmia. Liiallinen hiustenlähtö on seurausta tukan heikentymisestä. Onkin siis parasta vähentää tai jättää kokonaan pois tällaiset tottumukset ja suojata hiukset aina auringolta – etenkin silloin kun sen paahde on hyvin voimakasta.

Käytä oikeanlaisia tuotteita

On olemassa hyvin suuri valikoima erilaisia hiustenhoitoon tarkoitettuja tuotteita, ja useimmat niistä sisältävät kemikaaleja, jotka saattavat aiheuttaa haitallisia seurauksia hiuksillesi tai päänahallesi. On siis tärkeää tietää minkä tyyppisiä tuotteita kannatta käyttää juuri sinun hiustyyppisi ja päänahkasi huomioon ottaen, sillä kaikki tuotteet eivät välttämättä ole hyväksi omassa tapauksessasi.

Vältä hiusvärien käyttöä

Some figure

Hiusvärit sisältävät yleensä lukuisia kemikaaleja, ja nämä saavat tukkasi heikentymään sekä edistävät hiusten irtoamista. Jos olet jo alkanut huomata hiustesi lähtevän enemmän kuin tavallisesti, ei sinun missään tapauksessa tulisi aloittaa tai jatkaa sen värjäämistä, sillä tämä saattaa vain pahentaa ongelmaasi.

Muista juoda paljon vettä

Veden juominen on eräs terveyttä edistävimmistä tavoista, joita ihminen voi omaksua. Sen hyödyt ulottuvat aina tukkaan asti. Jos lisäät hiukan lisää vettä ruokavalioosi, pystyt pitämään hiuksesi kosteutettuina sekä ylläpitämään sen kiiltoa.

Liiallinen hiustenlähtö kuriin luonnollisilla hoitokeinoilla

Luonnolliset hoidot tavallista runsaamman hiustenlähdön hillitsemiseksi tai sen estämiseksi ovat hyvä vaihtoehto, ja saatat saada hyvinkin tyydyttäviä tuloksia niitä käyttäessäsi.

Aloe vera

Some figure

Tämä kasvi on täydellinen apu silloin, jos hiuksesi irtoilevat liian suurella vauhdilla. Itse asiassa aloe vera edistää hiusten kasvua, joten se on hyvin suositeltava tuote. Laita kasvin lehdistä suoraan saatavaa geeliä päänahkaasi, ja anna sen kuivua. Muutaman tunnin päästä voit pestä geelin pois kylmällä vedellä.

Porkkanamehu ja kookosöljy

Näiden kahden öljyn ominaisuudet saavat aikaan hyvin tehokkaan hoidon hiustenlähdön hillitsemiseksi. Sekoita yhtä suuret määrät porkkanamehua ja kookosöljyäHiero tätä sekoitetta sitten päänahkaasi ja tukkaasi, ja jätä vaikuttamaan 15 minuutin ajaksi. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä.

Kananmunan keltuainen

Some figure

Kananmunat ovat todella hyvä E-vitamiinin lähde, ja tämä vitamiini on tarpeellinen terveen ihon ja hiusten ylläpitämiseksi. Sen lisäksi, että lisäisit kananmunan määrää ruokavaliossasi, voit laittaa munan keltuaista myös suoraan päänahkaasi. Jätä se vaikuttamaan puolen tunnin ajaksi, ja huuhtele sitten hiuksesi normaaliin tapaan.

Valkosipuli

Tämä yön aikana vaikuttava hoito on hyvä idea hiusten vahvistamiseksi, niiden irtoilun estämiseksi sekä tukan kiillon lisäämiseksi. Leikkaa yksi valkosipuli kahteen osaan, ja hiero sillä päänahkaasi kevyesti sekä pyörivin liikkein. Laita sitten hiukan oliiviöljyä päänahkaan, ja peitä pääsi muovilla tai suihkumyssyllä. Seuraavana aamuna pese tukkasi shampoolla ja vedellä, jotta voisit poistaa öljyn sekä neutralisoida valkosipulin voimakkaan tuoksun.

Toivomme, että näistä luonnollisista vaihtoehdoista on sinulle apua liiallisen hiustenlähdön estämisessä – kokeilusta ei ole mitään haittaa, eikä ainakaan hinta ole esteenä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mayo Clinic, Caída del Cabello (2019) https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/hair-loss/diagnosis-treatment/drc-20372932

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.