Miksi kynnet liuskottuvat? Syitä, hoitoja ja ratkaisuja

Oletko koskaan ihmetellyt miksi kyntesi liuskottuvat? Jos olet, niin tämä artikkeli on varmasti hyödyllinen sinulle. On monia syitä, jotka voivat aiheuttaa kynsien liuskottumista tai lohkeilua, esimerkiksi stressi, huono ruokavalio, kilpirauhasen ongelmat tai vaikka se, että pidät käsiäsi paljon vedessä. Tämä artikkeli selvittää syitä, hoitokeinoja ja ratkaisuja kynsien liuskottumiseen.

Mikä aiheuttaa kynsien liuskottumisen

Kuten edellä mainittiin, kynsien liuskottuminen tai lohkeilu voi johtua monista syistä. Olisi hyvä keskustella siitä lääkärin kanssa, mutta voit myös kokeilla hoitaa liuskottuvia kynsiä kotikonstein, tai kokeilla ennaltaehkäiseviä hoitoja.

Jos kynsien liuskottumisen syynä on huono ruokavalio, tämä johtuu kalsiumin puutteesta. Tämän torjuaksesi sinun on kulutettava meijerituotteita, kuten maitoa, jogurttia, juustoa sekä myös pinaattia, lehtimangoldia, ja muita vihreitä lehteviä vihanneksia.

Vältä virvoitusjuomia, yearba matea, teetä, kahvia jne, koska ne estävät ravintoaineiden optimaalisen imeytymisen. Voit myös ottaa lisäravinteena A-, B- ja D-vitamiineja tai kalsiumia.

kynnet2

Jos syy on nesteytyksen puute, suosittelemme nauttimaan hedelmiä, nesteitä (vettä ja mehuja) sekä myös kasviksia, kuten tomaattia, ehkäisemään kynsien liuskottumista. Käytä kosteusvoidetta kynsiin kerran päivässä. Jos suinkin mahdollista, tee se ennen nukkumaan menoa tai sen jälkeen kun olet ollut pitkään kosketuksissa veden kanssa (esim. vaatteiden pesu käsin, astioiden pesu, tai lasten kylvettäminen).

Kynsiään pureskelevien henkilöiden kynnet ovat myös jatkuvasti kosketuksessa veden kanssa (sylki), mikä edesauttaa kynsien kerrosten irtoamista hampaiden avulla. Tällaisten henkilöiden tulisi hoitaa kynsiä vastaavalla menetelmällä.

Jotkut esteettiset käsittelyt ja rutiinit saattavat myös osaltaan vahingoittaa kynsien terveyttä. Näistä esimerkkeinä tekokynsien käyttö, liiallinen kynsien viilaaminen, huonolaatuisten kynsilakkojen käyttäminen tai sellaiset kynsilakat jotka sisältävät liikaa formaldehydiä, toistuva kosteiden kynsien kuivattaminen, kynsilakan poistaminen liian vahvoilla ja aggressiivisilla kemikaaleilla (huomaathan, että asetoni on myös pahaksi iholle jos se joutuu kosketukseen ihon kanssa) tai se että et anna kynsiesi levähtää ja ’hengittää’ lakkaamisen väleillä.

Yksi syy on myös suora kosketus kemiallisten tuotteiden kanssa, kuten desinfiointiaiheet ja puhdistusaineet, ja niiden käyttö ilman käsineitä. Kemiallisia aineita käsitellessä tulisi aina pitää käsineitä ja suoraa kosketusta tulisi välttää aina, sillä pesuaineet, saippua ja muut tuotteet aiheuttavat ihoärsytystä ja voivat aiheuttaa kynsien liuskottumista ja lohkeilua.

kynnet5

  • Extra-neitsytoliiviöljy: Laita öljyä kulhoon ja upota sormenpäät / kynnet öljyyn. Pidä kynsiä upotettuina useita minuutteja ja tee tämä ennen nukkumaanmenoa. Vaihtoehtoisesti voit myös kostuttaa pumpulitupon öljyyn ja hieroa sillä kynnet. Oliiviöljyn sekoittaminen manteliöljyyn tekee loistavan täydennyksen saadaksesi vieläkin vahvemmat kynnet (kaksi ruokalusikallista molempia öljyjä). Levitä kynsille ja kynsinauhoille ja anna vaikuttaa 10 minuuttia.
  • Uudistava” kynsienvahvistaja: Jos olet jo ostanut kynsienvahvistajan apteekista tai kauneusmyymälästä, lisää siihen yksi murskattu valkosipulin kynsi, viisi tippaa sitruunamehua ja viisi tippaa valkoista jodia. Sekoita hyvin ja anna liota kaksi päivää. Levitä kynsille seuraavien kahden viikon aikana.
  • Sipuli: halkaise sipuli kahtia ja laita kynnet sen sisälle ja anna vaikuttaa viisi minuuttia. Anna sitten kynsien kuivua.

Kuvat – Vincent Lock, Peter Stevens, Julian Partridge, viviandnguyen, sjephoto ja soaringbird.