Logo image
Logo image

Kynsisienen hoito ruokasoodalla

3 minuuttia
Etikan sisältämät aktiiviset ainesosat soveltuvat ihanteellisesti kynsisienen hoitoon sekä sisäisesti että ulkoisesti.
Kynsisienen hoito ruokasoodalla
Viimeisin päivitys: 30 lokakuuta, 2018

Kynsisieni eli kynsisilsa on sienen aiheuttama tulehdus kynnessä. Sitä esiintyy useimmiten varpaiden kynsissä, mutta se voi levitä myös sormiin. Kynsisieni-infektioita aiheuttavat dermatofyytit eli silsasienet, joita ovat Trichophyton-, Microsporum- ja Epidermophyton-sukujen lajit, jotka viihtyvät kosteissa ja lämpimissä tiloissa.

Jalat altistuvat lähes jatkuvasti lämmölle ja kosteudelle, sillä sukat ja kengät pitävät jalat lämpiminä. Tästä syystä jalat ovatkin optimaalinen kasvualusta sienille. Sieni ei ole vaarallinen, mutta se on esteettisesti epämiellyttävä vaiva, joka voi joskus aiheuttaa myös kipua tiukkoja kenkiä käytettäessä.

Sieni haurastuttaa kynttä ja tekee siitä tavallista paksumman, ja kynnen väri ja muoto muuttuu.

Kynsisientä on vaikea hoitaa, sillä kynsi kasvaa hitaasti ja vaatii päivittäistä huomiota. Kynsisientä hoidetaan usein paikallisilla voiteilla ja siihen on saatavilla myös antibioottikuuri, mutta hoitojen toiminnasta ei ole takeita.

Onneksi tähän ikävään vaivaan voi käyttää myös edullisia sieniä tuhoavia aineksia, jotka kontrolloivat infektiota ilman aggressiivisia kemikaaleja. Näihin kuuluu mm. ruokasooda, täysin luonnollinen tuote, jota käytetään sekä ruuanlaitossa että terveydenhoidossa kautta maailman. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, miten ruokasoodaa voi käyttää kynsisienen hoitoon.

Kynsisienen hoito ruokasoodalla

Some figure

Ennen kuin jaamme ohjeen kynsisienen hoitoon kanssasi, on hyvä pitää mielessä, että tulokset eivät näy välittömästi. Ruokasooda taistelee kynsisientä vastaan välittömästi ensimmäisestä hoitokerrasta lähtien, mutta kynsisienestä ei pääse eroon yhdessä yössä tai vielä muutamassa viikossakaan.

Kynsisienen hoito ruokasoodalla vaatii pitkäpinnaisuutta, ja on tärkeää noudattaa tämän artikkelin ohjeita tarkasti päästäksesi siitä eroon kokonaan. Tämän lisäksi suosittelemme tehostamaan ruokasoodan vaikutusta omenaviinietikalla, joka on ruokasoodan tavoin luonnostaan sieniä tappava aines.

Sekä ruokasoodaa että omenaviinietikkaa löytyy usein valmiiksi kaapista, eikä niiden ostaminen tee turhan suurta lovea kukkaroon.

Suositeltua lukemista: Verenkierron vilkastaminen ja tulehtuneisuuden hoito luonnollisesti

Ainekset

 • 1,5 litraa vettä
 • 125 ml omenaviinietikkaa
 • 3 rkl ruokasoodaa

Valmistus ja käyttö

 • Lämmitä vesi kuumaksi, mutta varo polttamasta ihoasi.
 • Lisää omenaviinietikka veteen ja sekoita. Kaada vesi laakeaan astiaan, johon jalkasi mahtuvat mukavasti.
 • Upota jalat nesteeseen 15-20 minuutin ajaksi.
 • Kuivaa jalat ja kynnet huolellisesti jalkakylvyn jälkeen. Hiero ruokasoodasta tehtyä tahnaa kynsiin. Tahna valmistuu lisäämällä tippa vettä ruokasoodaan.
 • Anna tahnan vaikuttaa 10 minuuttia ja huuhtele kynnet.
 • Hiero kynsien pintaa ja varpaita pyörivin liikkein.
 • Toista hoito joka ilta siihen asti, että kynsien ulkomuoto kohenee.
 • Voit lisätä ruokasoodaan tipan vetyperoksidia tai sitruunamehua, sillä tämä tehostaa sen sientä tappavaa vaikutusta.

Miksi ruokasooda sopii niin hyvin kynsisienen hoitoon?

Some figure

Ruokasooda on valkoinen jauhe, jota on käytetty vuosikausien ajan ruuanlaittoon ja siivoukseen. Ruokasooda on antiseptinen, sieniä tappava emäksinen aines, jonka hyödyt ovat monen tiedossa.

Ruokasoodaa voidaan käyttää suoraan iholla, sillä se toimii hyvin mm. luonnollisena kuorinta-aineena ja hoitona allergioihin. Ruokasooda ehkäisee ihotulehduksia ja sen sisältämät aktiiviset ainekset tappavat sieniä sekä kynnen pinnalla että kynnen alla.

Ruokasoodaa voidaan käyttää tämän lisäksi luonnollisena deodoranttina, sillä se poistaa epämiellyttävät hajut nopeasti ja raikastaa mm. hikiset jalat.

Suositeltua lukemista: 9 syytä sille, miksi kynnet lohkeilevat

Mitä muuta kynsisienestä tulee tietää?

Some figure

Ruokasoodasta ja etikasta valmistettu hoito on tehokas kynsisienen tappaja, mutta tehostaaksesi tämän ikävän vaivan poistamista on syytä kokeilla myös seuraavia vinkkejä:

 • Vältä lämpimiä ja kosteita tiloja, jotka tehostavat kynsisienen kasvua. Kuivaa jalat huolellisesti suihkun jälkeen, äläkä oleskele märissä kengissä tai sukissa.
 • Käytä avonaisia kenkiä ilman sukkia aina kun mahdollista, ja suosi hengittäviä materiaaleja kengissäsi. Tämä ehkäisee jalkojen hikoilua ja sienen kasvua.
 • Muista kuivata kädet ja jalat huolellisesti jokaisen jalkakylpyhoidon jälkeen, sillä kosteus voi tehostaa sienen kasvua.
 • Pese ja desinfioi kaikki jalkojen hoidossa käyttämäsi välineet, kuten kynsisakset. Tämä ehkäisee sienen leviämistä muihin kynsiin.

Mikäli et pääse eroon kynsisienestä vaikka seuraisit kaikkia tämän artikkelin ohjeita, puhu asiasta lääkärisi kanssa ja kokeile muita hoitovaihtoehtoja. Joissain tapauksissa kynttä voidaan hoitaa laserilla, sitä voidaan hioa tai se voidaan jopa poistaa kokonaan. Kysy lääkäriltäsi hoitovaihtoehdoista.

Jos epäilet kärsiväsi kynsisienestä, hoida asia mahdollisimman nopeasti, sillä mitä pidemmälle sieni ehtii edetä, sitä vaikeampi se on hoitaa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.