Luonnollinen suun puhdistus kurkunpääntulehduksen hoitoon

Tiettyjen lääkekasvien ominaisuudet voivat auttaa meitä sekä lievittämään että nopeuttamaan usein toistuvien nielusairauksien, kuten kurkunpääntulehduksen paranemista.
Luonnollinen suun puhdistus kurkunpääntulehduksen hoitoon
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Mikä on kurkunpääntulehdus?

Kurkunpääntulehdus tunnetaan myös akuuttina laryngiittina. Kurkunpää on lyhyt ja sylinterimäinen rakenne, joka sijaitsee nielun ja henkitorven välissä ja sen tehtävänä on liittää suu ruokatorveen. Kurkunpään sijainnin voi tunnistaa helposti erityisesti miehillä, sillä se sijaitsee aivan kaulan ulkonevan kilpiruston eli aataminomenan takana. 

Kurkunpääntulehduksen oireet osoittautuvat potilaalle usein epämiellyttäväksi ja kivuliaaksi vaivaksi

Kurkunpää työskentelee yhdessä ruoansulatuskanavan ja hengitystiehyiden kanssa, sillä se pystyy avaamaan molemmat kanavat. Toinen kanava sallii ruoan siirtymisen ruokatorveen ja toinen taas antaa ilman kulkeutua henkitorven kautta. Näiden tärkeiden toimintojen lisäksi kurkunpää auttaa suojaamaan äänihuulia. 

Kurkunpääntulehduksessa on siis kyseessä kurkunpään tulehdustila, joka voi osoittautua usein potilaalle kivuliaaksi ja epämukavaksi vaivaksi.

Mitkä ovat kurkunpääntulehduksen oireet?

Kurkunpääntulehduksen ensimmäinen oire on yleensä polttava tunne kurkussa, joka aiheuttaa äänen käheytymistä eli dysfoniaa. Joissakin tapauksissa ääni voidaan menettää tulehdustilan ja kovan kivun takia kokonaan joko hetkellisesti tai jopa pidemmiksi ajoiksi.

Kurkunpääntulehduksen oireisiin kuuluvat muun muassa äänen käheys, kuiva yskä ja epämiellyttävä tunne kurkussa

Lisäksi kurkunpääntulehduksessa esiintyy usein nielun pistelyä, kipua sekä vaikeuksia niellä ruokaa tai juomaa. Myös kuiva yskä ja epämiellyttävä tunne kurkussa liittyvät vahvasti kurkunpääntulehduksen oireisiin.

Kurkunpääntulehduksen aiheuttajia

Kurkunpääntulehdus voi olla akuutti tai krooninen. Useimmissa tapauksissa kurkunpääntulehduksen hankalin vaihe kestää muutaman päivän, mutta esimerkiksi yskä ja epämiellyttävä tunne kurkussa voivat kestää jopa useiden viikkojen ajan.

  • Kurkunpääntulehdus on akuutti yleensä silloin, kun sen aiheuttajana on virusinfektio. Monissa tapauksissa kurkunpääntulehdusta esiintyy myös flunssan, nuhan tai poskiontelotulehduksen yhteydessä.
  • Kroonisesta kurkunpääntulehduksesta puhutaan taas silloin, kun oireet kestävät useita viikkoja. Pitkittyneen kurkunpääntulehduksen pääasiallisena syynä on usein liiallinen alkoholin kulutus. Pitkittynyttä kurkunpääntulehdusta voivat aiheuttaa myös refluksitauti, krooninen poskiontelontulehdus ja äänihuulten jatkuva tai liiallinen rasitus. Joissakin tapauksissa pitkittynyt tulehdus voi johtua myös äänihuulten polyypeistä, kyhmyistä tai kasvaimesta.

Lisäksi hengityselinten toimintaan vaikuttavat allergiat voivat olla yksi mahdollinen syy akuutin kurkunpääntulehduksen syntyyn.

Kurkunpääntulehduksen hoito: suun huuhtelu kamomillalla, salvialla ja mintulla

Kamomillan terveysvaikutukset

Kamomilla on yrtti, joka tunnetaan erityisesti tulehduksia helpottavista ja antiseptisistä ominaisuuksistaan. Lisäksi kamomilla sisältää kahvi- ja linolihappoa, jotka taistelevat muun muassa diabeteksen ja hermovaurioiden yhteydessä syntyvää aldoosireduktaasi-entsyymiä vastaan.

Kurkunpääntulehduksen oireita voidaan helpottaa kamomillateellä

Kamomillan rauhoittavat ominaisuudet auttavat myös lievittämään kipua ja sitä voidaan nauttia sekä sisäisesti yrttiteenä tai ulkoisesti esimerkiksi suun puhdistuksessa. 

Salvian terveysvaikutukset

Salvia taas auttaa muun muassa parantamaan sisäisten kudosten vaurioita, kuten haavaumia ja rakkuloita. Lisäksi sitä voidaan käyttää myös nielu- ja ientulehduksen hoitoon, sillä salvia supistaa laajentuneita limakalvoja luonnollisesti.

Salviaa voidaan nauttia joko yrttiteenä tai ulkoisesti paikallishoitona. 

Mintun terveysvaikutukset

Minttu on monipuolinen lääkekasvi, jota hyödynnetään usein sekä rauhoittavana että lihaksia rentouttavana luonnonlääkkeenä.

  • Minttu on erinomainen dekongestantti, sillä sen sisältämä askorbiinihappo mahdollistaa yksinkertaisen, mutta tehokkaan keinon nieluun kertyneen liman irrottamiseen.
  • Minttu sisältää myös tymolia, joka auttaa torjumaan tehokkaasti yskää. 

Jokainen yllä mainituista lääkeyrteistä sisältää parantavia ominaisuuksia, joiden avulla kurkunpääntulehduksen oireita voidaan lievittää tehokkaasti myös kotona. Voit käyttää näitä yrttejä teehaudukkeena makusi mukaan joko yksin tai yhdessä.

Seuraavaksi esittelemme suun puhdistukseen suunnatun luontaishoidon, jossa yhdistyvät kaikki yllä mainitut lääkeyrtit.

Ainesosat

  • 50 g kamomillaa
  • 500 ml vettä
  • 50 g salviaa
  • 50 g minttua
Epämiellyttävää tunnetta kurkussa voidaan lievittää kotona kamomillan, salvian ja mintun avulla

Toimintaohjeet

Keitä kamomillaa, salviaa ja minttua kiehuvassa vedessä 20 minuuttia ajan. Siivilöi haudukkeesta lehdet pois ja anna seoksen seisoa huoneenlämmössä vielä muutaman minuutin ajan. Seos on valmis käytettäväksi, kun vesi on haaleaa. Mahdollisimman tehokkaan lopputuloksen saavuttamiseksi suorita suun huuhtelu vähintään 3 kertaa päivässä ja tulet pian huomaamaan lievitystä olossasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.