Logo image
Logo image

Laajentunut sydän eli kardiomyopatia

4 minuuttia
Laajentunut sydän tai kardiomyopatia voi saada sydämesi toimimaan väärin. Tänään kerromme, mitä sinun pitäisi tietää siitä.
Laajentunut sydän eli kardiomyopatia
Viimeisin päivitys: 29 heinäkuuta, 2022

Laajentunut sydän tunnetaan myös kardiomyopatiana. Se on sydänsairaus, joka saa sydämen toimimaan väärin. Sillä on erilaisia ​​syitä ja oireita. Lisäksi on olemassa joitakin tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa tämän taudin kehittymiseen. Sinun on hyvä olla tietoinen näistä tekijöistä. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää laajentuneesta sydämestä.

Miten sydän toimii?

Ensinnäkin haluamme selventää joitain tärkeitä käsitteitä terveestä sydämestä, jotta voimme ymmärtää paremmin tätä sairautta. Sydän on jaettu neljään kammioon:

 • Kaksi eteistä yläosassa
 • Kaksi kammiota alaosassa

Ymmärtääksemme, miten se toimii, jaamme sydämen vasempaan ja oikeaan puoliskoon:

 • Oikea eteinen vastaanottaa happipuutteista verta, joka tulee kaikkialta kehosta. Sieltä se siirtää sen oikeaan kammioon, joka sitten lähettää sen keuhkoihin. Näissä elimissä hiilidioksidi poistetaan verestä. Sitten veri latautuu hapella.
 • Hapetettu veri saapuu vasempaan eteiseen suoraan keuhkoista. Sieltä se siirtyy vasempaan kammioon. Sitten jokaisella lyönnillä sydän lähettää hapella ladattua verta muualle kehoon, jotta elimet voivat käyttää happea.

Jotta sydän toimisi kunnolla, tämän elimen seinät sisältävät sydänlihaksen, joka on lihas. Sen on oltava hyvässä kunnossa, jotta se voi venyä, kun se saa verta. Lisäksi sen on kyettävä supistumaan riittävällä voimalla pumpatakseen verta koko kehoon.

Some figure

Lue myös: Lepo sekä sydän- ja verisuoniongelmat

Mikä on laajentunut sydän?

Laajentunut sydän on tila, jossa sydämen lihaksikkaat seinämät ohenevat ja alkavat laajentua. Se alkaa normaalisti vaikuttamalla vasempaan kammioon, joka on tärkein kammio verenkierrolle muulle keholle.

Sitten kun lihas laajenee, supistusvoima pienenee. Tämän seurauksena sydän menettää pumppausvoimaansa ja verenkierto heikkenee. Siksi verellä voi olla vaikeuksia saavuttaa kaikki elimet ja kehonosat.

Mikä aiheuttaa laajentuneen sydämen?

Noin puolessa tapauksista lääkärit eivät pysty selittämään syytä tämän sairauden takana. On kuitenkin olemassa tiettyjä tekijöitä, jotka voivat edesauttaa tämän tilan kehittymistä:

 • Geneettinen syy: Jopa neljänneksessä laajentuneen kardiomyopatian tapauksista on sairautta esiintynyt suvussa. Lisäksi asiantuntijat tietävät joitain geneettisiä mutaatioita, jotka voivat aiheuttaa sen.
 • Alkoholin väärinkäyttö: Tätä kutsutaan myös enoliseksi kardiomyopatiaksi. Liiallinen alkoholimäärä useiden vuosien ajan voi aiheuttaa sydämen laajentumista.
 • Raskaus: Tämä sairaus voi kehittyä raskauden aikana, erityisesti naisilla, joilla on muita riskitekijöitä, kuten liikalihavuus tai pitkä ikä. Ennuste ja toipuminen riippuvat monista muuttujista, mutta ammattilaiset eivät suosittele näille naisille useampaa raskautta.
 • Jotkut virustaudit: Virukset, kuten HIV tai coxsackie-virus, voivat aiheuttaa virusperäistä kardiomyopatiaa. Usein sairastunut henkilö ei edes huomaa sitä, mikä voi johtaa sydämen laajentumiseen.
 • Lääkkeet tai muut myrkylliset aineet: Esimerkiksi jotkut syövän kemoterapiahoidot voivat aiheuttaa tämän tilan. Siksi sinun on varmistettava, että se on hallinnassa.

