Miksi kynnet liuskottuvat? Syitä, hoitoja ja ratkaisuja

toukokuu 29, 2015

Oletko koskaan ihmetellyt miksi kyntesi liuskottuvat? Jos olet, niin tämä artikkeli on varmasti hyödyllinen sinulle. On monia syitä, jotka voivat aiheuttaa kynsien liuskottumista tai lohkeilua, esimerkiksi stressi, huono ruokavalio, kilpirauhasen ongelmat tai vaikka se, että pidät käsiäsi paljon vedessä. Tämä artikkeli selvittää syitä, hoitokeinoja ja ratkaisuja kynsien liuskottumiseen.

Mikä aiheuttaa kynsien liuskottumisen

Kuten edellä mainittiin, kynsien liuskottuminen tai lohkeilu voi johtua monista syistä. Olisi hyvä keskustella siitä lääkärin kanssa, mutta voit myös kokeilla hoitaa liuskottuvia kynsiä kotikonstein, tai kokeilla ennaltaehkäiseviä hoitoja.

Jos kynsien liuskottumisen syynä on huono ruokavalio, tämä johtuu kalsiumin puutteesta. Tämän torjuaksesi sinun on kulutettava meijerituotteita, kuten maitoa, jogurttia, juustoa sekä myös pinaattia, lehtimangoldia, ja muita vihreitä lehteviä vihanneksia.

Vältä virvoitusjuomia, yearba matea, teetä, kahvia jne, koska ne estävät ravintoaineiden optimaalisen imeytymisen. Voit myös ottaa lisäravinteena A-, B- ja D-vitamiineja tai kalsiumia.

kynnet2

Jos syy on nesteytyksen puute, suosittelemme nauttimaan hedelmiä, nesteitä (vettä ja mehuja) sekä myös kasviksia, kuten tomaattia, ehkäisemään kynsien liuskottumista. Käytä kosteusvoidetta kynsiin kerran päivässä. Jos suinkin mahdollista, tee se ennen nukkumaan menoa tai sen jälkeen kun olet ollut pitkään kosketuksissa veden kanssa (esim. vaatteiden pesu käsin, astioiden pesu, tai lasten kylvettäminen).

Kynsiään pureskelevien henkilöiden kynnet ovat myös jatkuvasti kosketuksessa veden kanssa (sylki), mikä edesauttaa kynsien kerrosten irtoamista hampaiden avulla. Tällaisten henkilöiden tulisi hoitaa kynsiä vastaavalla menetelmällä.

Jotkut esteettiset käsittelyt ja rutiinit saattavat myös osaltaan vahingoittaa kynsien terveyttä. Näistä esimerkkeinä tekokynsien käyttö, liiallinen kynsien viilaaminen, huonolaatuisten kynsilakkojen käyttäminen tai sellaiset kynsilakat jotka sisältävät liikaa formaldehydiä, toistuva kosteiden kynsien kuivattaminen, kynsilakan poistaminen liian vahvoilla ja aggressiivisilla kemikaaleilla (huomaathan, että asetoni on myös pahaksi iholle jos se joutuu kosketukseen ihon kanssa) tai se että et anna kynsiesi levähtää ja ’hengittää’ lakkaamisen väleillä.

Yksi syy on myös suora kosketus kemiallisten tuotteiden kanssa, kuten desinfiointiaiheet ja puhdistusaineet, ja niiden käyttö ilman käsineitä. Kemiallisia aineita käsitellessä tulisi aina pitää käsineitä ja suoraa kosketusta tulisi välttää aina, sillä pesuaineet, saippua ja muut tuotteet aiheuttavat ihoärsytystä ja voivat aiheuttaa kynsien liuskottumista ja lohkeilua.

kynnet3

Kilpirauhassairaudet voivat myös aiheuttaa kynsiongelmia. Jos kynsiongelmasi johtuvat kilpirauhasesta, sinun tarvitsee käydä endokrinologin juttusilla ja seurata tämän antamaa ohjetta hoitaaksesi sairautta.

