Logo image
Logo image

7 syytä, miksi kynsien pureskelu on vaarallista

3 minuuttia
Vaikka moni onkin tästä tietämätön, kynsien pureskelulla on useita vaarallisiakin seurauksia, joihin kuuluvat muun muassa tarttuvat taudit, kipu ja kynsien kasvun vähentyminen.
7 syytä, miksi kynsien pureskelu on vaarallista
Viimeisin päivitys: 23 marraskuuta, 2018

Sen lisäksi että kynsien pureskelu on esteettinen ongelma, se voi aiheuttaa myös terveysongelmia, kuten tulehdusta ja sormien epämuodostumista.

Onychophagia, joka tunnetaan yleisesti kynsien pureskeluna, on tavallinen ongelma kaikissa ikäluokissa.

Tässä artikkelissa selitämme, miksi on niin haitallista pureskella kynsiä. Onko tämä pulma, joka koskettaa itseäsi? Jatka lukemista!

Miksi jotkut purevat kynsiään?

 

Some figure

Kynsien pureskelu on lukemattomien ihmisten päivittäinen tapa, jonka he ovat kehittäneet lapsuudessaan. Vaikka suurin osa meistä onkin mennyt tämän vaiheen ohitse, joillakin pureskelu on jäänyt tavaksi, joka on jatkunut pitkään.

Yksi kaikkein huomattavimmista asioista joita tähän tapaan liittyy on se, että pureskelija ei itse asiassa huomaa tekevänsä asiaa. Toisin sanoen kynsien pureskelu on alitajuntainen asia, jota tapahtuu televisioita katsottaessa, metrossa istuttaessa tai jonossa seistessä vaikkapa supermarketissa.

Kynsien pureskelusta on hyvin vaikeaa päästä eroon. Vaikka tiedämmekin että tämä tottumus ole mikään viehättävä asia, jatkamme kynsiemme vahingoittamista ja jopa lopetamme muiden asioiden tekemisen, jotta voisimme nakertaa vielä viimeisenkin palan kynnestämme, jota olemme kalunneet.

Monissa tapauksissa pureskelu tarjoa mahdollisuuden päästä pakoon ongelmia, huolia ja negatiivisia tunteita.

Ahdistuneisuuden ja stressin hallinta on siis usein syy siihen, miksi moni puree kynsiään. Ja tämän jatkuessa pitkään tavasta tulee kuin hermostuneisuuteen liittyvä reaktio, jota ei pystytä hallitsemaan ja joka muuttuu osaksi ihmisen päivittäistä rutiinia.

Lue aiheesta lisää: Lievitä stressiä kivitaideterapian avulla

Kuinka kynsien pureskelu voidaan lopettaa?

Kun kynsien pureskelusta halutaan päästä eroon, monelle naiselle kannustimena ovat sen esteettiset haitat. Miesten kohdalla taas asia on hiukan monimutkaisempi, mutta ei kuitenkaan mahdoton.

Ehkäpä olet itsekin kokeillut kitkerän makuista kynsilakkaa ja kynsien peittämistä, mutta mikään ei ole tuntunut oikein tehoavan?

Vaikka tiedämme, että tällaiset tavat aiheuttavat ongelmia, usein me tarvitsemme toisen tyyppisiä kannustimia jotta huonoista tottumuksista päästäisiin eroon, kuten esimerkiksi tupakoinnin tai alkoholinkin kohdalla.

Kynsien pureskelu vaikuttaa kynsien kasvuun, kuten myös niiden rakenteeseen. Tämän seurauksena ilmenee pieniä murtumia kynnen eri kerroksissa, ja tämän vuoksi sitten kynnet muotoutuvat epätasaisesti. Ne eivät tällöin peitä koko sitä pintaa, jonka niiden kuuluisi peittää.

Mitä vaikutuksia kynsien pureskelulla on?

Tämän tavan vuoksi aiheutuvat haitat voidaan ryhmitellä kahteen joukkoon: fyysisiin ja psyykkisiin vaikutuksiin.

