Valtimonkovettumatauti raajoissa: syyt ja hoito

Ehkäistäksesi valtimotaudin kehittymisen tulee sinun nauttia ruokia, jotka tehostavat verenkiertoa. Liikunta voi myös auttaa lievittämään oireita.
Valtimonkovettumatauti raajoissa: syyt ja hoito
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Tässä artikkelissa keskitymme valtimotautiin (ateroskleroosi), joka esiintyy jalkojen ja käsivarsien valtimoissa. Valtimotauti on yleinen ongelma, joka johtuu verta kuljettavien valtimoiden ahtautumisesta. Veren kulku suonessa häiriintyy yleensä korkean kolesterolimäärän takia, sillä kolesteroli aiheuttaa tukoksia suonissa, lisää riskiä veritulpan muodostumiseen ja muuntaa verisuonia joustamattomammiksi. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, millainen valtimonkovettumatauti raajoissa on luonteeltaan.

Valtimoiden kovettuminen johtaa pitkällä aikavälillä moniin ongelmiin, etenkin verenkierron häiriöihin, suonikohjuihin, jalkojen ja käsien turpoamiseen, puutumiseen, lihaskramppeihin ja lihasten väsymiseen.

Voiko valtimonkovettumataudin syntyä ehkäistä? Kyllä vain. Terveelliset elämäntavat ovat paras ase valtimotautia vastaan.

Valtimotauti: mitä oireita se aiheuttaa?

Valtimonkovettumatauti raajoissa voi oireilla mm. suonikohjuina.

 

Valtimonkovettumatauti raajoissa on yleinen vaiva etenkin naisilla, ja se liittyy usein muihin terveysongelmiin, kuten sydäntauteihin, kaulavaltimoiden sairauksiin ja alaraajojen toimintaongelmiin.

Ongelma ei siis ilmesty tyhjästä, vaan yleensä sitä voi edeltää korkea verenpaine, korkea kolesteroli, ylipaino ja geneettiset tekijät.

Valtiomonkovettumatauti raajoissa oireilee yleensä seuraavin tavoin:

  • Plakin ja rasvan kertyminen valtimoiden sisäpinnalle aiheuttaa valtimoiden ahtautumista. Verenkierto hidastuu ja vaikeutuu, samalla hapen määrä vähenee raajojen kudoksissa. Tämä johtaa siihen, että lihakset väsyvät helposti. Jo muutaman minuutin kävelyn jälkeen voivat jalat alkaa krampata tai poltella. Tämä on selkeä merkki siitä, ettei veri kierrä kunnolla ja kuljeta tarpeeksi happea.
  • Kun lihakset ja kudokset eivät saa tarpeeksi happea, ne ärtyvät ja tulehtuvat. Keho reagoi tulehdukseen kerryttämällä nesteitä niveliin ja kudoksiin. Saatat yhtäkkiä huomata, että kengät ovat muuttuneet tiukoiksi ja jalat näyttävät turvonneilta.
  • Valtimonkovettumatauti raajoissa ilmenee yleensä 50-55 -vuotiailla. Saatat huomata polttelevan tunteen jaloissa levätessäsi, etenkin iltaisin makuulle asettuessasi. Polttelu ja kihelmöinti voi vaikeuttaa nukkumista. Tunne jaloissa on kivulias ja rasittava, ja vaikuttaa suuresti elämänlaatuun.
  • Epämukava tunne ja kipu keskittyy yleensä sääriin, jalkoihin, lantion seudulle ja pakaroihin.
  • Valtimonkovettumatauti raajoissa ilmenee yleensä yhdessä suonikohjujen ja laskimotulehduksen, sekä niveltulehduksen kanssa.

Valtimonkovettumatauti raajoissa – hoito

Valtimonkovettumataudin hoito keskittyy suurimmaksi osaksi muutoksiin elämäntyylissä. Lääkärikäynnillä omalääkärisi kertoo sinulle eri vaihtoehdoista ja antaa yleisiä ohjeita valtimoiden toiminnan parantamiseen. Lääkehoidon lisäksi voit seurata näitä vinkkejä:

1. Keskitason fyysinen rasitus

Valtiomonkovettumatauti raajoissa - helpota oireita liikunnan avulla.

 

Kohtuullisesti rasittavan liikunnan harrastaminen on tärkeä osa kunnollisen verenkierron toimintaa. Erityisen suositeltavaa on harrastaa aerobista liikuntaa, joka aktioi sydänlihasta. Rasittava liikunta tehostaa verenkiertoa ja lihasten hapensaantia. Kokeile esimerkiksi näitä liikuntamuotoja:

  • Kävele puoli tuntia päivässä
  • Ui 20 minuuttia
  • Pyöräile 15 minuuttia (vain jos sinulla ei ole polviongelmia tai niveltulehdusta)

2. Teejuoma valkosipulista ja sitruunasta

Juo valkosipulista ja sitruunasta valmistettua teetä hoitaaksesi valtimotautia.

