Mitä kynnet kertovat terveydestäsi? 5 merkkiä terveysvaivoista

Tiesitkö, että kyntesi kertovat sinulle mikäli terveydentilassasi on jotain parantamisen varaa? Alta löydät viisi kynsistä nähtävissä olevaa merkkiä siitä, että jotain on pielessä.
Mitä kynnet kertovat terveydestäsi? 5 merkkiä terveysvaivoista

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Usein suhtaudumme kynsien hyvinvointiin ulkomuotomme osina, mutta kynsien hyvinvointi voi kertoa sinulle ja muille ihmisille paljonkin terveydestäsi. Oletko koskaan pysähtynyt tutkailemaan kynsiäsi? Ovatko ne kenties heiveröiset, helposti halkeilevat? Jos näin on, niin kyntesi voivat yrittää viestittää sinulle siitä, että jotakin on elimistössä pielessä. Ehkä et saa riittävästi tiettyjä vitamiineja tai kärsit anemiasta sitä edes tajuamatta.

Alta löydät yleisimmät kynsissä ilmenevät merkit, jotka voivat varoittaa sinua terveysongelmista.

1. Sinulla on kuivat ja hauraat kynnet

kynsien hyvinvointi

Kynsien hauraus ja kuivuus voi johtua seuraavista ongelmista:

Jos kyntesi ovat muuttuneet erityisen kuiviksi ja hauraiksi muutaman viikon aikana, voi kyseessä olla anemia tai kilpirauhasen toimintaongelmat. Pelkkä öljyn tai muiden hoitojen levittäminen ei ikävä kyllä tässä tapauksessa tehoa, sillä kyseessä on sisäinen, ei ulkoinen vaiva.

Jos epäilet kilpirauhasen toimintaongelmia, varaa aika lääkäriin ja kilpirauhastesteihin. Muista, että kilpirauhasen ongelmista voivat kärsiä kaikenikäiset ja -painoiset ihmiset. Usein kuvitellaan, että vain ylipainoisilla ihmisillä on ongelmia kilpirauhasensa kanssa ja että vain alipainoiset kärsivät anemiasta. Todellisuudessa kumpiakin ongelmia voi esiintyä kaikenpainoisilla ihmisillä.

On syytä muistaa, että myös erilaiset kynsisienet voivat haurastuttaa kynttä, muuntaa sen koostumusta ja vaikuttaa kynsien hyvinvointiin monella tavalla. 

2. Värjäytyneet kynnet

Jos kyntesi ovat muuttaneet väriä, saatat kärsiä seuraavista vaivoista:

 • Sienet
 • Diabetes
 • Maksan, munuaisten, keuhkojen tai sydämen toimintaongelmat
 • Lymfedeema

Terveet kynnet ovat väriltään pinkit, ja aivan kynnen juuressa on pieni vaaleampi puolikuu. Jos kynnet muuttavat väriään, se voi olla merkki joko pelkästään kynteen vaikuttavasta vaivasta tai jostakin suuremmasta.

 • Vihreä väri = bakteeritulehdus
 • Punaiset viirut kynnen juuressa = sydänläpän tulehdus
 • Sinertävä väri = vähäinen määrä happea verenkierrossa
 • Kalpeat kynnet = vitamiinin puutostila
 • Valkoinen väri = hepatiitti tai anemia
 • Tummat viirut kynnen päässä = merkki ikääntymisestä ja kongestiivisesta sydämen vajaatoiminnasta
 • Tummat viivat kynnen alla = ihosyöpä
Jos kyntesi muuttavat väriään tai niihin ilmestyy epänormaaleja viiruja tai muita merkkejä, varaa aika lääkäriin ja kerro hänelle huolistasi.

3. Halkeilevat kynnet

valkoiset viirut kynsissä

 

Jos kätesi ovat jatkuvasti märkinä esimerkiksi töiden takia (esim. siivooja tai uimaopettaja) tai joudut pesemään käsiäsi usein (esim. lääkäri), tämä voi kuivattaa käsiä ja kynsiä huomattavasti. Kynnet voivat alkaa halkeilla liiallisesta kosteudesta. Sama ilmiö syntyy, jos pureskelet kynsiäsi.

Älä pureskele kynsiäsi. Jos joudut uittamaan käsiäsi vedessä jatkuvasti, käytä kumihanskoja aina kuin mahdollista. Kuivat ja halkeilevat kynnet voivat johtua myös seuraavien ravintoaineiden puutoksesta:

Jos huomaat kärsiväsi kynsien halkeilusta, lisää C-vitamiinin määrää ruokavaliossasi. C-vitamiinia saat etenkin sitrushedelmistä, kuten appelsiinista ja greipistä – nauti niitä joka päivä tuoreeltaan.

Mangosta puolestaan saat foolihappoa, joten lisää sitä ruokavalioosi, jos kärsit foolihapon puutoksesta.

4. Paksuuntuneet kynnet

Jos kyntesi eivät ole muuttaneet väriään ja näyttävät terveiltä ja hyvinvoivilta, niin ei kynsien paksuuden tulisi olla ongelma. Jos kyntesi ovat hiljattain paksuuntuneet ilman näkyvää syytä, voi kyseessä olla jonkin keuhkotaudin oire. Paksut kynnet eivät ole aina vahvat, etenkin jos ne muistuttavat petolinnun teräviä kynsiä.

Jos käytät lääkitystä ja kynnet muuttuvat yllättäen paksummiksi, ota asia puheeksi lääkärisi kanssa. Kyseessä voi olla harvinainen allerginen reaktio.

5. Kynsissä on uurteita tai lommoja

huonokuntoiset kynnet

 

Joskus kynnet kärsivät etenkin manuaalista työtä tehdessä, ja niihin voi syntyä lommoja tai naarmuja. Jos kynsiin ilmestyy lommoja tai muita epätavallisia merkkejä, kiinnitä huomiota ihoosi ja hiuksiisi. Mineraalien ja vitamiinien puutostilat voivat johtaa psoriasikseen tai hiustenlähtöön. Ongelma voidaan hoitaa ravintolisillä ja ruokavalion monipuolistamisella.

Kynsien hyvinvointi

Kynnet ovat tärkeä osa elimistöä, ja niitä tulisi hoitaa säännöllisesti. Älä pureskele kynsiä tai käytä niitä pakettien tai tölkkien repimiseen auki. Kynsiä voi hoitaa öljyhoidoilla ja hieronnalla, ja ne kannattaa pitää siisteinä ja lyhyinä.

Jos kynsissäsi ilmenee huomattavia muutoksia,ota kynsien hyvinvointi puheeksi lääkärisi kanssa.

 

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bacardí I, Pérez M. Las uñas como método diagnóstico de patologías. El Peu-Revista de Podologia. 2017; 38(1):14-27.
 • Suárez P. El lenguaje de las uñas. Más dermatología. 2011:(15):4-12.
 • Cabeza Martínez R, Leis Dosil V, Suárez Fernández R. Uñas y enfermedades sistémicas. Piel. 2006;21(9):430-434.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.