Kilpirauhasen vajaatoiminnan merkit naisilla

Vaikka kilpirauhasen vajaatoiminta onkin krooninen sairaus, oikean hoidon, terveellisen ruokavalion ja liikunnan avulla potilas voi elää normaalia elämää ilman komplikaatioita.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan merkit naisilla

Kirjoittanut Katherine Flórez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kilpirauhasen vajaatoiminta on perinnöllinen sairaus, joka koskettaa usein naisia. Tämä johtuu siitä, että naisille kehittyy todennäköisemmin autoimmuuniongelmia elämänsä aikana, mistä johtuen he ovat alttiimpia tämän sairauden vaikutuksille.

Säännölliset lääkärintarkastukset ovat tärkeitä kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnosoimisessa ja hoidossa sekä sen pahenemisen ehkäisemisessä.

Oireet kuten keskittymisvaikeudet, muistihäiriöt tai kova uupumus voivat liittyä stressiin töissä tai kotona, mutta ne voivat olla myös merkki kilpirauhasen ongelmista.

Tämä hyvin pieni elin on vastuussa perusaineenvaihdunnan ja hormonien säätelystä sekä lukuisten muiden elinten toiminnan tukemisesta energian jakamisen kautta.

kilpirauhasen vajaatoiminnan merkit: verenpaine

Kilpirauhasen vajaatoiminnan merkit

Tämän sairauden ilmaantuessa saatat kokea seuraavia oireita:

  • Kuiva iho ja hauraat hiukset
  • Heikot kynnet
  • Uupumus
  • Hitaat refleksit
  • Huono keskittymiskyky ja lyhytkestoinen muisti
  • Masennus ja mielialan vaihtelut
  • Painonnousu
  • Alentunut kylmänsietokyky
  • Paksuuntunut iho
  • Korkea verenpaine

Kilpirauhashormonin alhaiset tasot ovat syynä siihen, miksi naiset saavat tämän taudin miehiä todennäköisemmin. Aineenvaihdunta hidastuu ja immuunijärjestelmä heikentyy nopeasti.

Elimistösi suojelemisen sijaan valkosolut alkavat hyökätä kilpirauhasta vastaan aiheuttaen mikrokasvaimia, jotka voivat aikanaan muuttua pahanlaatuisiksi.

Raskaana olevien naisten tulisi olla erityisen varovaisia, sillä lisääntynyt paino voi aiheuttaa kilpirauhashormonien tuotannon vähenemisen.

Onneksi on saatavilla monia hoitovaihtoehtoja, jotka hidastavat sairauden etenemistä.

Mikä on paras hoitomuoto?

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Sairauden monet oireet eivät aina esiinny yhtä aikaa, mistä johtuen diagnoosia tehdessä turvaudutaan suoraan verikokeisiin. Potilaan tulisi käydä lääkärin vastaanotolla selvittämässä oikeanlainen, oireiden mukaan suunniteltu hoito.

On mahdollista, että ehkäisypillerien tai muiden hormonaalisten ehkäisykeinojen käyttäminen vaikuttaa lääkärin määräämän lääkityksen tehoon. Tällaisessa tapauksessa potilaan tulee todennäköisesti käyttää yksilöityä levotyroksiiniannosta tai vastaavaa lääkettä tyhjään mahaan otettuna koko loppuelämänsä ajan.

On haastavampaa määrätä oikea lääkitys, jos potilaalla on merkkejä sydän- tai keuhkosairaudesta. Siksi on tärkeää käydä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa, jotta voidaan sulkea pois lääkityksen mahdolliset vaikutukset näihin sairauksiin, sekä selvittää, ilmeneekö potilaalla mitään negatiivisia sivuvaikutuksia, kuten vatsaongelmia tai toistuvia päänsärkyjä.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy usein myös lisämunuaisen heikko toiminta, jota on vaikea hoitaa, vaikka käyttäisikin tyroksiinia. Siksi määrätään yleensä kortikosteroideja alkuperäisen hoidon oheen.

