Ovatko tekokynnet haitaksi terveydelle?

Akryylikynnet ovat monen mielestä hyvännäköiset, mutta ne ovat kuitenkin mahdollinen terveyshaitta. Ne voivat nimittäin aiheuttaa tulehdusta, kipua, ihon palamista sekä allergisia reaktioita.
Ovatko tekokynnet haitaksi terveydelle?

Viimeisin päivitys: 08 helmikuuta, 2019

On totta, että akryylikynnet ovat usein kauniit, ja ne ovatkin täydellinen varuste juhliin, sillä ne muuttavat täysin käsien ulkonäön. Ne ovat kuitenkin monien mahdollisten ongelmien syy, ja siksi akryylikynsiä on parasta välttää.

Saatat ihastella tekokynsien ulkonäköä, mutta niiden hinta saattaa olla melkoisen suuri ihmisen terveyden kannalta.

Tällä kertaa haluamme siis kertoa kaiken tarpeellisen näihin tekokynsiin liittyen – jatka lukemista, mikäli harkitset itse akryylikynsien laittamista. Kun tiedät niiden mahdollisista vaaroista, voit päättää, kannattaako tähän ryhtyä vai ei.

Miksi akryylikynsistä on tullut niin suosittu ratkaisu käsien kaunistamiseksi?

 

hienot tekokynnet

Yhä useammat naiset kaikissa ikäryhmissä käyttävät tekokynsiä tai kynsipidennyksiä.

Akryylikynsillä käsiin saadaan “täydellisyyttä”, sillä ne on valmistettu muovista. Niitä näkyykin lehdissä ja julkkisten käsissä koko ajan.

On helppoa ymmärtää, miksi naiset pitävät tekokynsistä, sillä ne peittävät kaikki ne luonnollisten kynsien epätäydellisyydet, jotka monen mielestä eivät ole miellyttäviä. Nämä kynnet ovatkin täydellinen ratkaisu kynsien muuntamisessa virheettömiksi.

Akryylikynnet lakataan ja usein myös koristellaan, ja näin on mahdotonta tehdä lyhyiden tai epätasaisten kynsien kanssa.

Jos sinulla on tapana purra kynsiäsi tai haluat niiden näyttävän hyviltä esimerkiksi työtä varten, akryylikynnet ovat tähän helppo ratkaisu.

Sama koskee myös juhlia, ja esimerkiksi häitä tai muita erityisiä tilaisuuksia varten akryyli onkin monen valinta.

Ole varuillasi tekokynsien kanssa

 

manikyyrissä

Vaikka nämä kynnet vaikuttavatkin vaarattomilta, sekä niiden laittaminen että käyttö voi olla ongelmallista. Katsotaan seuraavaksi tarkemmin sitä, kuinka nämä tekokynnet laitetaan kiinni sormiin.

 • Kemikaaliyhdisteet, joita tässä käytetään – hartsit tai formaldehydit – voivat aiheuttaa tulehdusta, luonnollisen kynnen irtoamista ihosta, polttavaa tunnetta, kipua ja allergisia reaktioita.
 • On myös sellaisia tapauksia, että nainen on täysin menettänyt luonnolliset kyntensä, ja kynsipohja on mennyt pilalle. Jos näin käy, kynsi ei enää koskaan kasva takaisin.
 • Todennäköistä on, että joudut hengittämään myrkyllisiä kaasuja ja muita ärsyttäviä aineita, jos salongissa ei ole kunnollista ilmanvaihtoa.
 • Jotkut salongit käyttävät metyylimetakrylaatti-nimistä ainetta kiinnittääkseen kynnet sormiin. Tämä kemikaali aiheuttaa vakavaa vahinkoa ihmisen hengitysteille ja kun se joutuu suoraan kontaktiin sormien kanssa.
 • Jos kynsien kuivattamisessa nopeammin käytetään apuna hiustenkuivaajaa, tilanne on hyvin vaarallinen. Jotkut niistä aineista, joita käytetään akryylikynsien laittamisessa, ovat helposti syttyviä kovan kuumuuden yhteydessä.

 

kynsien koristelu
 • Usein kauneussalongeissa ei kunnolla puhdisteta ja sterilisoida niitä välineitä ja materiaaleja, joita asiakkailla käytetään. Tämä tarkoittaa sitä, että seuraava asiakas saa luultavasti kaikki ne sairaudet, kuten esimerkiksi sienen, jotka edellisellä asiakkaalla on ollut.
 • Varmista myös se, että työntekijällä on käsissään lateksi- tai muovihanskat. Haava tai naarmu kädessä on nimittäin ihanteellinen kohta sille, että kontaktin kautta leviävät sairaudet pääsevät kukoistamaan.
 • Älä leikkaa tai työnnä kynsinauhojasi. Muista, että ne toimivat luonnollisena suojana, jotta tulehdus ja haitallisten mikro-organismien pääsy kehoosi estyisi.
 • Pese ja kuivaa kätesi ennen kuin kynnet laitetaan sormiisi, jotta kynsissäsi ei ole kosteutta. Tämä estää sientä leviämästä, kun kynnet on asetettu paikoilleen.

Muita akryylikynsiin liittyviä ongelmia

Kun lähdet kauneussalongista, akryylikynsien laiton seuraukset eivät lopu siihen, vaikka kyseessä olisikin maineikas ja hyvällä ammattitaidolla varustettujen työntekijöiden paikka.

Yleisimmät sivuvaikutukset kynsien laitosta ovat seuraavat:

 • Akryylikynnet ovat täysin jäykät, ja ne voivat aiheuttaa vammoja jo pienimmästä iskusta. Muovikynsi vetää luonnollista kynttä mukanaan, ja tämä on äärimmäisen kivuliasta. Vie myös pitkän aikaa, jotta kynsi voisi kasvaa takaisin.
 • Tekokynnet tuovat mukanaan paljon suuremman vaaran tulehduksesta. Bakteerit ja mikro-organismit, jotka aiheuttavat sairauksia, voivat kertyä mihin tahansa rakoon luonnollisen kynnen ja akryylin välillä.

 

lakatut kynnet
 • Allergiset reaktiot ovat tavallisia tekokynsien yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että kyseiset kynnet on valmistettu myrkyistä ja muovista. Tuloksena on siten punaiset, turvonneet ja kutisevat sormet.
 • Jos akryylikynsi vahingoittuu, on paljon suurempi vaara siitä että lika, virukset ja bakteerit pääsevät kertymään. Kun näin käy, vahingoittunut kynsi tulee poistaa, ja se tulee korvata uudella niin pian kuin vain mahdollista.

Akryylikynsien käyttö ei siis itse asiassa olekaan aivan niin kevyt asia kuin miltä se vaikuttaa.

Jos tämän artikkelin luettuasi ja vaaroista huolimatta haluat käyttää akryylikynsiä, mene sellaiselle anmmattilaiselle, jolla on varmasti pätevyys työhön. Varmista myös että tila on hyvin tuuletettu, ja vie mukaasi oma kynsiviila. Pidä myös silmällä kaikkia kipuja sormissasi ja kynsissäsi.

Jos tarpeen, poista sellainen kynsi joka aiheuttaa ongelmia, ja anna sormen olla kunnes kipu katoaa. Aina kun et näitä tekokynsiä tarvitse, anna kynsiesi olla erossa akryylistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.