 

Tämä on loistava keino alentaa kolesterolin määrää, lievittää tulehdusta ja tehostaa verenkiertoa. Näin valmistat hoitavan juoman:

Ainekset

  • 1 valkosipulinkynsi
  • 200 ml vettä
  • Hyppysellinen raastettua inkivääriä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl hunajaa

Valmistus

Juoman valmistaminen on nopeaa ja helppoa. Aloita kuorimalla ja paloittelemalla valkosipuli ja kiehauttamalla vesi. Kun vesi kiehuu, lisää inkivääri, hunaja ja valkosipuli. Anna kiehua 20 minuuttia ja siirrä sivuun jäähtymään 10 minuutiksi. Lisää lopuksi sitruunamehu. Nauti teetä 10 päivää peräkkäin, pidä viiden päivän tauko ja toista hoitojakso.

3. Granaattiomenamehun hyödyt

Granaattiomena on täynnä antioksidantteja.

 

On tuskin olemassa mitään muuta hedelmää, joka tehostaa valtimoiden terveyttä ja toimintaa yhtä hyvin kuin granaattiomena. Granaattiomena on täynnä antioksidantteja, kuitua ja vitamiineja, ja nauttimalla granaattiomenamehua ehkäiset plakin kertymistä verisuoniin.

4. Valkoinen tee ja minttu

Valkoinen tee sisältää kaikista teelaaduista eniten antioksidantteja.

 

Tämä teejuoma on herkullinen, virkistävä ja lääkinnällinen, ja se parantaa verenkiertoa huomattavasti. Teetä nauttimalla ehkäiset lihaskipuja ja pahanlaatuisen kolesterolin kertymistä ja verisuonien kovettumista. Valkoinen tee sisältää eniten antioksidantteja kaikista teelaaduista, joten se on jopa terveellisempää kuin vihreä tee. Valkoista teetä voi nauttia päivittäin apukeinona monien terveysongelmien ehkäisyyn ja hoitoon.

Tee valmistuu helposti ja sitä kannattaa nauttia etenkin iltaisin:

Ainekset

  • 20 grammaa valkoista teetä
  • 20 grammaa piparminttua
  • 1 rkl hunajaa
  • 200 ml vettä

Valmistus

Aivan aluksi sinun täytyy kiehauttaa vesi. Lisää valkoinen tee ja minttu. Huomaat heti, miten herkullinen tuoksu teestä nousee. Anna teen uuttua 20 minuuttia ja makeuta hunajalla. Nauti!

5. Lisää näitä ruokia ruokavalioosi

Jos kärsit valtimonkovettumataudista raajoissa, lisää ruokavalioosi kauraa ja omenaa.

 

Terveellinen ruokavalio, joka ei sisällä eläinperäistä rasvaa, valkoisia jauhoja ja sokeria, on tärkeä osa valtimotaudin ehkäisyä ja hoitoa. Vältä haitallisia ruokia ja lisää hoitavia, terveellisiä aineksia ruokavalioosi. Nauti etenkin näitä ruoka-aineita:

  • Kaura
  • Vihreä omena
  • Rasvainen kala, kuten lohi
  • Antioksidantteja sisältävät hedelmät, kuten sitruuna, appelsiini, omena, kiivi, ananas
  • Avokado
  • Valkosipuli
  • Kurkuma
  • Oliiviöljy
  • Pinaatti
  • Tomaatti

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fishbein, M. C., & Fishbein, G. A. (2015). Arteriosclerosis: Facts and fancy. In Cardiovascular Pathology. https://doi.org/10.1016/j.carpath.2015.07.007
  • Couillard, C., Després, J. P., Lamarche, B., Bergeron, J., Gagnon, J., Leon, A. S., … Bouchard, C. (2001). Effects of endurance exercise training on plasma HDL cholesterol levels depend on levels of triglycerides: Evidence from men of the Health, Risk Factors, Exercise Training and Genetics (HERITAGE) Family Study. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. https://doi.org/10.1161/hq0701.092137
  • Zeb, I., Ahmadi, N., Kadakia, J., Larijani, V. N., Flores, F., Li, D., … Nasir, K. (2012). Aged garlic extract and coenzyme Q10 have favorable effect on inflammatory markers and coronary atherosclerosis progression: A randomized clinical trial. Journal of Cardiovascular Disease Research. https://doi.org/10.4103/0975-3583.98883
  • Al-Jarallah, A., Igdoura, F., Zhang, Y., Tenedero, C. B., White, E. J., MacDonald, M. E., … Trigatti, B. L. (2013). The effect of pomegranate extract on coronary artery atherosclerosis in SR-BI/APOE double knockout mice. Atherosclerosis. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2013.02.025
  • Esmaillzadeh, A., Tahbaz, F., Gaieni, I., Alavi-Majd, H., & Azadbakht, L. (2006). Cholesterol-lowering effect of concentrated pomegranate juice consumption in type II diabetic patients with hyperlipidemia. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. https://doi.org/10.1024/0300-9831.76.3.147

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.