Oireet

Some figure

Lue myös: Mistä valesydänkohtauksen tunnistaa?

Tämä sairaus voi aiheuttaa monia oireita. Yleensä ne ovat sydänsairauksiin liittyviä oireita. Usein ne kehittyvät ja pahenevat pikkuhiljaa.

Tässä muutama niistä:

 • Tukehtumisen tunne hengitettäessä: Tämä tapahtuu, koska sydämesi ei pysty pumppaamaan verta oikein. Tämän seurauksena se kerääntyy sydän- ja verisuonijärjestelmän yläosaan, jossa keuhkot ovat. Näin ollen keuhkosi eivät pysty vaihtamaan kaasuja oikein, mikä saa aikaan tukehtumisen tunteen.
 • Väsymys: Huomaat ensin, että tarvitset enemmän vaivaa tehdäksesi samat asiat, joita teit ennen. Sitten se pahenee taudin edetessä, kunnes alat tuntea olosi väsyneeksi yksinkertaisten toimintojen, kuten portaiden kiipeämisen tai kävelyn, jälkeen. Tämä johtuu siitä, että kehosi lihakset eivät saa tarpeeksi happea, koska ne eivät pysty pumppaamaan verta oikein.
 • Sydämentykytys ja huimaus: Sydämentykytyksellä tarkoitetaan tunnetta, kun sydämesi sykkii erittäin nopeasti. Jokainen näistä oireista johtuu siitä, että sydän ei pysty vastaamaan kehosi happi- ja energiatarpeisiin. Siksi se sykkii nopeammin ja toimii yli mahdollisuuksiensa. Vakavammissa tapauksissa sydän voi pysähtyä.

Diagnoosi ja hoito

Laajentuneen sydämen diagnosoimiseksi lääkärin on tehtävä kliininen ja fyysinen tutkimus. Hänen on ehkä suoritettava myös muita testejä. Näiden testien avulla hän voi katsoa vasenta kammiota nähdäkseen, onko se normaalia suurempi. Lisäksi hän voi tarkistaa, kuinka hyvin sydän toimii.

Tässä on joitain testejä, joita voidaan suorittaa:

Kun lääkäri on vahvistanut diagnoosin, hän perustaa hoitosi eri tekijöihin. Ensinnäkin hänen on otettava huomioon syy tämän sairauden takana. Jos syy on esimerkiksi liiallinen alkoholin kulutus, hän neuvoo luopumaan alkoholin käytöstä, jotta sydän voi palata alkuperäiseen kokoonsa.

Lisäksi asiantuntija määrää joukon lääkkeitä, jotka auttavat sydäntä pumppaamaan tehokkaammin. Erittäin vakavissa tapauksissa saatetaan tarvita sydämensiirtoa.

Yhteenveto

Sydän on erittäin tärkeä elin koko kehon toiminnan kannalta. Siksi meidän pitäisi tietää, mitä merkkejä on syytä pitää silmällä, jotta tiedämme mahdollisimman varhain mikäli sydämessä on jotain vikaa. Jos jokin näyttää olevan pielessä, sinun on syytä kääntyä lääkärin puoleen, jotta hän voi diagnosoida tilan ja määrätä sopivimman hoitomuodon.

Lisäksi on parasta tuntea kaikki riskitekijät, jotka voivat edesauttaa tämän taudin puhkeamista. Jos sinulla on kysyttävää, keskustele lääkärisi kanssa. Hän kertoo sinulle yksityiskohtaisesti, mitä sinun tarvitsee tietää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Miocardiopatía dilatada: avances recientes y tratamiento actual | Revista Española de Cardiología [Internet]. [cited 2020 May 17]. Available from: https://www.revespcardiol.org/es-miocardiopatia-dilatada-avances-recientes-tratamiento-articulo-10736
 • García Acuña JM, López Lago AM, González Juanatey JR. Miocardiopatías. Clasificación. Med. 2013 Oct;11(42):2495–9.
 • Miocardiopatía dilatada – ScienceDirect [Internet]. [cited 2020 May 17]. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304541213706541

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.