Muihin tunnetuimpiin lisätauteihin kuuluu aivolisäkkeen vajaatoiminta, joka aiheuttaa hypotalamuksen vaikean rappeutumisen.

sitruuna

Jotkut asiantuntijoiden suosituksista tästä sairaudesta kärsiville naisille ovat mm. terveellisen ruokavalion noudattaminen sekä suurten nestemäärien nauttiminen elimistön nestetasapainon ylläpitämiseksi.

Liikunnalla puolestaan on tärkeä merkitys veren happipitoisuuden lisäämisessä, mistä voi olla merkittävää hyötyä tästä sairaudesta kärsiville potilaille.

Luonnolliset hoitokeinot kotona

Voit vaikuttaa tämän sairauden aiheuttamaan epämukavuuteen muutamilla luonnollisilla vaihtoehdoilla, jotka auttavat helpottamaan paranemisprosessia ja parantamaan oloasi. Joitakin tavallisimmista hoitokeinoista ovat:

Pavut

pavut kilpirauhasen vajaatoimintaan

Pavut sisältävät niasiini-nimistä ainetta, joka on vastuussa steroidihormonien tuotannosta. Steroidihormonit säätelevät stressitasoja ja pitävät elimistön tasapainossa.

Pavut ovat loistava tapa estää kortisolitasojen nousu ja lievittää sairauden oireita.

Valmistus

Anna papujen liota ensin yön yli ja kypsennä niitä sitten 30 minuuttia. Säilytä neste kypsennyksen jälkeen.

Kuinka se nautitaan?

Juo noin puoli kupillista kypsennyksestä jäänyttä nestettä aamuisin kahden viikon ajan, jonka jälkeen anna kehosi levätä seuraavat kaksi viikkoa. Näin pystyt arvioimaan nesteenjuonnin vaikutukset ja näkemään, kuinka elimistösi reagoi.

Hunaja-vuoriminttutee

hunaja kilpirauhasen vajaatoimintaan

Nämä kaksi ainesosaa voivat olla tehokas hoitokeino kilpirauhasen vajaatoimintaan. Keho saa niistä tärkeitä ravintoaineita, kuten rautaa ja kaliumia.

Valmistus

Keitä kupillinen vettä ja lisää sinne teelusikallinen vuorimintunlehtiä ja hieman hunajaa.

Kuinka se nautitaan?

Juo tätä teetä joka aamu aamiaisen jälkeen, sillä vuoriminttu voi olla liian voimakas nautittuna tyhjään vatsaan.

Rakkolevä

rakkolevä

Ruskoleviin kuuluva rakkolevä sisältää runsaasti jodia, joka on yksi niistä yhdisteistä, joita elimistösi ei pysty valmistamaan itse ja jonka puutos vaikuttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan etenemiseen.

Sen lisäksi merilevät sisältävät muita hivenaineita, kuten kalsiumia, kaliumia ja rautaa, jotka lievittävät oireita ja helpottavat sinulle määrättyjen lääkkeiden imeytymistä.

Kuinka sitä nautitaan?

Lisää rakko- tai muuta levää salaatteihin raakana tai höyrytä ne ensin. Kun lisäät levää ruokavalioosi, tulet huomaamaan eron.

Suosittelemme lukemaan: Kilpirauhasen hoito luonnollisesti

Nykyään kilpirauhasen vajaatoimintaan sairastuu enemmän naisia kuin aiempina vuosina, mutta lääketieteen ja muiden tieteiden edistysaskeleet ovat mahdollistaneet sen, että tätä sairautta voidaan nyt hallita. Ajan kuluessa olosi normalisoituu.

Yksinkertaisesti noudattamalla terveellisiä elintapoja, kuten syömällä tasapainoisesti ja liikkumalla säännöllisesti, voit välttää taudin monet oireet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.