Kumpaakin koskien seuraukset kannattaa ottaa huomioon, mikäli haluat lopettaa kynsien pureskelun niin että se todella lakkaa lopullisesti.

Kynsien kasvun heikentyminen

 

Some figure

Kun kynttä on pureskeltu pitkälle asti, se kasvaa takaisin huonosti ja hyvin hitaasti. Se vaikuttaa käsien ulkonäköön suuresti.

Kipu

Kipu on sietämätön, jos yrität nostaa jotakin esinettä, avata kirjekuorta, käyttää työkaluja ja naputella tietokoneellasi tai puhelimellasi. Emme tällöin voi hoitaa päivittäisiä asioitamme tehokkaasti. Kun sormet koskettavat mitä tahansa pintaa, tuloksena on halvaannuttava tunne.

Bakteeritulehdukset

Sormien kynnet ovat ihanteellinen paikka kaiken tyyppisten bakteerien leviämiselle. Sormet ovat jatkuvasti yhteydessä sellaisiin esineisiin, jotka saattavat olla likaisia.

Kaikkein tavallisimman tyyppiset bakteerit, joita kynsien alla kehittyy, ovat salmonella ja E. Coli, ja nämä ovat molemmat raa’an ruoan kautta leviäviä.

Kun laitamme sormet suuhun, mikro-organismit pääsevät automaattisesti limakalvolle, ja sieltä ne sitten pääsevät suoraan kehoomme, aiheuttaen jos jonkinlaista haittaa.

Tästä huolimatta jotkut ihmiset, jotka purevat kynsiään, omaavat vahvemman vastustuskyvyn juuri kyseisen tapansa vuoksi – heidän ruoansulatukseensa joutuu enemmän bakteereja. Keho on tällöin oppinut puolustautumaan näitä vastaan, eikä hän siten sairastu.

Hampaiden ongelmat

 

Some figure

Etuhampaat ovat ne hampaat, jotka pääasiallisesti purevat kynsiä. Tämä lisää kulumista näiden hampaiden reunoilla, ja se lisää niiden herkkyyttä. Tuloksena on myös hampaiden kiilteen kuluminen.

Tämän lisäksi tapa voi myös aiheuttaa hampaiden huonoa asentoa. Pureskelu voi myös aiheuttaa purentaongelmia ja univaikeuksia, jos suu ei mene täysin kiinni.

Psyykkiset ongelmat

Yksi tyypillinen asia kynsien pureskelusta johtuen on käsien peittäminen. Luonnollisestikaan kenenkään mielestä ei ole mukavaa, että omat pureskellut ja rikkonaiset kynnet näkyvät muille.

Tunne-elämän ongelmiin, joita tästä tavasta johtuu, kuuluvat häpeä, alhainen itsetunto, turhautuneisuus ja surullisuus.

Lue aiheesta lisää: Mitkä ovat surun fyysiset vaikutukset elimistöön?

Nivelkivut 

 

Some figure

Vaikka tämä saattaakin kuulostaa kummalliselta, pakkomielle purra kynsiä aiheuttaa kipua kaulassa ja leuassa, sillä vaatii lihaksilta voimaa, että kynsistä saa paloja irti.

Tarttuvat taudit

Kun puret kynsiäsi, olet alttiimpana sairaudelle, jonka tunnetaan nimellä kynsivallintulehdus. Tämä on sormien sairaus, joka aiheuttaa turvotusta, punaisuutta ja mädän erittymistä.

Se kehittyy silloin, kun bakteeria pääsee ihon halkeamiin ja repeämiin.

Sieni on myös yleinen ilmiö, kun kynsi ei enää suojaa ihoa.

Kuten nyt tiedät, kynsien pureskelu aiheuttaa useita vaarallisia seurauksia. Jos tämä asia on ongelma omalla kohdallasi, tee kaikki vaadittava, jotta pääsisit tavasta eroon.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.