Logo image
Logo image

8 kauneudenhoitotuotetta, joita ei tulisi jakaa kenenkään kanssa

3 minuuttia
Vaikka tämä saattaakin kuulostaa sinusta hieman liioittelulta, on silti parempi ehkäistä mahdolliset tartunnat ja olla jakamatta kauneustuotteita muiden kanssa.
8 kauneudenhoitotuotetta, joita ei tulisi jakaa kenenkään kanssa
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

On monta kauneudenhoitotuotetta, joita vain yhden ihmisen tulisi käyttää. Saatat olla tottunut käyttämään niitä yhdessä kavereidesi tai perheenjäsentesi kanssa. Mutta on tärkeää tietää, että tämä voi lisätä tartuntojen tai iho-ongelmien riskiä.

Se vaikuttaa “harmittomalta”, eikä se ala aina pahasti. Mutta on parempi estää muita käyttämästä meikkejäsi ja kauneudenhoitotuotteitasi, jotta he eivät saastuta niitä. Voit sitä kautta saada haitallisia bakteereja.

Monet ihmiset eivät välitä siitä, mitä tuotteita ei pitäisi jakaa muiden kanssa. Tämä mielessäsi pitäen, haluamme jakaa kanssasi kahdeksan tuotetta ja kertoa yksityiskohtaisemmin mitkä niiden riskit ovat.

Tässä ne ovat!

1. Ripsiväri

Some figure

Ripsiväri on tuote, joka koskettaa silmäluomiasi, kun levität sitä ripsien tyvestä lähtien.

Ripsiväri voi saastua tarttuvilla bakteeritaudeilla. Monesti nämä bakteerit ovat vastuussa silmiin liittyvistä ongelmista, kuten silmätulehduksesta.

Tästä syystä sinun ei myöskään tulisi käyttää omaakaan ripsiväriäsi jos kärsit silmätulehduksesta, jotta bakteerit eivät leviä pidemmälle.

2. Silmänrajauskynä

Kynät tai nestemäiset silmänrajauskynät ovat tuotteita, jotka voivat olla saastuttavia levityksen jälkeen aivan kuten ripsivärikin.

 • Se tarkoittaa sitä, että jos kaverillasi on virus tai bakteeri silmässä, on suuri mahdollisuus, että sinä tulet kärsimään samasta tulehduksesta.
 • Yksi mahdollinen ongelma on sarveiskalvontulehdus.

3. Huulipunat ja huulirasvat

Some figure

Kaikkien suut ovat täynnä bakteereita. Kaikilla ei kuitenkaan ole tartuntoja. Mutta on suuri todennäköisyys, että tulet kärsimään siitä jos jaat huulipunia ja -rasvoja muiden kanssa.

 • Se johtuu siitä, että tuotteella on suora kosketus ihon kanssa. Näin on jopa helpompi saada tartuntatauti, kuten esimerkiksi huuliherpes.
 • Jotkin bakteerit voivat matkata käyttäen tätä kulkuvälineenä. Nämä bakteerit voivat sitten muuttaa huuliesi herkän ihon pH-arvoa.

4. Sudit ja meikkisienet

Jotta voisit vähentää tautien ja tartuntojen riskiä, on tärkeää pestä säännöllisesti päivittäin käyttämäsi välineet, joihin kuuluvat muun muassa sudit ja meikkisienet.

Et välttämättä huomaa sitä yhdellä silmäyksellä, mutta ne keräävät bakteereita ja kuollutta ihoa. Muutaman päivän kuluttua ne vaikuttavat ihosi terveyteen.

 • Tämä selittää sen, miksi sinun ei pitäisi jakaa niitä muiden ihmisten kanssa. Etenkin silloin kun toinen kärsii aknesta, ärtyneestä ihosta tai allergioista.

5. Deodorantit

Some figure

Deodorantit ovat myös tuotteita, joita sinun ei pitäisi koskaan jakaa muiden kanssa. Sen sijaan että ne suojaisivat sinua, voivat ne saada sinut haisemaan pahalta ja aiheuttaa sinulle tartuntoja.

 • Niiden käyttö on tervettä ja tehokasta. Mutta kun jaat niitä muiden kanssa, altistat itsesi bakteereille, hielle ja hiukkasille, jotka jäävät kiinni tuotteiden pintaan.

6. Karvojenajovälineet

Höylät on suunniteltu tekemään mistä vain kehonosissasi olevista ei-toivotuista karvoista eroon pääsemisestä helpompaa.

Niiden käyttö on helppoa ja hygieenistä. Mutta niitä ei tulisi missään nimessä jakaa kenenkään kanssa.

 • Teriin voi jäädä jopa verta, ja tällöin riski saada sairauksia voi olla hyvinkin vakava.
 • Ne voivat myös säilöä kuolleita ihosoluja, jotka voivat tukkia ihohuokosesi.

7. Kynsileikkurit

Some figure

Jos haluat pitää kyntesi terveinä ja kauniina, on tärkeää käyttää vain omia kynsileikkureita.

Niiden jakaminen muiden kanssa saattaa vaikuttaa normaalilta ja merkityksettömältä. Mutta totuus on, että ne voivat aiheuttaa tartuntoja.

 • Sormissasi ja kynsissäsi on bakteereita, sieniä ja viruksia. Vaikka et näekään niitä, voivat ne aiheuttaa ongelmia.
 • Tämän välineen jakaminen lisää riskiä saada iho- tai kynsisieni sekä syyliä ja ihotartuntoja.

8. Purkeissa olevat vartalovoiteet

Joka kerta kun laitat kätesi purkissa olevaan vartalovoiteeseen, jätät siihen bakteereita. Ne voivat lisääntyä joissakin ympäristöissä.

Voitko siis kuvitella mitä tapahtuu, jos jaat ne?

 • Pidä mielessä, että toisellakin ihmisellä on bakteereita käsissään. Et tiedäkään, kuinka vahingollisia nämä bakteerit voivat olla.
 • Vaikka se ei kuulostakaan kovin huolestuttavalta, on parasta välttää näiden jakamista ehkäistäksesi siitä syntyviä ongelmia.
 • Vältä muutenkin rasvojen käyttämistä pesemättä käsiäsi etukäteen.

Olet varmaan joskus jakanut näitä tuotteita perheen tai ystävien kanssa joskus. Nyt olet tietoinen riskeistä, joten yritä pitää nämä tuotteet vain omassa käytössäsi. Jotkut tuotteet voit myös desinfioida, kuten kynsisakset, jos sinulla ei ole muuta mahdollisuutta kuin jakaa ne.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Lens, C., Malet, G., and Cupferman, S. (2016). Antimicrobial activity of Butyl acetate, Ethyl acetate and Isopropyl alcohol on undesirable microorganisms in cosmetic products. International Journal of Cosmetic Science 38, 476–480.
 • Wilson, S.E., Bannan, R.A., McDonald, M.B., and Kaufman, H.E. (1990). Corneal trauma and infection caused by manipulation of the eyelashes after application of mascara. Cornea 9, 181–182.
 • Dadwal, S.S., and Ito, J.I. (2016). Herpes Simplex Virus Infections. In Thomas’ Hematopoietic Cell Transplantation: Fifth Edition, (Wiley Blackwell), pp. 1078–1086.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.