Logo image
Logo image

7 kotitekoista hoitoa estää kynsien pureskelua

3 minuuttia
Puretko kynsiäsi? Haluaisitko päästä eroon tästä inhottavasta tavasta ja saada kyntesi hehkumaan ja kasvamaan normaalisti? Kokeile näitä niksejä!
7 kotitekoista hoitoa estää kynsien pureskelua
Viimeisin päivitys: 12 marraskuuta, 2018

Kynsien pureskelu eli onykofagia on pakonomainen tapa joka saattaa kehittyä pakko-oireiseksi häiriöksi. Monet harrastavat kynsien pureskelua etenkin tylsistyneenä tai ahdistuneena. Repaleiset kynnet ja kynsivallit ovat inhottava näky, ja iho voi myös tulehtua.

Alta löydät muutaman loistavan vinkin kynsien pureskelun lopettamiseen.

Jatkuvaa kynsien pureskelua – miten lopetan?

Some figure

 

Kynsien pureskelu on yleinen tapa: kynsiään säännöllisesti pureskelevat 7-10 -vuotiaista lapsista 30 % ja teini-ikäisistä 45 %. Kynsien pureskelua voi esiintyä etenkin stressaavissa tilanteissa, kuten kokeiden aikana, työttömyyden aiheuttamasta ahdistuksesta tai muissa elämää mullistavissa tilanteissa.

Usein kynsiään pureskelevat purevat myös kynsivalleja, kynsinauhoja ja muuta ympäröivää kudosta, joka voi jothaa seuraaviin haittoihin:

 • Verenvuoto ja haavat
 • Bakteerien ja sienten aiheuttamat tulehdukset
 • Kynsien epämuodostumat
 • Hammasvaivat (kiilteen vaurioituminen)
 • Vammat suussa
 • Vatsavaivat
 • Hengitysvaikeudet (jos pureskeltu kynnen osa päätyy keuhkoihin)

Monet kynsiään pureskelevat häpeävät kynsiään, ja yrittävät peittää kätensä muiden näkyvistä. Joskus kynsien pureskelua tehdään salassa.

Suositeltua lukemista: Ovatko tekokynnet haitaksi terveydelle?

Kotitekoiset hoidot, joilla estää kynsien pureskelua

Kynsien pureskelu on tapa, josta voi olla vaikeaa päästä irti. Tarvitset aimo annoksen päättäväisyyttä ja omistautumista, sekä muutaman tehokkaan kotihoitoniksin. Näistä parhaimmat ovat:

Nauti rauhoittavia teejuomia

Tietyt yrtit auttavat rauhoittamaan elimistöä ja ahdistuksen tunteita, jolloin et välttämättä pure kynsiäsi yhtä herkästi. Usein kynsiä tulee pureskeltua stressaavissa ja ahdistavissa tilanteissa, joten jos mieltä pystytään rauhoittamaan, voidaan ehkäistä kynsien jyrsiminen. Suosittelemme etenkin valeriaanaa tai passionhedelmän kukkaa rauhoittamaan oloa.

Ainekset

 • 2 rkl valitsemaasi yrttiä
 • 200 ml vettä

Valmistus

 • Aloita kiehauttamalla vesi ja kaada se mukiin
 • Lisää yrtti ja anna uuttua 5 minuuttia
 • Siivilöi neste ja nauti ennen kuin juoma ehtii viiletä

Pureskele purkkaa tai lakritsinjuurta

Some figure

 

Tämä on yksi tehokkaimmista keinoista ehkäistä kynsien pureskelua. Purkan tai lakritsijuuren pureskelu auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta, joka voi johtaa kynsien pureskeluun.

Suosittelemme pureskelemaan sokeritonta purkkaa tai lakritsinjuurta: kanna näitä mukanasi ja heti kun tunnet tarpeen pureskella kynsiäsi, tartu näihin keinoihin sormien sijasta.

Purista stressipalloa

Stressipallo on hyvä keino suunnata huomio muualle ja helpottaa oloa, kun stressi tai ahdistus iskee päälle. Keskity puristelemaan palloa kontrolloiduin liikkein ja hengitä tasaisesti.

Palloa puristetaan lujaa, jolloin ahdistus ja stressi vapautuu, etkä päädy pureskelemaan kynsiäsi yhtä herkästi. Kun olet stressaavassa tilanteessa, pidä stressipallo mukanasi.

Käytä kitkeriä öljyjä kynsissä

Kynsien pureskeluun on saatavilla erilaisia lakkoja, jotka maistuvat pahalta ja ehkäisevät täten pureskelua. Kynsien pureskelua hoidetaan useimmiten denatoniumbentsoaattilla (jota myydään mm. tuotemerkillä Bitrex), jota on pahanmakuisissa kynsiin levitettävissä lakoissa (jota myydään mm. tuotemerkillä Kynnel). Vakavammissa tapauksissa turvaudutaan terapiaan. Voit kuitenkin hyödyntää luonnollisia tuotteita samalla tavoin: monet eteeriset öljyt ovat maultaan kitkeriä ja auttavat ehkäisemään kynsien pureskelua.

Parhaiten tähän sopivat teepuuöljy ja neempuun öljy. Kumpikin näistä jättää pahan maun suuhun ja ehkäisee halua pureskella kynsiä.

Tämä kikka on helppo: levitä muutama tippa öljyä kynsille ja niitä ympäröiville ihoalueilla vanulapulla. Varo käyttämästä öljyä liikaa, sillä se voi aiheuttaa ihoärsytystä. Voit toistaa prosessin monta kertaa päivässä, sillä öljy imeytyy kynnen läpi ja kuluu pois päivän aikana.

Kokeile valkosipulia tai sitruunaa

Some figure

Jos sinulla ei ole eteerisiä öljyjä saatavilla, ei tämä ole ongelma laisinkaan. Voit korvata kitkerät öljy muilla tuotteilla, kuten valkosipulilla tai sitruunalla tai jopa pippurilla. Nämä ainekset voivat auttaa sinua karkoittamaan tämän viheliäisen tavan.

Hiero tippa sitruunaöljyä tai raakaa valkosipulinkynttä kynsiä vasten, jolloin niiden maku muuttuu epämiellyttäväksi, etkä halua pureskella kynsiäsi.

Suositeltua lukemista: 7 syytä, miksi kynsien pureskelu on vaarallista

Käytä hanskoja

Jos et voi vastustaa kynsien pureskelua edes nukkuessasi, suosittelemme sinua käyttämään puuvillahanskoja iltaisin ja vapaa-ajan tilanteissa, joissa ryhdyt pureskelemaan kynsiäsi. Monet purevat kynsiään esimerkiksi TV:tä katsoessaan tai lukiessaan lähes huomaamattaan. Puuvillahanskoja on saatavilla apteekeista.

Syö runsaasti terveellisiä rasvoja sisältäviä ruokia

Jos puret kynsiäsi hermostuneena tai nälkäisenä, suosittelemme lisäämään nauttimiesi Omega-3 -rasvahappojen määrää. Nämä rasvat auttavat sinua pysymään kylläisenä pidempään ja ehkäisevät näläntunteen mukanaan tuomaa tarvetta kynsien pureskelulle. Nauti etenkin seuraavia ruoka-aineita:

 • Maito
 • Pähkinät
 • Lohi
 • Kaura

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.