Logo image
Logo image

Kipu munasarjoissa voi kertoa vakavasta ongelmasta

3 minuuttia
Kipu munasarjoissa voi kertoa vakavasta ongelmasta. Tässä artikkelissa kerromme eri syitä munasarjakipuun.
Kipu munasarjoissa voi kertoa vakavasta ongelmasta
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jos olet nainen, olet varmasti joskus tuntenut kipua vatsasi alaosassa. Toisinaan tätä kipua kutsutaan krampeiksi tai munasarjojen säryksi.

Kipu alavatsassa

Tällaiset nimitykset eivät kuitenkaan ole lääketieteellisesti oikein, sillä munasarjat ovat itse asiassa sellaisia elimiä, jotka eivät tunne mitään.

Tämän vuoksi onkin niin, että tältä alueelta lähtevä kipu on vain heijastus, joka syntyy epätasapainosta tai ongelmasta kyseisellä alueella ja munasarjoja lähellä olevissa elimissä.

Tieteellisten tutkimusten mukaan kipu lantion tai vatsan alueella on yksi kaikkein yleisimmistä syistä siihen, että naiset käyvät gynekologilla ja joutuvat sairaalaan.

Kaikkein tavallisimpiin syihin tähän kipuun kuuluvat seuraavat ongelmat:

Toisinaan ei ole kyseessä mikään vakava asia, mutta munasarjojen alueen kipu voi kuitenkin johtua myös eräistä vakavammista ongelmista.

Oireita ja ennaltaehkäiseviä asioita

Jotta voisit tunnistaa kivun lähteen, on tärkeää pitää mielessä muun muassa seuraavat asiat:

  • kivun alku ja sijainti
  • kuinka kipu vaikuttaa kyseiseen alueeseen
  • muutokset virtsaamisessa tai ulostamisessa
  • kuukautiset, tai nesteen tai verenvuodon ilmeneminen
  • viimeaikaiset leikkaukset

On viisasta pitää päivittäin kirjaa oireista. Tämä tieto on hyvin hyödyllistä sitä varten, kun menet lääkärille ja tilanteestasi tehdään diagnoosi.

Mistä kipu alavatsassa johtuu?

Seuraavassa kerromme eräistä syistä siihen, miksi tätä kipua kehittyy.

Raskaus

 

Kipu ja supistukset vatsassa ovat tavallisia asioita raskauden aikana.

Jotta voitaisiin välttää suurempia riskejä, on kuitenkin tärkeää käydä lääkärissä välittömästi, jos huomaat itselläsi seuraavia oireita:

Some figure
  • verenvuoto
  • epätavallinen emättimen vuoto
  • kuume
  • huimaus
  • pahoinvointi tai oksentelu

Tulehdukset

Saattaa olla kyseessä kohdun tulehtuminen, eli endometrioosi. Samoin syynä voivat olla sellaiset sairaudet kuten klamydia, tippuri ja tuberkuloosi. Kyseessä voi jopa olla yhdistelmä tavallisia emättimen bakteereja.

Lisäksi syynä voi olla se, että nainen on synnyttänyt tai hänelle on tehty keisarinleikkaus. Aiheuttajana voi olla myös lantionpohjan tulehtuminen, perihepatitis, munanjohtimien paiseet tai jopa munanjohtimien syöpä.

Kiinnittymisen ongelmat

Kipu voi myös aiheutua siitä, että nestettä kertyy munasarjaan, jolloin kyseessä ovat kystat. Niiden rikkoutuminen, tai sitten munasarjan, munanjohtimen tai näiden molempien kiertyminen kannattelevan nivelsiteen ympäri (munasarjan torsion), voi aiheuttaa suurta kipua.

Toistuva kipu

Some figure

 

Yleisesti ottaen tätä ilmenee ennen tai juuri samaan aikaan kuin ovulaatio tapahtuu. Toisin sanoen silloin, kun munasolu vapautuu munasarjasta.

Tämä kipu tunnetaan nimityksellä intermenstruaalinen lantionpohjan kipu.

Se voi kuitenkin olla myös dysmenorrean eli kuukautisten aiheuttamien kramppien aikaansaamaa.

Ruoansulatuksen ongelmat

Näillä on tekemistä sellaisten asioiden kanssa, jotka liittyvät ruoansulatuksen järjestelmän jonkin elimen toimimattomuuteen tai häiriöön. Muihin mahdollisin syihin kuuluvat myös seuraavat:

Urogenitaaliset syyt

Some figure

 

Kipu voi tulla myös tulehduksesta alemmissa virtsateissä, jotka johtavat rakkoon (virtsarakon tulehdus). Tämä johtuu jatkuvasta supistumisesta virtsaamisen aikana.

Näin voi käydä myös pyelonefriitin vuoksi. Tässä on kyseessä voimakas ylempien virtsateiden tulehtuminen koskien niitä virtsanjohtimia, jotka yhdistävät munuaiset rakkoon.

Toinen mahdollisuus on munuaiskivien kehittyminen. Niihin liittyy kivien kehittyminen munuaisissa tai virtsateissä.

 

Tuki- ja liikuntaelimistön häiriöt

Some figure

 

Lisäksi voi olla niin, että kipu johtuu hematoomasta vatsan seinämässä. Tämän tyypin vamma voi aiheutua putoamisen, onnettomuuden tai iskun tuloksena.

Kipua voi myös olla silloin, kun naisella on nivustyrä.

Muutamia suosituksia

Lantionpohjan kipuun liittyy eräitä ongelmallisia seikkoja. Koska tämä on vaikeasti diagnosoitavissa oleva tilanne, se vaatii syvällistä monialaista analyysia. Näin voidaan saada selville kivun aiheuttajat sekä tehokkain ja kaikkein soveltuvin hoito.

Diagnoosi tulee tehdä välittömästi. Viivytteleminen voi aiheuttaa vakavia seurauksia potilaan terveydelle.

Tämän vuoksi on siis tärkeää pitää mielessä, että jos tunnet jatkuvaa kipua munasarjojen alueella, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin tai muuhun asiantuntijaan aivan välittömästi.

Nyt tiedät erilaisista syistä, jotka voivat olla munasarjojen alueella tuntuvan kivun takana – älä epäröi, vaan käy lääkärissä, jos tämä ongelma on itselläsi toistuva!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.