Kynsien liuskottuminen voi johtua myös stressistä tai unen puutteesta. Nämä kaksi tekijää voidaan yksinkertaisesti hoitaa jättämällä työhön liittyvät ongelman työpöytäsi äärelle kun lähdet kotiin. Puolisosi kanssa riidellessä, etsi hänen argumentistaan hyvät puolet, ja rahaongelmien vaivatessa mieti miten voit muuttaa tilanteen. Nukkuaksesi paremmin voit tehdä infuusioita yrteistä jotka auttavat mieltä ja kehoa rentoutumaan paremmin.

Suosituksia, joilla parantaa liuskottuneita kynsiä

 • Älä käytä huonolaatuisia tai halpoja kynsilakkoja, koska ne saattavat sisältää kemikaaleja, jotka ovat haitallisia kynsille ja heikentävät niitä.
 • Käytä sellaisia lakkoja, jotka ovat erityisesti kehitetty estämään kynsien liskottumista. On olemassa monia kauneudenhoitotuotemerkkejä, jotka tarjoavat tuotteita joilla käsitellä tätä ongelmaa. Tällaisten tuotteiden etiketissä tai tuoteselosteessa on luultavasti sana ”terapeuttinen”.
 • Levitä kynsienvahvistajaa kynsille kolme kertaa viikossa.
 • Vältä leikkaamista tai irrottamasta kynsien kerroksia niin, että vahingoitat jäljellä olevaa kynttä.
 • Täytä kulho vedellä ja lisää siihen omenaviinietikkaa – upota sormesi kulhoon ja pidä upotettuina kolme minuuttia. Tee tämä kahdesti viikossa.
 • Käytä kynsiviilaa ja hiero sillä hitaasti kynsiä, poistamalla hilseilevät kerrokset. Tämä tekee kynsistä tasaisemmat. Emme suosittele tekemään tätä kovin usein, koska se jättää kynnet hyvin ohuiksi.
 • Kostuta pumpulipallo oliiviöljyllä ja hiero sillä kynnet. Tämä kosteuttaa niitä ja tiivistää liuskottuneet osat.

kynnet4

Miten valmistaa kotitekoinen kynsienvahvistaja

Jos kärsit heikoista kynsistä joka lohkeilevat usein, hyvä kynsienvahvistaja on juurikin mitä tarvitset. Kynsienvahvistaja tekee kynsistä samanaikaisesti vahvat ja terveet. Voit löytää monenlaisia ja monen merkkisiä kynsienvahvistajia kaupasta, mutta on myös olemassa kotitekoisia reseptejä, jotka ovat yhtä tehokkaita, edullisempia ja luonnollisia.

 • Vahvistava kynsivoide: tarvitset 2 rkl oliiviöljyä, 1 rkl puhdasta hunajaa, ripauksen suolaa ja 1 munankeltuaisen. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja levitä kynsille. Anne vaikuttaa 20 minuuttia ja huuhtele siten lämpimällä vedellä. Toista kolme kertaa viikossa.

kynnet5

 • Extra-neitsytoliiviöljy: Laita öljyä kulhoon ja upota sormenpäät / kynnet öljyyn. Pidä kynsiä upotettuina useita minuutteja ja tee tämä ennen nukkumaanmenoa. Vaihtoehtoisesti voit myös kostuttaa pumpulitupon öljyyn ja hieroa sillä kynnet. Oliiviöljyn sekoittaminen manteliöljyyn tekee loistavan täydennyksen saadaksesi vieläkin vahvemmat kynnet (kaksi ruokalusikallista molempia öljyjä). Levitä kynsille ja kynsinauhoille ja anna vaikuttaa 10 minuuttia.
 • Uudistava” kynsienvahvistaja: Jos olet jo ostanut kynsienvahvistajan apteekista tai kauneusmyymälästä, lisää siihen yksi murskattu valkosipulin kynsi, viisi tippaa sitruunamehua ja viisi tippaa valkoista jodia. Sekoita hyvin ja anna liota kaksi päivää. Levitä kynsille seuraavien kahden viikon aikana.
 • Sipuli: halkaise sipuli kahtia ja laita kynnet sen sisälle ja anna vaikuttaa viisi minuuttia. Anna sitten kynsien kuivua.

Kuvat – Vincent Lock, Peter Stevens, Julian Partridge, viviandnguyen, sjephoto ja soaringbird.

UUTISIA VERKOSSA